Αθλητικά - 2 μήνες 3 ημέρες πιο πριν
ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΜΗΜΑ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΓΝ ΛΑΡΙΣΑΣ
Υποβλήθηκε στις Σάβ, 25/10/2014 - 11:56.
Εκτυπώσιμη μορφή
Ερώτηση Ν. Μιχαλάκη και άλλων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τις τραγικές ελλείψεις ακτινοφυσικών και σύγχρονων μηχανημάτων στο ΠΓΝ Λάρισας.
Τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ακτινοθεραπευτικό τμήμα του ΠΓΝ Λάρισας, αλλά και άλλα δημόσια νοσοκομεία αναδεικνύουν με την ερώτησή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Μιχαλάκης, Δ. Γελαλής, Η. Διώτη, Π. Δριτσέλη, Κ. Ζαχαριάς Β. Κυριακάκης και Αλ. Μεϊκόπουλος. Πρόκειται για προβλήματα υποστελέχωσης των τμημάτων και έλλειψης σύγχρονων μηχανημάτων που θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την κατάσταση της υγείας των ογκολογικών ασθενών.
Ιδιαίτερα οι καρκινοπαθείς της Κεντρικής Ελλάδας που εξυπηρετούνται από το ΠΓΝ Λάρισας κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου για τη ζωή τους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ογκολόγων, κάθε χρόνο στη Θεσσαλία εκδηλώνονται χιλιάδες νέες νεοπλασίες ασθενών (καρκινοπάθειες), εκ των οποίων 2.500 με 3.000 πρέπει να υποβληθούν σε ακτινοθεραπεία. Από αυτούς παλιότερα εξυπηρετούνταν σε ετήσια βάση περίπου οι 1.000 στο Τμήμα του ΠΓΝ Λάρισας. Σήμερα όμως λόγω της υποστελέχωσης του τμήματος στην ειδικότητα των ακτινοφυσικών και της παλαιότητας των μηχανημάτων εξυπηρετούνταν μόνο οι 300 με συνέπεια οι υπόλοιποι να περιπλανιούνται στα δημόσια νοσοκομεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης αναζητώντας ραντεβού ή όσοι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στα έξοδα μετακίνησής τους για τη διενέργεια της θεραπείας τους μένουν να πεθάνουν σπίτι τους.
Από 1/10/14 το εργαστήριο ακτινοθεραπείας του ΠΝΓ Λάρισας ανακοίνωσε ότι λόγω έλλειψης ακτινοφυσικών εξυπηρετεί μόνο επείγοντα περιστατικά. Οι ακτινοφυσικοί είναι απαραίτητοι για τον σχεδιασμό της ακτινοθεραπείας εξασφαλίζοντας την ασφάλεια των θεραπειών και των διαγνώσεων. Κανονικά βάσει του Οργανισμού Λειτουργίας του, στο ΠΓΝ Λάρισας θα έπρεπε να υπηρετούν 7 ακτινοφυσικοί του ΕΣΥ. Υπήρχαν μόνο 3, οι οποίοι έφυγαν με άδεια ή απόσπαση με συνέπεια να μην έχει απομείνει τώρα κανείς.
Το παράδοξο είναι ότι πρόσφατα εγκρίθηκε η υλοποίηση του ενταγμένου στο Ε.Σ.Π.Α. Θεσσαλίας έργο «Προμήθεια και Εγκατάσταση Εξομοιωτή Ακτινοθεραπείας για το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας».. Το έργο υποτίθεται ότι θα αναβαθμίσει κατακόρυφα το επίπεδο υπηρεσιών του τμήματος ακτινοθεραπείας, καθώς ο εξομοιωτής ακτινοθεραπείας είναι καθημερινά αναγκαίος για την εξομοίωση και το σχεδιασμό θεραπείας.
Ένα τέτοιο μηχάνημα όμως – που ουσιαστικά κάνει μία άσκηση θεραπείας επί χάρτου- είναι « δώρον άδωρον», όταν δεν υπάρχουν ακτινοφυσικοί για τη λειτουργία του κι όταν τα βασικά μηχανήματα θεραπείας που είναι οι γραμμικοί επιταχυντές είναι πεπαλαιωμένοι και παρουσιάζουν συχνές βλάβες. Εκτός αυτού είναι και ιδιαίτερα χρονοβόροι με αποτέλεσμα να μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες 25 μόνο ασθενών την ημέρα. Ανάλογα σύγχρονα μηχανήματα, για την προμήθεια των οποίων υπάρχει έτοιμη οικονομικοτεχνική μελέτη από το τμήμα, έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετούν τετραπλάσιους ασθενείς.
Πρόκειται για οξύτατο θέμα με τεράστιες κοινωνικές διαστάσεις και είναι απαράδεκτο οι καρκινοπαθείς που δίνουν μάχη για να κρατηθούν στη ζωή να είναι «εγκλωβισμένοι» στις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και στην απουσία ενός εθνικού σχεδιασμού για την ιατρική φροντίδα τους
Κατόπιν των παραπάνω και επειδή οι διεθνείς οργανισμοί ορίζουν σήμερα ως ελάχιστο βασικό εξοπλισμό των τμημάτων ακτινοθεραπείας την ύπαρξη δύο γραμμικών επιταχυντών χαμηλής/υψηλής ενέργειας κι ακόμη επειδή το πρόγραμμα σχεδιασμού της ακτινοθεραπείας δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς ακτινοφυσικούς, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν από τον Υπουργό Υγείας την άμεση πρόσληψη τουλάχιστον 4 ακτινοφυσικών πλήρους απασχόλησης στο ΠΓΝ και την άμεση προμήθεια δύο γραμμικών επιταχυντών, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των ασθενών της περιοχής της 5ης ΥΠΕ.
Ζητούν ακόμη να μάθουν ποια Ακτινοθεραπευτικά Τμήματα των Δημόσιων Νοσοκομείων δεν λειτουργούν ή υπολειτουργούν λόγω έλλειψης κατάλληλων μηχανημάτων και ειδικευμένου προσωπικού και τι μέτρα προτίθεται να πάρει το Υπουργείο, ώστε να αρθεί η απαράδεκτη αυτή κατάσταση που αποβαίνει εις βάρος της υγείας των πολιτών.
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
24/10/2014
24/10/2014
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ
Θέμα: Τραγικές οι ελλείψεις ακτινοφυσικών και σύγχρονων μηχανημάτων για την ακτινοθεραπεία ασθενών με καρκίνο στο ΠΓΝ Λάρισας.
Τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ακτινοθεραπευτικό τμήμα του ΠΓΝ Λάρισας -όπως έχουν αναδειχθεί ήδη από το 2011 με τις αρ.πρωτ. 9800/25.1.2011 και 14515/7.4.2011 ερωτήσεις μας-, αλλά και άλλα δημόσια νοσοκομεία θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την κατάσταση της υγείας των ογκολογικών ασθενών. Ιδιαίτερα οι καρκινοπαθείς της Κεντρικής Ελλάδας (από Θεσσαλία, Φθιώτιδα, Βόρεια Εύβοια, περιοχές της Ευρυτανίας και της Πιερίας) που εξυπηρετούνται από το ΠΓΝ Λάρισας κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου για τη ζωή τους.
Η ακτινοθεραπεία είναι μια βασική θεραπευτική πράξη στην αντιμετώπιση του καρκίνου που δεν επιδέχεται αναβολή, καθώς υπάρχει η πιθανότητα υποτροπής της νόσου ή και κίνδυνος τραγικής κατάληξης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ογκολόγων, κάθε χρόνο στη Θεσσαλία εκδηλώνονται χιλιάδες νέες νεοπλασίες ασθενών (καρκινοπάθειες), εκ των οποίων 2.500 με 3.000 πρέπει να υποβληθούν σε ακτινοθεραπεία. Από αυτούς παλιότερα εξυπηρετούνταν σε ετήσια βάση περίπου οι 1.000 στο Τμήμα του ΠΓΝ Λάρισας. Σήμερα όμως με τα προβλήματα υποδομών και τις ελλείψεις προσωπικού και κυρίως τις συνεχείς βλάβες των μηχανημάτων ο αριθμός των εξυπηρετούμενων καρκινοπαθών μειώθηκε. Μόνο τους 300 είναι σε θέση να εξυπηρετήσει πια το -μοναδικό στα νοσοκομεία της περιοχής,-τμήμα ακτινοθεραπείας του ΠΓΝ Λάρισας. Η υποστελέχωση του τμήματος στην ειδικότητα των ακτινοφυσικών και η παλαιότητα των μηχανημάτων είναι τέτοια που δεν επιτρέπουν την αξιοπρεπή αντιμετώπιση των ασθενών αναγκάζοντάς τους ή να περιπλανηθούν στα δημόσια νοσοκομεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης αναζητώντας ραντεβού ή όσοι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στα έξοδα μετακίνησής τους για τη διενέργεια της θεραπείας τους μένουν να πεθάνουν σπίτι τους.
Μετά την άδεια (άνευ αποδοχών) που έλαβε και ο τελευταίος ακτινοφυσικός ΕΣΥ η διεύθυνση του Τμήματος, έχει ενημερώσει εγγράφως από το περασμένο καλοκαίρι (18 Αυγούστου) τη διοίκηση του ΠΝΛ αλλά και την 5η ΥΠΕ ότι «βάσει των συνθηκών, το Εργαστήριο Ακτινοθεραπείας δεν θα δέχεται νέους ασθενείς από 1/9/14 και από 1/10/14 θα δύναται να εξυπηρετεί μόνο επείγοντα περιστατικά» ζητώντας την άμεση πρόσληψη ακτινοφυσικών.
Οι ακτινοφυσικοί είναι απαραίτητοι για τον σχεδιασμό της ακτινοθεραπείας εξασφαλίζοντας την ασφάλεια των θεραπειών και των διαγνώσεων. Κανονικά βάσει του Οργανισμού Λειτουργίας του, στο ΠΓΝ Λάρισας θα έπρεπε να υπηρετούν 7 ακτινοφυσικοί του ΕΣΥ. Υπήρχαν μόνο 3, οι οποίοι έφυγαν με άδεια ή απόσπαση με συνέπεια να μην έχει απομείνει τώρα κανείς.
Το παράδοξο είναι ότι πρόσφατα εγκρίθηκε η υλοποίηση του ενταγμένου στο Ε.Σ.Π.Α. Θεσσαλίας έργο «Προμήθεια και Εγκατάσταση Εξομοιωτή Ακτινοθεραπείας για το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας». Το έργο υποτίθεται ότι θα αναβαθμίσει κατακόρυφα το επίπεδο υπηρεσιών του τμήματος ακτινοθεραπείας, καθώς ο εξομοιωτής ακτινοθεραπείας είναι καθημερινά αναγκαίος για την εξομοίωση και το σχεδιασμό θεραπείας.
Για να λειτουργήσει όμως ένα τέτοιο μηχάνημα απαιτείται η ύπαρξη ακτινοφυσικού που δεν υπάρχει. Πέραν αυτού η προμήθεια ενός τέτοιου μηχανήματος είναι « δώρον άδωρον», όταν τα βασικά μηχανήματα θεραπείας που είναι οι γραμμικοί επιταχυντές έχουν εξαντλήσει κάθε χρονικό περιθώριο λειτουργίας τους( λειτουργούν εδώ και 15 χρόνια και πρέπει άμεσα να αντικατασταθούν με καινούργιους). Με τον εξομοιωτή ακτινοθεραπείας γίνεται ουσιαστικά μία άσκηση θεραπείας επί χάρτου, η οποία τελικά δεν μπορεί να υλοποιηθεί, όταν η κατάσταση των δύο γραμμικών επιταχυντών είναι η παραπάνω. Πρόκειται για μηχανήματα που παρουσιάζουν συχνές βλάβες, «χαλάνε» τουλάχιστον 2 φορές τον μήνα, ανταλλακτικά δεν υπάρχουν, αφού δεν παράγονται πλέον από την εταιρεία τους, η οποία δεν έχει πλέον και καμιά υποχρέωση για τη συντήρησή τους. Εκτός αυτού και λόγω παλαιότητας είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα η διαδικασία της ακτινοθεραπείας και το πολύ δύνανται να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες 25 ασθενών την ημέρα. Ανάλογα σύγχρονα μηχανήματα, για την προμήθεια των οποίων υπάρχει έτοιμη οικονομικοτεχνική μελέτη από το τμήμα, θα είχαν τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουν τετραπλάσιους ασθενείς.
Επειδή είναι απαράδεκτο οι καρκινοπαθείς που δίνουν μάχη για να κρατηθούν στη ζωή να είναι «εγκλωβισμένοι» στις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και στην απουσία ενός εθνικού σχεδιασμού για την ιατρική φροντίδα τους
Επειδή κανείς δεν μπορεί να παίζει με τη ζωή αυτών των ασθενών
Επειδή το θέμα είναι οξύτατο, και έχει τεράστιες κοινωνικές διαστάσεις,
Επειδή οι διεθνείς οργανισμοί ορίζουν σήμερα ως ελάχιστο βασικό εξοπλισμό των τμημάτων ακτινοθεραπείας την ύπαρξη δύο γραμμικών επιταχυντών χαμηλής/υψηλής ενέργειας.
Επειδή το πρόγραμμα σχεδιασμού της ακτινοθεραπείας δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς ακτινοφυσικούς
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
Νίκος Μιχαλάκης
Γελαλής Δημήτρης
Διώτη Ηρώ
Δριτσέλη Παναγιώτα
Ζαχαριάς Κώστας
Κυριακάκης Βασίλης
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ακτινοθεραπευτικό τμήμα του ΠΓΝ Λάρισας, αλλά και άλλα δημόσια νοσοκομεία αναδεικνύουν με την ερώτησή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Μιχαλάκης, Δ. Γελαλής, Η. Διώτη, Π. Δριτσέλη, Κ. Ζαχαριάς Β. Κυριακάκης και Αλ. Μεϊκόπουλος. Πρόκειται για προβλήματα υποστελέχωσης των τμημάτων και έλλειψης σύγχρονων μηχανημάτων που θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την κατάσταση της υγείας των ογκολογικών ασθενών.
Ιδιαίτερα οι καρκινοπαθείς της Κεντρικής Ελλάδας που εξυπηρετούνται από το ΠΓΝ Λάρισας κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου για τη ζωή τους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ογκολόγων, κάθε χρόνο στη Θεσσαλία εκδηλώνονται χιλιάδες νέες νεοπλασίες ασθενών (καρκινοπάθειες), εκ των οποίων 2.500 με 3.000 πρέπει να υποβληθούν σε ακτινοθεραπεία. Από αυτούς παλιότερα εξυπηρετούνταν σε ετήσια βάση περίπου οι 1.000 στο Τμήμα του ΠΓΝ Λάρισας. Σήμερα όμως λόγω της υποστελέχωσης του τμήματος στην ειδικότητα των ακτινοφυσικών και της παλαιότητας των μηχανημάτων εξυπηρετούνταν μόνο οι 300 με συνέπεια οι υπόλοιποι να περιπλανιούνται στα δημόσια νοσοκομεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης αναζητώντας ραντεβού ή όσοι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στα έξοδα μετακίνησής τους για τη διενέργεια της θεραπείας τους μένουν να πεθάνουν σπίτι τους.
Από 1/10/14 το εργαστήριο ακτινοθεραπείας του ΠΝΓ Λάρισας ανακοίνωσε ότι λόγω έλλειψης ακτινοφυσικών εξυπηρετεί μόνο επείγοντα περιστατικά. Οι ακτινοφυσικοί είναι απαραίτητοι για τον σχεδιασμό της ακτινοθεραπείας εξασφαλίζοντας την ασφάλεια των θεραπειών και των διαγνώσεων. Κανονικά βάσει του Οργανισμού Λειτουργίας του, στο ΠΓΝ Λάρισας θα έπρεπε να υπηρετούν 7 ακτινοφυσικοί του ΕΣΥ. Υπήρχαν μόνο 3, οι οποίοι έφυγαν με άδεια ή απόσπαση με συνέπεια να μην έχει απομείνει τώρα κανείς.
Το παράδοξο είναι ότι πρόσφατα εγκρίθηκε η υλοποίηση του ενταγμένου στο Ε.Σ.Π.Α. Θεσσαλίας έργο «Προμήθεια και Εγκατάσταση Εξομοιωτή Ακτινοθεραπείας για το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας».. Το έργο υποτίθεται ότι θα αναβαθμίσει κατακόρυφα το επίπεδο υπηρεσιών του τμήματος ακτινοθεραπείας, καθώς ο εξομοιωτής ακτινοθεραπείας είναι καθημερινά αναγκαίος για την εξομοίωση και το σχεδιασμό θεραπείας.
Ένα τέτοιο μηχάνημα όμως – που ουσιαστικά κάνει μία άσκηση θεραπείας επί χάρτου- είναι « δώρον άδωρον», όταν δεν υπάρχουν ακτινοφυσικοί για τη λειτουργία του κι όταν τα βασικά μηχανήματα θεραπείας που είναι οι γραμμικοί επιταχυντές είναι πεπαλαιωμένοι και παρουσιάζουν συχνές βλάβες. Εκτός αυτού είναι και ιδιαίτερα χρονοβόροι με αποτέλεσμα να μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες 25 μόνο ασθενών την ημέρα. Ανάλογα σύγχρονα μηχανήματα, για την προμήθεια των οποίων υπάρχει έτοιμη οικονομικοτεχνική μελέτη από το τμήμα, έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετούν τετραπλάσιους ασθενείς.
Πρόκειται για οξύτατο θέμα με τεράστιες κοινωνικές διαστάσεις και είναι απαράδεκτο οι καρκινοπαθείς που δίνουν μάχη για να κρατηθούν στη ζωή να είναι «εγκλωβισμένοι» στις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και στην απουσία ενός εθνικού σχεδιασμού για την ιατρική φροντίδα τους
Κατόπιν των παραπάνω και επειδή οι διεθνείς οργανισμοί ορίζουν σήμερα ως ελάχιστο βασικό εξοπλισμό των τμημάτων ακτινοθεραπείας την ύπαρξη δύο γραμμικών επιταχυντών χαμηλής/υψηλής ενέργειας κι ακόμη επειδή το πρόγραμμα σχεδιασμού της ακτινοθεραπείας δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς ακτινοφυσικούς, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν από τον Υπουργό Υγείας την άμεση πρόσληψη τουλάχιστον 4 ακτινοφυσικών πλήρους απασχόλησης στο ΠΓΝ και την άμεση προμήθεια δύο γραμμικών επιταχυντών, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των ασθενών της περιοχής της 5ης ΥΠΕ.
Ζητούν ακόμη να μάθουν ποια Ακτινοθεραπευτικά Τμήματα των Δημόσιων Νοσοκομείων δεν λειτουργούν ή υπολειτουργούν λόγω έλλειψης κατάλληλων μηχανημάτων και ειδικευμένου προσωπικού και τι μέτρα προτίθεται να πάρει το Υπουργείο, ώστε να αρθεί η απαράδεκτη αυτή κατάσταση που αποβαίνει εις βάρος της υγείας των πολιτών.
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
24/10/2014
24/10/2014
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ
Θέμα: Τραγικές οι ελλείψεις ακτινοφυσικών και σύγχρονων μηχανημάτων για την ακτινοθεραπεία ασθενών με καρκίνο στο ΠΓΝ Λάρισας.
Τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ακτινοθεραπευτικό τμήμα του ΠΓΝ Λάρισας -όπως έχουν αναδειχθεί ήδη από το 2011 με τις αρ.πρωτ. 9800/25.1.2011 και 14515/7.4.2011 ερωτήσεις μας-, αλλά και άλλα δημόσια νοσοκομεία θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την κατάσταση της υγείας των ογκολογικών ασθενών. Ιδιαίτερα οι καρκινοπαθείς της Κεντρικής Ελλάδας (από Θεσσαλία, Φθιώτιδα, Βόρεια Εύβοια, περιοχές της Ευρυτανίας και της Πιερίας) που εξυπηρετούνται από το ΠΓΝ Λάρισας κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου για τη ζωή τους.
Η ακτινοθεραπεία είναι μια βασική θεραπευτική πράξη στην αντιμετώπιση του καρκίνου που δεν επιδέχεται αναβολή, καθώς υπάρχει η πιθανότητα υποτροπής της νόσου ή και κίνδυνος τραγικής κατάληξης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ογκολόγων, κάθε χρόνο στη Θεσσαλία εκδηλώνονται χιλιάδες νέες νεοπλασίες ασθενών (καρκινοπάθειες), εκ των οποίων 2.500 με 3.000 πρέπει να υποβληθούν σε ακτινοθεραπεία. Από αυτούς παλιότερα εξυπηρετούνταν σε ετήσια βάση περίπου οι 1.000 στο Τμήμα του ΠΓΝ Λάρισας. Σήμερα όμως με τα προβλήματα υποδομών και τις ελλείψεις προσωπικού και κυρίως τις συνεχείς βλάβες των μηχανημάτων ο αριθμός των εξυπηρετούμενων καρκινοπαθών μειώθηκε. Μόνο τους 300 είναι σε θέση να εξυπηρετήσει πια το -μοναδικό στα νοσοκομεία της περιοχής,-τμήμα ακτινοθεραπείας του ΠΓΝ Λάρισας. Η υποστελέχωση του τμήματος στην ειδικότητα των ακτινοφυσικών και η παλαιότητα των μηχανημάτων είναι τέτοια που δεν επιτρέπουν την αξιοπρεπή αντιμετώπιση των ασθενών αναγκάζοντάς τους ή να περιπλανηθούν στα δημόσια νοσοκομεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης αναζητώντας ραντεβού ή όσοι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στα έξοδα μετακίνησής τους για τη διενέργεια της θεραπείας τους μένουν να πεθάνουν σπίτι τους.
Μετά την άδεια (άνευ αποδοχών) που έλαβε και ο τελευταίος ακτινοφυσικός ΕΣΥ η διεύθυνση του Τμήματος, έχει ενημερώσει εγγράφως από το περασμένο καλοκαίρι (18 Αυγούστου) τη διοίκηση του ΠΝΛ αλλά και την 5η ΥΠΕ ότι «βάσει των συνθηκών, το Εργαστήριο Ακτινοθεραπείας δεν θα δέχεται νέους ασθενείς από 1/9/14 και από 1/10/14 θα δύναται να εξυπηρετεί μόνο επείγοντα περιστατικά» ζητώντας την άμεση πρόσληψη ακτινοφυσικών.
Οι ακτινοφυσικοί είναι απαραίτητοι για τον σχεδιασμό της ακτινοθεραπείας εξασφαλίζοντας την ασφάλεια των θεραπειών και των διαγνώσεων. Κανονικά βάσει του Οργανισμού Λειτουργίας του, στο ΠΓΝ Λάρισας θα έπρεπε να υπηρετούν 7 ακτινοφυσικοί του ΕΣΥ. Υπήρχαν μόνο 3, οι οποίοι έφυγαν με άδεια ή απόσπαση με συνέπεια να μην έχει απομείνει τώρα κανείς.
Το παράδοξο είναι ότι πρόσφατα εγκρίθηκε η υλοποίηση του ενταγμένου στο Ε.Σ.Π.Α. Θεσσαλίας έργο «Προμήθεια και Εγκατάσταση Εξομοιωτή Ακτινοθεραπείας για το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας». Το έργο υποτίθεται ότι θα αναβαθμίσει κατακόρυφα το επίπεδο υπηρεσιών του τμήματος ακτινοθεραπείας, καθώς ο εξομοιωτής ακτινοθεραπείας είναι καθημερινά αναγκαίος για την εξομοίωση και το σχεδιασμό θεραπείας.
Για να λειτουργήσει όμως ένα τέτοιο μηχάνημα απαιτείται η ύπαρξη ακτινοφυσικού που δεν υπάρχει. Πέραν αυτού η προμήθεια ενός τέτοιου μηχανήματος είναι « δώρον άδωρον», όταν τα βασικά μηχανήματα θεραπείας που είναι οι γραμμικοί επιταχυντές έχουν εξαντλήσει κάθε χρονικό περιθώριο λειτουργίας τους( λειτουργούν εδώ και 15 χρόνια και πρέπει άμεσα να αντικατασταθούν με καινούργιους). Με τον εξομοιωτή ακτινοθεραπείας γίνεται ουσιαστικά μία άσκηση θεραπείας επί χάρτου, η οποία τελικά δεν μπορεί να υλοποιηθεί, όταν η κατάσταση των δύο γραμμικών επιταχυντών είναι η παραπάνω. Πρόκειται για μηχανήματα που παρουσιάζουν συχνές βλάβες, «χαλάνε» τουλάχιστον 2 φορές τον μήνα, ανταλλακτικά δεν υπάρχουν, αφού δεν παράγονται πλέον από την εταιρεία τους, η οποία δεν έχει πλέον και καμιά υποχρέωση για τη συντήρησή τους. Εκτός αυτού και λόγω παλαιότητας είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα η διαδικασία της ακτινοθεραπείας και το πολύ δύνανται να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες 25 ασθενών την ημέρα. Ανάλογα σύγχρονα μηχανήματα, για την προμήθεια των οποίων υπάρχει έτοιμη οικονομικοτεχνική μελέτη από το τμήμα, θα είχαν τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουν τετραπλάσιους ασθενείς.
Επειδή είναι απαράδεκτο οι καρκινοπαθείς που δίνουν μάχη για να κρατηθούν στη ζωή να είναι «εγκλωβισμένοι» στις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και στην απουσία ενός εθνικού σχεδιασμού για την ιατρική φροντίδα τους
Επειδή κανείς δεν μπορεί να παίζει με τη ζωή αυτών των ασθενών
Επειδή το θέμα είναι οξύτατο, και έχει τεράστιες κοινωνικές διαστάσεις,
Επειδή οι διεθνείς οργανισμοί ορίζουν σήμερα ως ελάχιστο βασικό εξοπλισμό των τμημάτων ακτινοθεραπείας την ύπαρξη δύο γραμμικών επιταχυντών χαμηλής/υψηλής ενέργειας.
Επειδή το πρόγραμμα σχεδιασμού της ακτινοθεραπείας δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς ακτινοφυσικούς
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
- Τι μέτρα προτίθεται να λάβει για τη στελέχωση του ακτινοθεραπευτικού τμημάτος του ΠΓΝ Λάρισας με την απαιτούμενη ειδικότητα του ακτινοφυσικού; Θα προβεί στη μόνιμη κάλυψη τουλάχιστον 4 θέσεων ακτινοφυσικών πλήρους απασχόλησης, για να καλυφθούν επαρκέστερα οι ανάγκες των κατοίκων της περιοχής, με βάση και τις ανάγκες από τον αριθμό των ασθενών,
- Τι μέτρα προτίθεται να λάβει, ώστε να εξοπλιστεί το ακτινοθεραπευτικό τμήμα του ΠΓΝ με σύγχρονα μηχανήματα και να εκσυγχρονιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες του; Θα διευκολύνει τη διαδικασία για την άμεση προμήθεια δύο γραμμικών επιταχυντών, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των ασθενών της περιοχής της 5ης ΥΠΕ;
- Γνωρίζουν οιι κεντρικές υπηρεσίες του υπ. Υγείας τις τραγικές ελλείψεις σύγχρονων μηχανημάτων για την αντιμετώπιση ασθενών με καρκίνο; Ποια Ακτινοθεραπευτικά Τμήματα των Δημόσιων Νοσοκομείων δεν λειτουργούν ή υπολειτουργούν λόγω έλλειψης κατάλληλων μηχανημάτων και ειδικευμένου προσωπικού και τι μέτρα προτίθεται να πάρει, ώστε να αρθεί η απαράδεκτη αυτή κατάσταση που αποβαίνει εις βάρος της υγείας των πολιτών;
Νίκος Μιχαλάκης
Γελαλής Δημήτρης
Διώτη Ηρώ
Δριτσέλη Παναγιώτα
Ζαχαριάς Κώστας
Κυριακάκης Βασίλης
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Βαθμολογήστε το άρθρο:
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια