Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Στην πλατεία Δικαστηρίων η κεντρική τιμητική βραδιά για την επέτειο του Πολυτεχνείου με την παρουσία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη κκ Τιμοθέου του θεματικού αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας Ορέστη Ψαχούλα του προέδρου του Δημοτικού Συμβούλιου Καρδίτσας Κλεομένη Γιαννέλου του αντιδημαρχου κ Ψημένου , προέδρου εργατικού κέντρου Καρδίτσας Γ.Καπράνα σωματείων του Εργατικού κέντρου εκπρόσωπων της ΑΔΕΔΥ εμπορικού Συλλόγου Καρδιτσας συνδικαλιστών και εκπροσώπων κομμάτων.
Βασικός ομιλητής ο πρόεδρος του ΔΣ Καρδίτσας Κ Γιαννέλος
Ομιλία του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Καρδίτσας
Κλεομένη Γιαννέλου στην εκδήλωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου
Mε αισθήματα συγκίνησης και υπερηφάνειας φορείς και πολίτες της Καρδίτσας συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ, μπροστά στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, για να τιμήσουμε τους ήρωες του Πολυτεχνείου.
Η σκέψη όλων μας και η καρδιά μας γυρίζει εκεί, στο χώρο του Πολυτεχνείου, το Νοέμβριο του 1973, στην εξέγερση των φοιτητών, της νεολαίας και ολόκληρου του ελληνικού λαού κατά της δικτατορίας. Στην κορυφαία εκδήλωση της επτάχρονης αντιδικτατορικής πάλης και μία από τις κορυφαίες στιγμές των αγώνων του ελληνικού λαού.
Η εξέγερση των ηρωικών φοιτητών του Πολυτεχνείου επέφερε καίριο πλήγμα στη δικτατορία των συνταγματαρχών, ένα καθεστώτος που στηρίχθηκε στη βία και στο φόβο και δεν κατάφερε ποτέ να αποκτήσει πραγματικά ερείσματα στη συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας. Το τέλος της ήταν πλέον θέμα χρόνου και επήλθε λίγους μήνες αργότερα.
Το Πολυτεχνείο του ’73, όπως και τα κινήματα στην Ευρώπη, απέδειξε ότι οι φοιτητές και η νεολαία γενικότερα οφείλουν να αντιτάσσονται σε κάθε αντιδραστική συγκυρία.
Τα ιδανικά της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας, της ειρήνης, της αγάπης για τη ζωή και τον άνθρωπο, παραμένουν ζωντανά και θα παραμένουν επίκαιρα και αναλλοίωτα, όσα χρόνια και αν περάσουν από εκείνη την εξέγερση.
Ιδιαίτερα, μάλιστα, σήμερα που σε πολλές περιπτώσεις οι αποφάσεις και οι ενέργειες των κραταιών στρέφονται ενάντια στις κοινωνικές κατακτήσεις και στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Το Πολυτεχνείο ήταν και θα είναι πάντα ένα ζωντανό κάλεσμα για την δημοκρατία, και την ελευθερία, θα είναι ζωντανό μέσα σε κάθε ελεύθερο μυαλό.
Το Πολυτεχνείο ζει στη σκέψη μας και στη ψυχή μας.
Το ενωτικό σύνθημα της εξέγερσης“ Ψωμί- Παιδεία- Ελευθερία” συνεχίζει να συγκινεί και να εμπνέει:
Η βελτίωση της ποιότητας της δημοκρατίας και της λειτουργίας του κράτους, η αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας, η διασφάλιση και στήριξη των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, η αντίσταση απέναντι σε κάθε πολιτική και στρατηγική που πλήττει την ελευθερία, την αξιοπρέπεια και την προσωπικότητα κάθε ανθρώπου, αποτελούν διαχρονικά αιτήματα και βασικές προτεραιότητες για κοινωνική συνοχή και ευημερία.
Ας σταθούμε λοιπόν κι εμείς σήμερα ταπεινοί προσκυνητές μπροστά στη μνήμη των αγωνιστών του Πολυτεχνείου κι ας αναλογιστούμε το πόσο μεγάλο χρέος έχουμε να διαφυλάξουμε τα αγαθά της δημοκρατίας και της ελευθερίας.
Τιμή και δόξα στους νεκρούς του Πολυτεχνείου.
Με το πέρας της ομιλίας ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο πεσόντων.
Στην κεντρική πλατεία δυο ξεχωριστές εκδηλώσεις με αυτή των εκπροσώπων συνδικαλιστών φορέων και εργαζόμενων και οργανώσεων καθηγητών (ΕΛΜΕ,Εργατικου Κεντρου) και την παρουσία του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας Ν Μιχαλάκη
.
Μια ξεχωριστή εκδήλωση και το ΠΑΜΕ
Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Καρδίτσας.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια