ΕΙΔΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ
- Οι δημότες καλούνται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΥΑΚ να πληρώσουν ετησίως το ποσό των 2,40 ευρώ για την πόλη και 1,20 ευρώ για τις δημοτικές ενότητες του πρώην καποδιστριακού δήμου
Νέο χαράτσι επιβάλλει η Δημοτική Αρχή Καρδίτσας στους δημότες για την αντιμετώπιση των αδέσποτων ζώων. Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία η επιβολή τέλους για την περισυλλογή και διαχείριση των αδέσποτων ζώων.
Οι δημότες καλούνται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΥΑΚ να πληρώσουν ετησίως το ποσό των 2,40 ευρώ για την πόλη και 1,20 ευρώ για τις δημοτικές ενότητες του πρώην καποδιστριακού δήμου.
Το θέμα, που συζητήθηκε παρουσία μελών του Φιλοζωικού Ομίλου Καρδίτσας, δίχασε τους συμβούλους, καθώς όλοι συμφωνούσαν με τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά η αντιπολίτευση, εκτός από το συνδυασμό ΝΕΣΤΩΡ, διαφώνησε με την επιβολή του «χαρατσιού».
Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, η ομάδα της πλειοψηφίας ψήφισε «ναι», η παράταξη Παπαλού «λευκό», οι παρατάξεις Βαρελά, Λέμα και Κρανιά «όχι» και ο ΝΕΣΤΩΡ «ναι».
Ο κ. Αντωνίου
Το θέμα εισηγήθηκε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Σωτήρης Αντωνίου, ο οποίος τόνισε πως η κατάσταση με τα αδέσποτα ζώα, παίρνει κάθε μέρα και μεγαλύτερες διαστάσεις. «Το θέμα γίνεται πολύπλοκο, καθώς κυκλοφορούν μόνα τους ή σε αγέλες στο κέντρο της πόλης, σε σχολεία, αθλητικά πάρκα, Νοσοκομείο, παντού.
Η διατροφή τους είναι ελλιπής και ασχολούνται μ' αυτή μόνο κάποιοι συμπολίτες που δείχνουν ευαισθησία σ' αυτά τα ζώα, τα οποία πάντα βρίσκονται εκτεθειμένα σε διάφορους κινδύνους για την υγεία τους» δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία τόσο των άλλων ζώων όσο και των ανθρώπων λόγω μεταδοτικών ασθενειών.
Επίσης, πρόσθεσε πως: «ως διοίκηση του δήμου είμαστε αποφασισμένοι, σε συνεργασία πάντα με το φιλοζωικό όμιλο και την πλειοψηφία των κτηνιάτρων της περιοχής μας, να βελτιώσουμε την κατάσταση που επικρατεί με τα αδέσποτα και μακροπρόθεσμα να την επιλύσουμε με σειρά ενεργειών όπως:
1) Έγγραφη σύναψη συμφωνίας συνεργασίας με το φιλοζωικό όμιλο για την καλύτερη φροντίδα των ζώων.
2) Συμφωνία συνεργασίας με τα Κτηνιατρεία των κ.κ. α)Ηλία Διαμαντή - Ζωής Ζάρρα, β) Ηρώς Κατσιφού,γ) Αντώνη Λυμπέρη, δ) Παναγιώτη Μπουντούρη και ε) Χρήστου Παπαντώνη, για σειρά παροχής υπηρεσιών που απαιτούνται στα αδέσποτα και έχουν να κάνουν με την κλινική τους εξέταση, τη θεραπεία τυχόν τραυματισμένων ή ασθενών σκύλων, την αποπαρασίτωσή τους, τη χειρουργική στείρωση (αφαίρεση του γεννητικού συστήματος), τη σήμανση και καταγραφή τους, τη μετεγχειρητική νοσηλεία, την επανένταξή τους στο φυσικό περιβάλλον ή τη φιλοξενία τους και υιοθεσία από ιδιώτες. Αξίζει να σημειώσουμε πως όλοι τους δέχτηκαν αφενός ενιαία χαμηλή τιμή και αφετέρου τη φροντίδα ενός ζώου το μήνα δωρεάν, που κατεβάζει το κόστος παροχής των υπηρεσιών τους ακόμη περισσότερο.
3) Μετά από συζητήσεις και συνεργασία με το δήμο Λάρισας προτείναμε εγγράφως στην ΠΕΔ Θεσσαλίας τη διερεύνηση δημιουργίας καταφυγίου αδέσποτων ζώων σε επίπεδο Περιφέρειας.
4) Τη μέριμνα για την ενημέρωση µε οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο των ιδιοκτητών και κατόχων ζώων συντροφιάς για τις υποχρεώσεις τους, όσον αφορά στην εφαρμογή της ηλεκτρονικής σήμανσης των ζώων συντροφιάς και στις απαιτήσεις του παρόντος νόμου για την ηλεκτρονική σήμανση και την καταγραφή των ζώων συντροφιάς.
5) Η ίδρυση καταφυγίου για τα αδέσποτα ζώα από πλευράς δήμου αποτελεί ανέφικτο στόχο. Στην πόλη μας λειτουργεί ένα καταφύγιο, με την ευθύνη και επίβλεψη του Φιλοζωικού ομίλου, ο οποίος έχει ανάγκη οικονομικής στήριξης για τη συντήρηση της εγκατάστασης, τις τροφές και τις υπόλοιπες υπηρεσίες που χρειάζονται τα ζώα.
6) Την αξιοποίηση των περισσευμάτων τροφών από το στρατόπεδο και τα κέντρα διασκέδασης. Ήδη έχουμε κάνει τις πρώτες συνεννοήσεις και ευελπιστούμε ότι θα αξιοποιηθεί σημαντικό τμήμα αυτών.
Σύμφωνα με το άρθρο 9 του Ν.4039/12,όπως τροποποιήθηκε από τον 4235/14 ''οι Δήμοι υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Η αρμοδιότητα αυτή μπορεί να ασκείται και από συνδέσμους Δήμων, καθώς και από φιλοζωικές ενώσεις και σωματεία, αφού προηγηθεί σχετική έγγραφη συμφωνία µε τον αρμόδιο Δήμο, ο οποίος έχει τη συνολική εποπτεία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς εντός των διοικητικών του ορίων''.
Με την αριθμ.29731/5-12-2014 αίτηση του Φιλοζωικού Ομίλου Καρδίτσας περιγράφεται η δύσκολη και ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατεί με τα αδέσποτα, τα οποία περιφέρονται σε όλα τα μήκη και πλάτη της πόλης μας, καθώς και η αδυναμία κάλυψης των οικονομικών δαπανών για τη φροντίδα τους.
Για την οικονομική υποστήριξη των δράσεων, με στόχο την καλύτερη αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων που αφορούν στα αδέσποτα ζώα, ζητά τη θέσπιση ειδικού τέλους ύψους 0,50 έως 1,00 Ευρώ το δίμηνο, που θα εισπράττεται από τους λογαριασμούς που εκδίδει η ΔΕΥΑΚ.
Θεωρώντας πως το έργο μας για την αντιμετώπιση του οξυμμένου προβλήματος με τα αδέσποτα, είναι εξαιρετικά δύσκολο και ο φιλοζωικός όμιλος δραστηριοποιείται στο πλαίσιο του εθελοντισμού δαπανώντας χρόνο, κόπο και χρήμα για μια δραστηριότητα που εντάσσεται στις αρμοδιότητες του δήμου, χωρίς τα απαιτούμενα, μέχρι τώρα, αντίστοιχα χρήματα, είναι εύλογη η θέσπιση ενός τέλους για τα αδέσποτα, όπως γίνεται και σε άλλες περιοχές της χώρας μας.
Λαμβάνοντας υπ' όψη τις οικονομικές δυσκολίες των δημοτών, θεωρούμε ότι το ειδικό τέλος πρέπει να θεσπιστεί σε χαμηλότερα επίπεδα και συγκεκριμένα στα σαράντα (40) λεπτά το δίμηνο για την πόλη της Καρδίτσας και το τρίμηνο για τις δημοτικές ενότητες, θα εισπράττεται δε από τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΚ και θα αποδίδεται, εξ ολοκλήρου, μέσα από ειδικό λογαριασμό για τη φροντίδα των αδέσποτων ζώων, εννοώντας μια σειρά ενεργειών και παροχή υπηρεσιών, όπως έχουν ήδη περιγραφεί.
Το ετήσιο κόστος σε κάθε λογαριασμό θα φτάνει τα 2,40 Ευρώ για την πόλη της Καρδίτσας και το 1,20 Ευρώ για τις δημοτικές ενότητες του πρώην καποδιστριακού δήμου».
Τη «Δυνατή Καρδίτσα» εκπροσώπησε ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Αθανάσιος Μαρκινός, ο οποίος εξαπέλυσε «πυρά» κατά του κ. Αντωνίου, ο οποίος υποστήριξε στην εισήγησή του πως «στο Δήμο μας δεν έγινε καμιά ενέργεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων».
«Μου δίνεται το δικαίωμα να προβώ μετά λύπης μου στους χαρακτηρισμούς ανακριβής, άδικη και παραπλανητική, διότι μέσω αυτής ακυρώνετε και αποκρύπτετε την προσπάθεια που έγινε κατά τη διάρκεια της θητείας μας για το σοβαρό αυτό θέμα, που κατά την άποψη μου μπορεί να λυθεί θεσμικά και οικονομικά κυρίως από την κεντρική κυβέρνηση ώστε να αναπτυχθούν οι αντίστοιχες υποδομές και να υποστηριχθούν οι προσπάθειες των δήμων ιδιαίτερα αυτή τη δύσκολη περίοδο για την τοπική αυτοδιοίκηση» δήλωσε ο κ. Μαρκινός, υπογραμμίζοντας τα κάτωθι:
«Η άποψη αυτή (ότι δηλαδή δεν έγινε τίποτα στο δήμο μας για τη διαχείριση των αδέσποτων) θα μπορούσε να είναι αληθής εάν περιέγραφε την κατάσταση που παραλάβαμε από την διοίκηση πριν από εμάς στο τέλος του 2010, στην οποία αν δεν κάνω λάθος συμμετείχατε κάποιοι από εσάς και ο εισηγητής είχε την ίδια αρμοδιότητα και τότε. Το μόνο που υπήρχε ήταν μια υπογεγραμμένη σύμβαση με τον φιλοζωικό η οποία δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ και φυσικά δεν είχε δοθεί ούτε ένα ευρώ προς αυτή την κατεύθυνση μέχρι τότε.
Θα σας παραθέσω λοιπόν κάποια βασικά σημεία που γνωρίζω καλά, καθώς είχα ενεργό συμμετοχή στα περισσότερα εξ αυτών ιδιαίτερα στον τελευταίο χρόνο της δικιάς μας θητείας, αφού νωρίτερα την αρμοδιότητα αυτή την ασκούσε ο συνάδελφός μου κ. Τσιούκης:
- Ενεργοποιήσαμε την συμφωνία με τον φιλοζωϊκό που παραλάβαμε και προσπαθήσαμε να τη συντονίσουμε μέσα από δεκάδες συσκέψεις και πρωτοβουλίες με την ενεργό συμμετοχή και της διεύθυνσης κτηνιατρικής της ΔΑΟΚ ΠΕ Καρδίτσας,
- Στην πόλη μας έχουμε την τύχη και την τιμή να φιλοξενούμε τον κατεξοχήν επιστημονικό φορέα που θα μπορούσε να μας βοηθήσει τα μέγιστα στο θέμα αυτό και λέγεται Κτηνιατρική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Από την πρώτη στιγμή εγκαινιάσαμε την επαφή και επικοινωνία μαζί τους ζητώντας να μας βοηθήσουν με τον καλύτερο επιστημονικά αποδεδειγμένο τρόπο και προς τιμήν τους οι αντίστοιχοι καθηγητές και ο πρόεδρος του τμήματος ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας. Μετά από αρκετές επαφές και προσπάθεια καταλήξαμε στην σύνταξη μιας προγραμματικής συμφωνίας για να μην πω τη λέξη “μνημόνιο”, που προσπαθήσαμε να ενεργοποιήσουμε. Παρ’ όλες όμως τις προσπάθειες μας δεν μπόρεσε δυστυχώς αυτό να γίνει εφικτό για δύο κυρίως λόγους, από τη μία η διαδικασία της πληρωμής που έπρεπε να γίνει μέσα από την επιτροπή ερευνών ήταν δυσλειτουργική και αφετέρου το πολύ υψηλό κόστος για την αντιμετώπιση του εκάστοτε περιστατικού λειτούργησαν αποτρεπτικά.....το προσπαθήσαμε πολύ όμως...
- Συστήσαμε την Πενταμελή επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς του Δήμου Καρδίτσας, επιτροπή η οποία αποφασίζει για την επικινδυνότητα ενός ζώου συντροφιάς σύμφωνα με το Ν. 4039/2012, και αποφασίζει για τα προβλήματα που προκύπτουν κατά την διαχείριση των αδέσποτων ζώων.
- Συμμετείχαμε και συνδράμαμε την προσπάθεια για την αντιμετώπιση της λύσσας καθώς βρεθήκαμε στην ζώνη υψηλού κινδύνου μετά την εμφάνιση των κρουσμάτων σε γειτονικό νομό.
-Συμμετείχαμε ανελλιπώς σ' όλες τις ενημερώσεις που έγιναν από αρκετούς φορείς και κυρίως από το νοσοκομείο Καρδίτσας για την αποφυγή της εξάπλωσής της και σε εμάς, ο συνάδελφος ο κ. Ντελής μπορεί να σας το επιβεβαιώσει.
- Δημιουργήσαμε ειδικό χώρο ιδιοκτησίας του Δήμου Καρδίτσας, στην θέση «Μαύρικα», μόλις λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Καρδίτσας, χώρος ειδικά περιφραγμένος και ασφαλισμένος, προκειμένου να φυλάσσονται σε αυτόν τα αδέσποτα ζώα, τα οποία έχουν διαπιστωθεί από τον αρμόδιο κτηνίατρο και το φιλοζωικό σωματείο ότι έχουν επικίνδυνη και ύποπτη συμπεριφορά.
- Δημιουργήθηκε βάση δεδομένων στο γραφείο γεωργικής Ανάπτυξης όπου τηρούνταν σχετικό αρχείο καταγραφής με αναλυτική αναφορά όλων των περιστατικών, και περιγραφή των επιθετικών ζώων, ώστε να αντιμετωπίζονται τα εν λόγω αδέσποτα και να περιθάλπονται και περισυλλέγονται αναλόγως από το φιλοζωικό σωματείο. Παράλληλα με τον τρόπο αυτό παρακολουθούνταν και οι
τυχόν υιοθεσίες από ενδιαφερομένους.
- Έγιναν αρκετές επισκέψεις και υπήρξε συνέργεια με άλλους δήμους που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα, προσωπικά επισκέφθηκα το κυνοκομείο Λάρισας πάνω από δύο φορές συνοδευόμενος από υπηρεσιακά στελέχη.
- Προσπαθήσαμε να πείσουμε μέσω αρκετών επαφών και συναντήσεων και τους υπόλοιπους δήμους της ΠΕ Καρδίτσας να συμμετάσχουν στη χρηματοδότηση των εξόδων, καθώς μόνο ο Δήμος Καρδίτσας συνέδραμε οικονομικά ενώ ο φιλοζωικός δραστηριοποιείται σ' όλο το Νομό.
- Ιδιαίτερα κατά το τελευταίο διάστημα της θητείας μας έγινε μεγάλη προσπάθεια για την ενημέρωση των δημοτών δια του τύπου από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, ώστε να μην υπάρχουν συχνά αλλά και να αποφεύγονται περιπτώσεις εγκατάλειψης των κατοικίδιων ζώων, για να μην καταλήγουν αδέσποτα.
- Κατά τη διάρκεια της θητείας μας δόθηκαν χρηματικά ποσά για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων που ξεπερνούν τα 10000ευρώ ανά έτος με τάση αυξητική προς το τέλος της θητείας μας.
Συνοψίζοντας μπορώ να πω ότι τα μέτρα που προτείνετε στην εισήγησή σας είναι στο πλαίσιο αυτών που κάναμε και σχεδιάσαμε, ενώ σε κάποια σημεία υστερούν σε σχέση με αυτά που προσπαθήσαμε εμείς.
.... τα μέτρα που προτείνετε είναι στην θετική κατεύθυνση και ευχόμαστε να πετύχετε περισσότερα ...... με τη διαφορά ότι είστε σε λάθος δρόμο .........
καταφεύγετε στην εύκολη λύση της υποχρεωτικής οικονομικής επιβάρυνσης των δημοτών μας, ενώ εμείς ματώναμε για την εξοικονόμηση αυτών των χρημάτων από αλλού.
Άλλωστε στις 14/11/2014 υπεγράφη από τον τότε υπουργό οικονομικών η πολυαναμενόμενη ΚΥΑ που αφορά στη χρηματοδότηση των δήμων για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς οπότε θα έχετε στη διάθεσή σας ένα αξιοσέβαστο ποσό που εμείς δεν είχαμε. Βέβαια την επιβολή αυτού του τέλους θα μπορούσατε να την κάνετε αφού πρώτα ενημερώνατε προεκλογικά τους δημότες μας για να είστε εντάξει απέναντί τους. Όσο μικρό και να θεωρείτε το ποσό της επιβάρυνσης εμείς διαφωνούμε με την κατεύθυνση αυτή ως συμβολικό τρόπο επίλυσης των προβλημάτων, όταν μάλιστα απουσιάζουν ανάλογες κινήσεις για πολύ πιο σοβαρά θέματα που αφορούν την επιβίωση συνανθρώπων μας».
Ο επικεφαλής του ΚΑΡΠΟΣ κ. Βάιος Βαρελάς τόνισε πως διαφωνεί με την επιβολή του τέλους και πρότεινε να συγκροτηθεί επιτροπή που θα καταρτήσει σχέδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του χαρακτήρισε αποσπασματικά τα μέτρα, τα οποία όπως εκτιμά δεν θα επιφέρουν αποτελέσματα.
Την αντίθεσή τους εξέφρασαν επίσης οι επικεφαλής των συνδυασμών «Καρδίτσα – Ώρα Δημιουργίας και Αναγέννησης» κ. Ευάγγελος Λέμας και «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Βασίλης Κρανιάς.
Ο επικεφαλής του συνδυασμού «ΝΕΣΤΩΡ» κ. Ηλίας Σχορετσανίτης υπερψήφισε την πρόταση για να δοθεί όπως είπε, τέλος στο οξυμμένο πρόβλημα με τα αδέσποτα ζώα.
Η Πρόεδρος του Φιλοζωικού Ομίλου κ. Εύη Θάνου, δήλωσε πως το άλφα και το ωμέγα, στο ζήτημα με τα αδέσποτα ζώα, είναι η στείρωση. Δεσμεύθηκε δε πως θα απομακρύνουν τα επιθετικά ζώα από το κέντρο της πόλης, ενώ κάλεσε την αστυνομία να κάνει τους ελέγχους που ορίζουν οι νόμοι και να επιβάλλει διοικητικά πρόστιμα στους ιδιοκτήτες που εγκαταλείπουν τα κατοικίδιά τους.
Κλείνοντας, ο Δήμαρχος κ. Φώτης Αλεξάκος είπε πως η απόφαση της διοίκησης είναι επώδυνη, όμως δεν θα σταυρώσουν τα χέρια και θα δώσουν λύση στο πρόβλημα, ξεκινώντας με τις στειρώσεις των ζώων.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια