ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ ''ΔΕΝ ΠΑΙΖΩ ΑΜΥΝΑ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΣΤΗΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ''
«Έχουμε μπει σε μια φάση που δείχνει ότι η οικονομία αρχίζει να ανακάμπτει, και το πραγματικό στοίχημα είναι η ανάπτυξη αυτή να είναι δίκαιη για όλους», τονίζει στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος σημειώνει ότι στην επικείμενη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για τα εργασιακά η ελληνική στάση δεν θα είναι αμυντική, αλλά θετική και επιθετική, προκειμένου να αναστραφεί η γενικευμένη απορρύθμιση που ισχύει σήμερα στην εγχώρια αγορά εργασίας.
ΠΗΓΗ ΑΠΕ
Μάλιστα, υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ότι «υπάρχει ένας ευρωπαϊκός δρόμος για τα εργασιακά και αυτός είναι ο δρόμος που προτείνουμε εμείς, και όχι ο δρόμος που προτείνει το ΔΝΤ».
Αναφερόμενος, στα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών περί μείωσης των συντάξεων, ο υπουργός Εργασίας έκανε λόγο για αναστροφή της πραγματικότητας, διευκρινίζοντας ότι η παρακράτηση υπέρ υγείας, ύψους 6%, θα βοηθήσει τους πολλούς, καθώς όσοι παίρνουν μια μόνο κύρια σύνταξ η-οι περισσότεροι δηλαδή- θα δουν αυξήσεις με την εφαρμογή του μέτρου.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κύριε υπουργέ, τις τελευταίες ημέρες σας κατηγόρησαν ότι επιχειρείτε να "κόψετε" τις συντάξεις με την εισφορά για την υγεία. Τι ακριβώς συμβαίνει;
Πρόκειται για πλήρη αναστροφή της πραγματικότητας. Γι' αυτό και κάναμε λόγο για παραπληροφόρηση και γκρίζα προπαγάνδα. Στην πραγματικότητα αυτό που θα συμβεί αντανακλά τη γενικότερη λογική της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Βοηθάμε τους πολλούς και εισάγουμε κανόνες ισονομίας. Πώς βοηθάμε τους πολλούς; Οι συνταξιούχοι πάντα πλήρωναν 6% υπέρ του ΕΟΠΠΥ. Όχι, όμως, επί του πραγματικού ποσού που εισέπρατταν, αλλά επί του εικονικού ποσού που αντιστοιχούσε στη σύνταξή τους, πριν από τις μνημονιακές κρατήσεις. Αυτό το διορθώνουμε, και στο εξής το 6% θα πληρώνεται επί του ποσού που πηγαίνει στην τσέπη του συνταξιούχου. Άρα, οι περισσότεροι θα δουν, όταν υλοποιηθεί το μέτρο -τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο γιατί οι υπηρεσίες καμιά φορά καθυστερούν-, μικρές αυξήσεις στη σύνταξη τους, λόγω αυτού του γεγονότος. Επίσης, το δεύτερο που κάναμε ήταν το 6% να μην το πληρώνουν μόνον αυτοί που έχουν μία σύνταξη -που είναι και οι περισσότεροι- αλλά και αυτοί που έχουν πάνω από μία.
Τι είδους μέτρα λαμβάνετε προκειμένου να βοηθηθούν όσοι χάνουν το ΕΚΑΣ;
Όπως γνωρίζετε, το ΕΚΑΣ δεν ήταν αντικείμενο διαπραγμάτευσης στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση, διότι είχε ψηφιστεί η κατάργησή του ήδη από τον Ιούλιο με τις ψήφους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού. Δεν μπορέσαμε να το σώσουμε. Ήταν από τις αναγκαστικές παραχωρήσεις που κάναμε εξαιτίας της συντριπτικής σε βάρος μας υπεροχής των δανειστών στη διαπραγμάτευση του Ιουλίου. Τώρα, προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε λίγο αυτούς που θα χάσουν το ΕΚΑΣ μέχρι να έρθει το τέλος του 2018, οπότε θα επανυπολογιστούν οι συντάξεις τους, και με την εθνική σύνταξη η κατάσταση θα ισορροπήσει. Τα πρώτα μέτρα που λάβαμε ήταν να παράσχουμε δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη σε όσους το χάνουν, να προβλέψουμε μια κάρτα αλληλεγγύης που αναπληρώνει το 30% της απώλειας του εισοδήματος, ενώ μεριμνήσαμε να μην πληρώνουν την εισφορά υπέρ υγείας.
Το 2017 ωστόσο, θα έπρεπε να προχωρήσουμε σε νέες περικοπές, διότι αυτό προβλέπει το μνημόνιο που ψήφισαν όλες οι δυνάμεις που ήθελαν να κρατήσουν την Ελλάδα στην Ευρώπη. Όμως, αντί να προχωρήσουμε σε περικοπές, να πάψουν να το λαμβάνουν εντελώς οι δικαιούχοι που εξακολουθούν και το παίρνουν, σκεφτόμαστε ως εναλλακτική λύση τη μείωση του ύψους του επιδόματος έτσι ώστε η ζημιά να είναι μικρότερη.
Έχετε όμως και κάποια πρόταση για τα επαγγελματικά ταμεία...
Στο πλαίσιο των κανόνων ισονομίας ό,τι ποσοστό επί του εισοδήματός τους πλήρωναν οι μισθωτοί, θα πληρώνουν στο εξής και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Με ειδικές, βέβαια, μεταβατικές περιόδους, ούτως ώστε αυτή η αλλαγή να μην είναι δραματική. Μάλιστα, εξαιτίας αυτών των μεταβατικών περιόδων το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών θα πληρώσει στην πραγματικότητα λιγότερη εισφορά απ' ό,τι θα πλήρωναν με το παλαιό σύστημα.
Επειδή, παρόλα αυτά, το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών είναι πράγματι πολύ υψηλό -φτάνει στο 38%- είχα προτείνει από την αρχή στους επιστήμονες, ελεύθερους επαγγελματίες, το εφάπαξ για την επικουρική εάν το επιθυμούν να μην το πληρώνουν υποχρεωτικά στο πλαίσιο του δημοσίου συστήματος. Να φτιάξουν επαγγελματικά ταμεία, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα μειωνόταν έως και στο 27% το αντίστοιχο ποσοστό. Κατέθεσα, λοιπόν, μια αντίστοιχη πρόταση στη συνάντηση που είχα μαζί τους. Πρόταση, η οποία έγινε καταρχήν θετικά δεκτή και πρόκειται να είναι ένα από τα αντικείμενα διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς
Μιας και πήγαμε στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, θα ήθελα να σας ρωτήσω τι ακριβώς εννοούσατε όταν κάνατε λόγο περί απομόνωσης του ΔΝΤ;
Τo ΔΝΤ είναι απομονωμένο από την ίδια τη φύση των προτάσεών του, του ακραίου νεοφιλελευθερισμού που το χαρακτηρίζει. Ακριβώς διότι αυτός έρχεται σε αντίθεση με το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. Επομένως, εκείνο που είπα είναι ότι οι απόψεις αυτές πρέπει να απομονωθούν. Και όπως απομονώθηκαν στη φάση της διαπραγμάτευσης για το ασφαλιστικό, πιστεύω έτσι θα γίνει και τώρα. Και γιατί λέω ότι απομονώθηκαν στη φάση της διαπραγμάτευσης για το ασφαλιστικό; Διότι και τότε το ΔΝΤ επέμενε να γίνουν μεγάλες περικοπές στις συντάξεις για να μην υπάρξει, έστω και μικρή, μείωση των εισφορών. Απομονώσαμε αυτήν την ακραία άποψη που θα οδηγούσε σε μια 13η μείωση, και μάλιστα μεγάλη, όλες τις συντάξεις, όλων των συνταξιούχων. Καταλήξαμε στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση, η οποία -πέρα από τις γενικές αρχές που θέτει για το μέλλον- προστάτεψε και το εισόδημα του 80% των συνταξιούχων που έχουν μικρές και μεσαίες συντάξεις, όλους όσοι παίρνουν κάτω από 1.300 ευρώ σύνταξη.
Όσον αφορά τα εργασιακά, τι πρόκειται να γίνει; Θα παραμείνουν όσα ισχύουν σήμερα;
Κοιτάξτε, για πρώτη φορά δεν κινούμαστε αμυντικά για να αποκρούσουμε αυτά που θέλουν οι δανειστές, διότι είναι τόσο γενικευμένη η απορρύθμιση, που η κατάσταση στην εργασία σήμερα είναι πράγματι ζούγκλα. Για πρώτη φορά, θετικά και επιθετικά, εμείς ζητάμε να αναστραφεί η απορρύθμιση, να επιστρέψουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Ο κατώτατος μισθός να είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Ακριβώς επ΄ αυτού του προγράμματος -που δεν είναι αμυντικό, είναι επιθετικό- ζήτησα τη σύμφωνη γνώμη των κοινωνικών εταίρων, αυτών που υπογράφουν την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, και την έλαβα. Έχουμε επομένως κοινωνικό μέτωπο. Στις 16 με 17 Σεπτεμβρίου κάνουμε ένα μεγάλο διεθνές συνέδριο, στο οποίο θα έρθουν υπουργοί χωρών της ΕΕ και εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών συνδικάτων για να δείξουμε αυτό που είπα προηγουμένως: ότι υπάρχει ένας ευρωπαϊκός δρόμος για τα εργασιακά και αυτός είναι ο δρόμος που προτείνουμε εμείς και όχι ο δρόμος που προτείνει το ΔΝΤ.
Σε ό,τι αφορά στην ανεργία, καταγράφονται πτωτικές τάσεις;
Έχουμε μια μείωση της τάξης του 2,1% τα δυο τελευταία χρόνια. Μια πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ δείχνει ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί γιατί υπάρχουν οι γνωστές προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Επίσης, μια μελέτη ελληνικού ιδιωτικού φορέα δείχνει ότι περίπου οι μισές ελληνικές επιχειρήσεις προγραμματίζουν να κάνουν προσλήψεις το αμέσως επόμενο διάστημα. Επομένως, έχουμε μπει σε μια φάση που δείχνει ότι η οικονομία αρχίζει να ανακάμπτει, και το πραγματικό στοίχημα είναι αυτή η ανάπτυξη να είναι δίκαιη ανάπτυξη. Ανάπτυξη για όλους.
Θεωρείτε εφικτό τον στόχο για 300.000 θέσεις εργασίας μέσω του αναπτυξιακού νόμου;
Εξαρτάται σε πιο χρονικό ορίζοντα. Πιστεύω ότι είμαστε σε μια φάση που φαίνεται ότι αφήνουμε πίσω τις πιο μαύρες μέρες της κρίσης. Για μένα χαρακτηριστικό μέγεθος είναι ότι για πρώτη φορά ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ έπεσε κάτω από το συμβολικό όριο του ενός εκατομμυρίου. Επομένως θέλω να πιστεύω ότι ο στόχος αυτός είναι ρεαλιστικός και ξαναλέω: εμείς δεν θέλουμε οποιοδήποτε είδους ανάπτυξη, θέλουμε μια ανάπτυξη για όλους, και ένα από τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της δίκαιης ανάπτυξης θα είναι να αντιμετωπιστεί αυτό το τέρας της ανεργίας.
Προκάτοχός σας, κύριε υπουργέ, σας κατηγόρησε ότι φορολογείτε ακόμη και τα οικογενειακά επιδόματα...
Υπάρχει μια πρόσφατη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που ερμηνεύει, όχι δικό μας νόμο, αλλά νόμο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Δεν είχαν φροντίσει να εξαιρέσουν από τη μη παρακράτηση χαρτοσήμου τα επιδόματα, και τώρα απλώς το Νομικό Συμβούλιο είπε να εφαρμοστεί ο νόμος. Είναι κάτι που θα το αντιμετωπίσουμε. Όμως, είναι κλασσικό παράδειγμα της δημαγωγίας και της υποκρισίας της αντιπολίτευσης. Όπως μας κατηγορεί ότι τάχα εμείς καταργήσαμε το ΕΚΑΣ, ενώ ξέρουν ότι είχαν προαναγγείλει, ήδη από το e-mail Χαρδούβελη, την κατάργησή του και με τις δικές τους ψήφους καταργήθηκε τον Ιούλιο. Μας κατηγορούν για τις συνέπειες των δικών τους νομοθετικών πράξεων.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια