Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα
Για να μετατραπεί το κράτος σε αναπτυξιακό συντελεστή και κοινωνικό αρωγό.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου τοποθετήθηκε στην ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο που αφορά στο Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα.
Το νομοσχέδιο εισάγει τον αμιγώς εθελούσιο χαρακτήρα της κινητικότητας, τη διαφάνεια μέσω της υποχρεωτικής δημοσιοποίησης των κενών θέσεων υπαλλήλων, την ύπαρξη δεσμευτικών προθεσμιών για την ολοκλήρωση των διαδικασιών απόσπασης ή μετάταξης και τέλος, την αντικειμενικότητα με τη θέσπιση ενιαίου πλαισίου και κανόνων – σε αντικατάσταση του πλήθους των ειδικών διατάξεων και εξαιρέσεων που ίσχυαν μέχρι σήμερα.
Η κ. Κατσαβριά στην τοποθέτησή της, υπογράμμισε ότι: «Η Δημόσια Διοίκηση αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης. Στον πυρήνα της, είναι ο δημόσιος υπάλληλος ως υποκείμενο της λειτουργίας του, ως εντεταλμένος για την υλοποίηση των επιλογών της Πολιτείας, ως φορέας και έκφραση δικαιωμάτων και υποχρεώσεων στο ευρύτερα οργανωμένο πεδίο της κοινωνίας.
Η στελέχωση των φορέων του δημοσίου, η διεύθυνση του προσωπικού, η αξιοποίησή και η αξιολόγησή του, εν προκειμένω και η Κινητικότητα των υπαλλήλων για την οποία σήμερα νομοθετούμε, είναι βεβαίως ζήτημα πολιτικό. Με την έννοια ότι την ευθύνη για τη διασφάλιση της αποτελεσματικότητας, της αντικειμενικότητας, της αξιοκρατίας και της δικαιοσύνης την έχουν οι πολιτικές δυνάμεις που ασκούν την εξουσία, που καθορίζουν δηλαδή τους κανόνες και το πλαίσιο λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών.
Σε αυτή την κατεύθυνση είναι αναγκαίο να κινηθεί η πολιτική αντιπαράθεση. Στην κατεύθυνση δηλαδή της ανάδειξης των κυρίαρχων προϋποθέσεων που θα μετατρέψουν το κράτος σε αναπτυξιακό συντελεστή και κοινωνικό αρωγό».
Η βουλευτής του ΖΥΡΙΖΑ επέκρινε την αντιπολίτευση και ιδιαίτερα τα στελέχη της Ν.Δ., όπως οι κύριοι Τζαβάρας και Βορίδης, για την αρνητική τους στάση επί του νομοσχεδίου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι αλήθεια ότι ως έμπειροι κοινοβουλευτικοί, και ταυτόχρονα εκπρόσωποι του παλιού πολιτικού συστήματος, δίνουν φιλότιμα μάχες οπισθοφυλακών σε τρία μέτωπα:
Στο μέτωπο της δικαίωσης των συνολικά αποτυχημένων πολιτικών που άσκησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Αλλά οι ίδιοι οι υποτιθέμενοι οπαδοί του μικρότερου κράτους, δεν είναι αυτοί που το διόγκωσαν; Δεν είναι οι ίδιοι που αντί να το επανιδρύσουν το ξεχαρβάλωσαν; Δεν είναι η ανικανότητά τους που έφερε τους δανειστές για να το εξορθολογίσουν;
Στο μέτωπο του εξωραϊσμού της, τσαλακωμένης από την αναλγησία, εικόνας του βιαστικού και «ανυπόμονου» κ. Μητσοτάκη. Δυστυχώς γι’ αυτόν, είναι πολύ νωπές ακόμη οι μνήμες στο χώρο της δημόσιας διοίκησης από τη σκληρή πολιτική που εφάρμοσε και ο ίδιος, ως αρμόδιος υπουργός του κ. Σαμαρά.
Το τρίτο μέτωπο είναι αυτό της παρενόχλησης της κυβέρνησης ώστε να μην καταφέρει να ασκήσει αποτελεσματικά την πολιτική της».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας της, τόνισε: «Δεν φταίει ούτε ο ελληνικός λαός ούτε η δημοσιοϋπαλληλία για την κρίση. Είναι ο παρασιτισμός, η κλεπτοκρατία , η ιδεολογία της εξάρτησης του ντόπιου κατεστημένου και μεγάλων ξένων συμφερόντων καθώς και η πολιτική πρακτική των κομμάτων του παλιού πολιτικού συστήματος που φταίνε» και προειδοποίησε τα στελέχη της Ν.Δ.: «ας μη μας κουνάνε το δάχτυλο κάποιοι, όπως ο κ. Βορίδης. Δεν είμαστε εμείς οι εξουσιομανείς. Δεν θαμπωνόμαστε από τα προνόμια και τα κάλλη της εξουσίας. Άλλοι δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς αυτά…….».
Η κ. Κατσαβριά ολοκλήρωσε την τοποθέτησή της, συγχαίροντας την Υπουργό Δημόσιας Διοίκησης κ. Γεροβασίλη για την ανάληψη των νέων της καθηκόντων και για τη νομοθετική της πρωτοβουλία, «η οποία συμβάλλει ουσιαστικά στην αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού και εναρμονίζεται με τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης να επιταχύνουμε την έξοδο της χώρας από την κρίση. Με τη δημόσια διοίκηση και τους εργαζόμενους σ΄ αυτήν ,να αναλαμβάνουν τον πρωταγωνιστικό τους ρόλο».
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια