Το 1ο ΕΠΑΛ Καρδίτσας Μετρά Το Μέγεθος Του Πλανήτη Μας
Την Τρίτη 20 Μαρτίου 2018, ημέρα εαρινής ισημερίας, στο 1ο ΕΠΑΛ Καρδίτσας πραγματοποιήθηκε η δράση με τίτλο «Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης» η οποία διοργανώθηκε από τα Εργαστηριακά Κέντρα Φυσικών Επιστημών Σερρών, Πιερίας, Λακωνίας, Κω και Θεσπρωτίας, σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.
Ο Ερατοσθένης, αρχαίος Έλληνας μαθηματικός, αστρονόμος και φιλόσοφος (3ος π.Χ. αιώνας), με αφορμή μια απλή παρατήρηση, μέτρησε το μεσημέρι της 21ης Ιουνίου το ύψος ενός κατακόρυφου στύλου στην Αλεξάνδρεια, το μήκος της σκιάς του, την απόσταση Αλεξάνδρειας - Συήνης (κατά το θερινό ηλιοστάσιο οι ακτίνες πέφτουν κάθετα τη Συήνη). Με βάση αυτά, το μυαλό του, με απλότητα σκέψης και επινοητικότητα, υπολόγισε την περιφέρεια της Γης ότι είναι ίση με 40.000Km. Το λάθος στον υπολογισμό ήταν μόνο 2%, ένα πραγματικά αξιοσημείωτο επίτευγμα για περίπου πριν από 2,5 χιλιετίες.
Οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Καρδίτσας, με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών φυσικής Κατσάρα Αλέξανδρου και Μακρή Κωνσταντίας και της μαθηματικού Παπαϊωάννου Δήμητρας, επανέλαβαν το διάσημο πείραμα του Ερατοσθένη χρησιμοποιώντας την απόσταση μεταξύ του σχολείου και ενός τόπου στον ισημερινό (κατά την εαρινή ισημερία οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν κάθετα στον ισημερινό). Κατάφεραν έτσι, να υπολογίσουν την ακτίνα της Γης με πολύ μικρό σφάλμα (0,08%) από τη μέση τιμή της (R=6.371Km).
Το 1ο ΕΠΑΛ Καρδίτσας, πρωτοπόρο πάντα, ενθαρρύνει τέτοιες δράσεις που βασικό στόχο έχουν την ανάδειξη του πειράματος, ως αναπόσπαστου συστατικού της εκπαιδευτικής διαδικασίας, μέσα από την συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών σε βιωματικές και συνεργατικές καινοτόμες δραστηριότητες.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια