Εισήγηση Βασίλη Θ. Νίκου, Δασολόγου, Δασάρχη Καρδίτσας-Μουζακίου, Για Τα Αιολικά Πάρκα
‘Αιολικά Πάρκα και Δασικό Οικοσύστημα Αγράφων’
Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται έντονη ανησυχία για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, στην πιο ευαίσθητη περιοχή του ορεινού οικοσυστήματος της Περιφέρειας του Νομού μας βασικά και ευρύτερα της Ευρυτανίας, δικαιολογημένα με απρόβλεπτες συνέπειες σε ότι η φύση εκατομμύρια χρόνια χάρισε στην περιοχή.
Η οροσειρά των Αγράφων αποτελεί μνημείο Εθνική κληρονομιάς της φύσης και τέχνης απαράμιλλης ομορφιάς όπως η Κοιμωμένη των Αγράφων, ιστορίας Εθνικοαπελευθερωτικών αγώνων, πλούσιας χλωρίδας και πανίδας, βοσκότοπους με φυτά άριστης διατροφικής αξίας για την ορεινή κτηνοτροφία, νερά άφθονα και γάργαρα για την ορεινή αλιεία, θηραματικό πλούτο, χώρους δασικής αναψυχής, άθλησης, φωτογράφισης, ορειβασίας, επιστημονικής έρευνας, ίασης πνευμονικών παθήσεων, απασχόλησης χιλιάδων ανθρώπων σε δασικές εργασίες, κτηνοτροφικές, τουριστικές και πληθώρας δραστηριοτήτων που αναπτύχθηκαν και αναπτύσσονται.
Η παρέμβαση της ίδρυσης 26 αιολικών πάρκων με την εγκατάσταση 300 ανεμογεννητριών θα αλλοιώσει το δασικό οικοσύστημα βάναυσα διότι θα εκτελεστούν έργα και εργασίες που η περιοχή δεν αντέχει και η αποκατάστασή τους θα είναι αδύνατη.
Οι οδοί προσέγγισης για την μεταφορά των υλικών και των μηχανημάτων εγκατάστασης των ανεμογεννητριών, θα είναι προδιαγραφών για να μπορούν να τα μεταφέρουν, με μεγάλου μεγέθους εκχωματισμούς και εκβραχισμούς , δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα εναπόθεσης και μεταφοράς των υλικών όπου χρειαστούν, τραυματίζοντας το οικοσύστημα ανεπανόρθωτα με πολλές επιφάνειες εμφανείς ως εκχερσωμένη έκταση, η οποία δεν θα είναι εναρμονισμένη με το φυσικό περιβάλλον και αδύνατη την προσφορά του στο σκοπό για τον οποίο η φύση το έπλασε.
Θα χρειαστεί να κατασκευαστεί οδοποιία εσωτερική εκτεταμένη σε κάθε πάρκο, με ανάλογα προβλήματα για την συντήρηση, την μεταφορά διαφόρων υλικών και την παρακολούθηση της λειτουργίας του.
Η θεμελίωση της κάθε ανεμογεννήτριας απαιτεί μεγάλη έκταση για εκσκαφές και διαμόρφωση πλατείας γύρω της προκειμένου να κινούνται τα εκσκαπτικά μηχανήματα της εγκατάστασης και της συναρμολόγησης των υλικών ανέγερσης του πυλώνα, συνδεσμολογίας των πτερύγων και σχετικής ηλεκτρικής εγκατάστασης.
Πρόσθετα θα χρειαστούν κανάλια διέλευσης για τηλεπικοινωνιακή καλωδίωση, ηλεκτρική εγκατάσταση, εκσκαφές γειώσεων και τεχνικών απομάκρυνσης των όμβριων υδάτων και κτίριο ελέγχου του πάρκου.
Μεγάλη παρέμβαση αποτελεί στο οικοσύστημα η αποψίλωση ζωνών δασικών εκτάσεων, κατά μήκος των οποίων θα τοποθετηθούν πυλώνες μεταφοράς του ρεύματος στο σταθμό υποδοχής εργοστασίου.
Οι παρεμβάσεις αυτές και απρόβλεπτες που θα προκύψουν στην πορεία θα δημιουργήσουν προβλήματα :
-Διάβρωση του εδάφους διότι τα καιρικά φαινόμενα που επικρατούν στις περιοχές αυτές είναι έντονα.
-Πλημμυρικά φαινόμενα εξαιτίας των εκχωματώσεων και της αποψίλωσης της βλάστησης.
-Αλλαγή τοπογραφικής διαμόρφωσης του εδάφους και αισθητικής του τοπίου.
-Διατάραξη της ηρεμίας διαβίωσης των αγρίων ζώων, αλλαγής θέσεων διαμονής, απομάκρυνσης ή και εξαφάνισης από την περιοχή ενδημικών ειδών εξαιτίας των θορύβων και της εκτέλεσης των έργων και εργασιών.
-Αλλαγή της πορείας των περασμάτων αποδημητικών πουλιών.
-Η ορεινή κτηνοτροφία θα επηρεαστεί σημαντικά και θα περιοριστεί από τους χώρους των εγκαταστάσεων.
Η περιοχή των Αγράφων με την προσεκτική μέχρι σήμερα ανάπτυξη έδειξε ότι αποδίδει και συνεχίζει μια ομαλή πορεία προς την πρόοδο έχοντας την δυνατότητα που απορρέει από τα πλεονεκτήματα που διαθέτει φυσικές ομορφιές ‘’απείρου κάλους’’, αρχαιολογικά μνημεία, θρησκευτικούς θησαυρούς, ορεινή κτηνοτροφία, εκμετάλλευση δασών, θηραματικό πλούτο, πλούσια χλωρίδα και πληθώρα δραστηριοτήτων για την απασχόληση των κατοίκων και για πολύ μεγαλύτερο αριθμό από αυτούς χωρίς την έντονη παρουσία δραστηριοτήτων που θα βλάψουν την περιοχή.
Σε ότι αφορά την ορεινή περιοχή των Αγράφων μετά από πρόταση της Ένωσης Αγραφιώτικων Χωριών το Δασαρχείο Καρδίτσας, συνέταξε ‘’Γενικό Σχέδιο Ανάπτυξης’’ το έτος 1992, το οποίο αν ληφθεί υπόψη και εμπλουτισθεί με νέα στοιχεία και προοπτικές θα αποτελέσει σημαντικότατο μοχλό ανάπτυξης με ‘’Οικονομική Αναβάθμιση της Περιοχής’’ και βελτίωση του περιβάλλοντος χωρίς αλλοτρίωση του φυσικού.
Μετά από τα παραπάνω εκφράζουμε τη σκέψη όλοι οι φορείς του νομού μας και κάθε πολίτης να βοηθήσει στην επανεξέταση του θέματος των ανεμογεννητριών, να τεθεί στην διαύγεια ώστε να υπάρξει αντιμετώπιση που θα είναι αποδεκτή και αποτελεσματικά ωφέλιμη στην περιοχή, ήπια και σε θέσεις που δεν βλάπτουν το φυσικό οικοσύστημα και όχι όπως προτείνονται να εγκατασταθούν στην πιο ευαίσθητη περιοχή των κορυφογραμμών.
Τέλος το Δασικό Οικοσύστημα των Αγράφων το κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας, το έχουμε δανεισμένο από τους απογόνους μας και οφείλουμε να το παραδώσουμε βελτιωμένο.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια