ΝΙΚΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ Η ιστορική αλήθεια για το Μακεδονικό
«Κανείς άλλος δεν θέλει λύση στο Σκοπιανό περισσότερο από εμάς», επισήμανε στη Βουλή ο Νίκος Κοτζιάς στη συζήτηση για την πρόταση μομφής που κατέθεσε η ΝΔ, σε μία ομιλία – ποταμό που διέσυρε τη Νέα Δημοκρατία και όχι μόνο.
Ο ΥΠΕΞ σημείωσε ότι πρόκειται για “πατριωτική” συμφωνία, λέγοντας ότι αντίθετα με τον εθνικισμό, ο πατριωτισμός καμαρώνει, αγαπάει τα πάτρια εδάφη, τις πάτριες παραδόσεις. “Είναι μικρό πράγμα η χώρα να αλλάζει το όνομα και το σύνταγμά της; Και εμείς μετά θα επικυρώσουμε“, αναρωτήθηκε ο κ. Κοτζιάς απευθυνόμενος στη ΝΔ.
“Έχετε κάνει ποτέ σοβαρές διαπραγματεύσεις; Η μόνη σοβαρή είναι η διαπραγμάτευση-πακέτο, όπου θα δώσεις αυτό που θέλει ο άλλος, και θα σου δώσει ό,τι θες. Στηρίζουμε τη διαπραγμάτευση σε αυτό που βρίσκουμε μπροστά μας”, συμπλήρωσε.
“Λέτε ότι παραδώσαμε τα πάντα. Στα Σκόπια ο Ιβανόφ λέει θέλετε να τα παραδώσετε όλα στους Ελληνες; Αλέξη Τσίπρα μήπως να αποκαλύψουμε ότι έχουμε δύο συνθήκες; Μία για να παραδίδουμε εμείς και μία για να μας παραδίδουν εκείνοι; ”
“Είστε οπαδοί της αδράνειας και της εκκρεμότητας. Η διεθνής συμφωνία είναι πρόοδος”, είπε προς τη Νέα Δημοκρατία.
“Υπάρχουν στιγμές καλής διπλωματίας όπως ο Καραμανλής στο Βουκουρέστι. Υπάρχουν και στιγμές κακής διπλωματίας όπως όταν επί 7 χρονια η ΝΔ διαπραγματευόταν όνομα Μακεδονία- Σκοπια και στο εσωτερικό Μακεδονία. Ποτέ δεν επιβάλλατε το erga omnes. Αφού δεχόσασταν ονομασία Μακεδονία στο εσωτερικό, πως θα λέγονταν οι κάτοικοι της χώρας;” αναρωτήθηκε.
Σε αυτό το σημείο ο Υπουργός Εξωτερικών αποκάλυψε διαβαθμισμένα έγγραφα-ντοκουμέντα, τα οποία όπως είπε τα χρησιμοποιεί μετά από έγκριση του υπηρεσιακού συμβουλίου του ΥΠΕΞ, που αποκαλύπτουν τους απαράδεκτους χειρισμούς που έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
“Ποια ήταν τα ονόματα που έδωσε ο Νιμιτς. Το Βαρντάρσκα Μακεντόνια. Αυτό το όνομα δεν το δέχτηκαν οι προηγουμενες κυβερνήσεις. Το Άνω Μακεδονία δεν το θέλαμε ούτε εμείς ούτε οι Σκοπιανοί. Δε θέλαμε το Μακεδονία- Σκοπια εμείς γιατί θα έμενε το Μακεδονία. Πήγαμε στο Βόρεια Μακεδονία. Και λέει η ΝΔ ότι είναι το πιο άθλιο ονομα” ενώ όπως είπε “ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έλεγε ότι ονομασία όπως Βόρεια Μακεδονία μπορεί να είναι το αποτέλεσμα που αναζητούμε.
“Απάντησε η υπουργός το 2009 ερωτηθείσα απο Νιμιτς εάν αξίζει να συνεχίσει τις προσπαθειες για Βορεια Μακεδονία. Τηλεγράφημα από Παρίσι η κ.υπουργός: Ασφαλώς και αξίζει”.
“Επρεπε να έχετε το θάρρος να πείτε μπράβο ρε Τσίπρα που καταφέρατε να κατεβάσετε όλα αυτά τα αλυτρωτικά μέσα από τα Σκόπια”.
“Το α.13 το “κατάπτυστο” που δίνουμε την ΑΟΖ είναι επί λέξει αυτό που υπήρχε στη ενδιάμεση συμφωνία που θεωρούσατε σπουδαία! Μόνο η παραπομπή αλλάζει. Δεν το ξέρατε;”
“Υπάρχει τεκμήριο ότι συμφωνούσατε με το Μακεδονία-Σκόπια: τηλεγραφήματα, επιστολές..Και ο Νίμιτς ρώτησε: παραμένετε; Κι απαντάτε: Ναι, αλλά τώρα έχουμε εκλογές και δεν τολμάμε να πάμε με αυτό το όνομα”.
Για το θέμα της ιθαγένειας: Εμεις σε αντίθεση με το παρελθόν δε δώσαμε εθνότητα. Η συμφωνία λέει ιθαγένεια. Εσεις τη δίνετε την εθνότητα. Γιατί όταν η συμφωνία λεει ταυτότητα και εσεις εθνότητα, εσας θα επικαλεστεί η άλλη πλευρα. Η απόφαση του 2001 που τους λέει Μακεδόνες, τα διαβατήρια που σφραγίζουμε μέχρι και σήμερα που λέει Μακεντόνια και εμείς βάζουμε μία σφραγιδούλα και λεμε ότι δεν την αναγνωρίζουμε.
Για τη γλώσσα: “Το 1954 η μακεδονική γλώσσα αναγνωριστηκε. Το 1957 ο Αβέρωφ απαντούσε για την ύπαρξη της μακεδονικής γλώσσας. Το 1977 έγινε δεκτή η κυριλλική γλώσσα και έγινε υιοθέτηση μίας έκθεσης της Γιουγκοσλαβίας περί αυτών των γλωσσών. Και αναρτήθηκε στις επίσημες γλώσσες του ΟΗΕ. Ο Μπαμπινιώτης λεει ότι δεν υπάρχει μακεδονική γλώσσα αλλά αυτος έλεγε ότι δεν υπάρχει δημοτική”.
“Ο Σαμαράς στην αρχή αποδεχθηκε την ονομασία και μετά άλλαξε θέση, όπως αναφέρει ο Σκυλλάκακης. Μετά αποδέχθηκαν τη σύνθετη ονομασία αλλα μόνο στο εξωτερικό”.
Καταθέτωντας έγγραφα για τις διαπραγματεύσεις από το 1991 και μετά, ανέφερε ότι “το erga omnes δεν αφορά τους επιθετικους προσδιορισμούς αλλά το όνομα και για αυτό τους σέβομαι εγώ τους Σκοπιανους που το δέχθηκαν αυτό”.
“Η ΕΟΚ αποφάσισε το 1991 να φτιάξει την επιτροπη που θα έβλεπε εάν υπήρχε αλυτρωτισμός στα συνταγματα των χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας και τι έκανε η ΝΔ; Δεν πήγε”.
“Η διεθνής πρακτική είναι να βλέπουν δύο χώρες μαζί τα βιβλία Ιστορίας, το έκαναν η Γερμανία και η Πολωνία που είχαν εκατομμύρια νεκρούς”.
«Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ δεσμεύτηκε δημόσια ότι δικαιούνται να πάρουν πρόσκληση.Μέλος θα γίνουν μόνο αν ικανοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους προς την Ελλάδα!Αυτοί κάνουν δημοψήφισμα κι αλλαγή Σ για να τους δώσουμε εμείς μετά το οκ».
Απαντώντας δε στις κατηγορίες της ΝΔ και της ΔΗ.ΣΥ περί μυστικής διπλωματίας αποκάλυψε ότι υπάρχει μια διαπραγμάτευση που έγινε χωρίς να τη γνωρίζει ουδείς, ούτε καν το τότε υπουργικό συμβούλιο. Όπως κατήγγειλε εκαλείτο τότε να πάει ο διαπραγματευτής της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και να πει ότι η Αθήνα σχετικά με το όνομα «συμφωνεί αλλά δεν το αντέχει να το πει δημόσια» και ζητούσε μετά να το επικαλεστεί η ελληνική κυβέρνηση ως τετελεσμένη απόφαση του ΟΗΕ. Δεν αποκάλυψε, πάντως, πια κυβέρνηση έκανε αυτή τη διαπραγμάτευση προαναγγέλλοντας ότι θα αποκαλύψει το σχετικό έγγραφο κατά την ψήφιση της συμφωνίας Ελλάδας – ΠΓΔΜ στη Βουλή.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια