H Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, οι προκλήσεις παραμένουν
Στη διαπίστωση ότι, παρά την πρόοδο που έχει σημειώσει η ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν ακόμα «υπερβολικές ανισορροπίες», όπως το υψηλό δημόσιο χρέος, η ανεργία και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, καταλήγει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Εξαμήνου, το οποίο εξετάζει τις μακροοικονομικές ανισορροπίες σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.
Σύμφωνα με τη φετινή έκθεση, στην οποία εμφανίζεται πρώτη φορά η Ελλάδα μετά την έξοδο από το Μνημόνιο, τρεις χώρες αντιμετωπίζουν «υπερβολικές ανισορροπίες» (Ελλάδα, Κύπρος και Ιταλία) και δέκα χώρες αντιμετωπίζουν «ανισορροπίες» (Βουλγαρία, Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Κροατία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Σουηδία).
Όπως σημειώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «η Ελλάδα, η οποία έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο μετά την έξοδο από το πρόγραμμα στήριξης, έχει διαπιστωθεί ότι αντιμετωπίζει υπερβολικές ανισορροπίες». Σύμφωνα με την έκθεση, τα προηγούμενα χρόνια σημειώθηκαν «σημαντικές βελτιώσεις» που αφορούν «την ανταγωνιστικότητα του κόστους, οι οποίες, όμως, πάγωσαν πρόσφατα λόγω της υποτονικής αύξησης της παραγωγικότητας».
«Ενώ το ύψος του δημόσιου χρέους παραμένει υψηλό, κατέχεται κυρίως από τους επίσημους πιστωτές και οι ανάγκες χρηματοδότησης θα είναι σχετικά χαμηλές για τουλάχιστον μια δεκαετία», αναφέρει η έκθεση, ενώ υπογραμμίζεται πως «ο ρυθμός μείωσης του χρέους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη συνέχιση της επίτευξης των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων και από την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων για τη δημιουργία βιώσιμης προοπτικής ανάπτυξης».
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι «υπερβολικές ανισορροπίες» της Ελλάδας «συνδέονται με το υψηλό δημόσιο χρέος, την αρνητική εξωτερική θέση, το υψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ένα πλαίσιο υψηλής, αν και μειούμενης, ανεργίας και χαμηλής προοπτικής ανάπτυξης».
Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι «η Ελλάδα κατάφερε να βγει με επιτυχία από το πρόγραμμα στήριξης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας τον Αύγουστο του 2018, αφού προχώρησε σε σημαντικές βελτιώσεις τα τελευταία χρόνια», ωστόσο, «εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες ανισορροπίες, συμπεριλαμβανομένης μιας εξαιρετικά αρνητικής διεθνούς θέσης στον τομέα των καθαρών επενδύσεων η οποία εξακολουθεί να επιδεινώνεται εν μέσω μέτριας αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών που παραμένει αρνητικό».
Σε ό,τι αφορά τον χρηματοπιστωτικό τομέα, σημειώνεται πως είναι «ευάλωτος λόγω ενός πολύ μεγάλου αριθμού μη εξυπηρετούμενων δανείων και χαμηλής κερδοφορίας, παρεμποδίζοντας την πιστωτική επέκταση και την ανάκαμψη των επενδύσεων», ενώ προσθέτει πως «το ιδιωτικό χρέος μειώνεται και η ενεργός απομόχλευση συνεχίζεται».
Τέλος, η έκθεση της Επιτροπής επισημαίνει πως «πολλά μέτρα λήφθηκαν κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων χρηματοοικονομικής βοήθειας για την αντιμετώπιση πολλών από τις διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας» και καταλήγει αναφέροντας πως «εκτός από τη σταθεροποίηση των προηγούμενων μεταρρυθμίσεων και των προσπαθειών προσαρμογής, οι αρχές δεσμεύτηκαν να εξασφαλίσουν τη συνέχεια και την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες παρακολουθούνται στο πλαίσιο της ενισχυμένης επιτήρησης».
Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου μειώθηκαν σήμερα σε νέα χαμηλά επίπεδα ενός έτους, υποχωρώντας κατά σχεδόν 1 μονάδα βάσης στο 3,72%. H Ελλάδα σκέφτεται μία έκδοση ομολόγου τον επόμενο μήνα, που θα είναι η δεύτερη μετά την έξοδό της από τα προγράμματα βοήθειας τον περασμένο Αύγουστο, αναφέρει το Reuters.
Οι αποδόσεις των ισπανικών κρατικών ομολόγων κινούνταν κοντά στο χαμηλό επίπεδο 2,5 και πλέον ετών, με την ευρύτερη περιφέρεια της Ευρωζώνης να ενισχύεται, καθώς η πρόοδος στις εμπορικές συζητήσεις συνέχισε να στηρίζει τη ζήτηση για στοιχεία ενεργητικού με μεγαλύτερο ρίσκο. Οι κοινοπρακτικές εκδόσεις από τις χώρες της Ευρωζώνης ήταν εξαιρετικά επιτυχείς φέτος και σε αυτό δεν αποτέλεσε εξαίρεση η χθεσινή έκδοση ισπανικών 15ετών τίτλων ύψους 5 δισ. ευρώ, προσελκύοντας ζήτηση μεγαλύτερη από 44 δισ. ευρώ. Η απόδοση του ισπανικού 10ετούς ομολόγου μειώθηκε μετά την πώληση στο χαμηλό επίπεδο 28 μηνών του 1,126% και διατηρήθηκε στο επίπεδο αυτό σήμερα, ωθώντας χαμηλότερα και τις αποδόσεις των αντίστοιχων ιταλικών και πορτογαλικών τίτλων.
Η ζήτηση για ομόλογα της Ευρωζώνης υποβοηθείται και από τη διαφαινόμενη πρόοδο στις εμπορικές συζητήσεις ΗΠΑ-Κίνας, ενώ η χθεσινή ομιλία του προέδρου της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Τζερόμ Πάουελ, δεν περιείχε κάποια έκπληξη. Η Fed «δεν βιάζεται να αποφασίσει» σχετικά με περαιτέρω μεταβολές των επιτοκίων, είπε ο Πάουελ σε μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου, παρουσιάζοντας την προσέγγιση της κεντρικής τράπεζας σε σχέση με την αμερικανική οικονομία που είναι πιθανόν να επιβραδύνεται.
Οι αποδόσεις των ιταλικών 10ετών κρατικών ομολόγων μειώθηκαν σήμερα για λίγο σε νέα χαμηλά επίπεδα 3,5 εβδομάδων για να αυξηθούν στη συνέχεια ελαφρά στο 2,72%, καθώς η αγορά συνέχισε να αφομοιώνει την απόφαση του οίκου Fitch να μη μεταβάλει το αξιόχρεο ΒΒΒ της χώρας. Οι αποδόσεις των ιταλικών 10ετών τίτλων μειώθηκαν 13 μονάδες βάσης αυτή την εβδομάδα, μετά την αξιολόγηση του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης και το spread τους σε σχέση με τα αντίστοιχα γερμανικά ομόλογα μειώθηκε στις 255 μονάδες βάσης που είναι το χαμηλότερο επίπεδο τριών εβδομάδων.
Οι αποδόσεις των ομολόγων των χωρών του κέντρου της Ευρωζώνης ήταν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες, με την απόδοση του γερμανικού 10ετούς τίτλου να διαμορφώνεται στο 0,115%. Τα γαλλικά κρατικά ομόλογα συνέχισαν να υποβοηθούνται από την ανάκαμψη της δημοτικότητας του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, τη μείωση της στήριξης στο κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» και τη βελτίωση του καταναλωτικού κλίματος και των δεικτών επιχειρηματικής δραστηριότητας (PMI). H απόδοση των γαλλικών 10ετών ομολόγων διαμορφωνόταν στο 0,52%, έχοντας υποχωρήσει στο χαμηλό 27 μηνών του 0
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια