Με επιτυχία τα εγκαίνια της έκθεσης και η προβολή της ταινίας «Στοργή στο λαό»

 

 
Εικόνα tadmin
Εκτυπώσιμη μορφήΕκτυπώσιμη μορφή

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια  της έκθεσης και η προβολή της ταινίας  «Στοργή στο λαό . Η λογοκρισία στον πολιτισμό και το δημόσιο λόγο επί Επταετίας», που οργάνωσαν  τα ΓΑΚ Αρχεία Ν. Καρδίτσας την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017 στη Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας.

Στα εγκαίνια παρευρέθησαν η Βουλευτής κυρία Παναγιώτα Βράντζα, ο Δήμαρχος Καρδίτσας κύριος Φώτης Αλεξάκος και ο Προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας κύριος Μιχάλης Παπανούσκας.
Η προϊσταμένη των ΓΑΚ Αρχείων Ν. Καρδίτσας κυρία Ελπινίκη Αγγελίνα, στην ομιλία της, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο που έχουν να διαδραματίσουν τα Γενικά Αρχεία του Κράτους τονίζοντας την προσπάθεια των ΓΑΚ να καλλιεργήσουν αρχειακή συνείδηση στον πολίτη και να κάνουν ευρέως γνωστά τον πλούτο και τη σημασία των αρχειακών τους συλλογών μέσα από ποικίλες δράσεις, όπως η παρούσα εκδήλωση για τη λογοκρισία κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών . 
Ο επιμελητής της έκθεσης κύριος Γιάννης Γκλαβίνας (Διδάκτορας Νεότερης Ιστορίας και Αρχειονόμος της Κεντρικής Υπηρεσίας των ΓΑΚ), αναφέρθηκε στο ιστορικό και νομικό πλαίσιο της κρατικής προληπτικής λογοκρισίας και στον τρόπο λειτουργίας του μηχανισμού λογοκρισίας.
Ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ «Στοργή στο Λαό» κύριος Βασίλης Δούβλης, από την πλευρά του, υπογράμμισε ότι το ντοκιμαντέρ, παραγωγής του Τηλεοπτικού Σταθμού της Βουλής και βραβευμένο ως καλύτερο δημιουργικό ντοκιμαντέρ στο London Greek Film Festival , που αποτυπώνει τη λογοκρισία στον κινηματογράφο την περίοδο της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών βασίζεται στο άγνωστο μέχρι τώρα  αρχείο της λογοκρισίας της Xούντας.  Επιπλέον, ανέφερε ότι το ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει αποσπάσματα από ελληνικές και ξένες ταινίες που απαγορεύτηκαν ή λογοκρίθηκαν στα χρόνια της Δικτατορίας, συνεντεύξεις σκηνοθετών, απόρρητα έγγραφα που έρχονται για πρώτη φορά στο φως, καθώς και επίκαιρα της εποχής.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ξενάγηση από τον επιμελητή της έκθεσης.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, του Δήμου Καρδίτσας και με την ευγενική χορηγία: Ξενοδοχείο Άρνη, Ξενοδοχείο Κιέριον, Bistro Άρνη, Κτήμα Χαλίλη, Γιώργο  Καραμήτρο – Οινοποιό, «Ματζιάλης» – Αρτοποιία – Ζαχαροπλαστική – Catering, Θεόνη - Φυσικό Μεταλλικό Νερό, Εκτυπωτική Καρδίτσας, Ηχητικά Βασίλη Τσικρίκα
                                 
Η έκθεση θα διαρκέσει από  24 Νοεμβρίου έως  31 Δεκεμβρίου 2017 στο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Καρδίτσας.
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη και Παρασκευή: 09:00. – 13:00 & 17:0 – 20:00
Τετάρτη, Πέμπτη & Σάββατο: 08:00 – 14:00
Είσοδος ελεύθερη.
 

Βαθμολογήστε το άρθρο: 
Average: 5 (1 vote)

Μεγέθυνση Κειμένου

  • Increase
  • Decrease
  • Normal

Current Size: 100%