Υποδομές ύψους 44,2 εκατ. ευρώ στη Θεσσαλία μέσω του ΕΣΠΑ για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων
Κώστας Αγοραστός: «Ζητούμε πρόσθετη χρηματοδότηση για την πλήρη εφαρμογή του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Θεσσαλίας»
Δημοσιεύεται μέσα στις επόμενες ημέρες η πρόσκληση της Περιφέρειας Θεσσαλίας
Υποδομές προϋπολογισμού 44,2 εκατ. ευρώ για την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών της αποβλήτων αποκτά η Περιφέρεια Θεσσαλίας, καθώς μετά την έγκριση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού, εκδίδεται η Πρόσκληση από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Θεσσαλίας για τα έργα αυτά. Η χρηματοδότηση τους γίνεται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΥΜΕΠΕΡΑΑ) με πόρους του Ταμείου Συνοχής.
Ειδικότερα, μέσω της Πρόσκλησης δύναται να χρηματοδοτηθούν πράξεις που εντάσσονται στην Α’ Φάση Υλοποίησης του εγκεκριμένου Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Θεσσαλίας (ΠΕΣΔΑ) που αφορούν σε :
1) κατασκευή Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) των Περιφερειακών Ενοτήτων α) Καρδίτσας και Τρικάλων (Δυτικής Θεσσαλίας), β) Λάρισας και γ) Μαγνησίας, στις οποίες θα περιλαμβάνεται και η ανάπτυξη μονάδων ανάκτησης βιοαποβλήτων. Η δυναμικότητα των Μονάδων αυτών πρέπει να είναι σε συμφωνία με τον ΠΕΣΔΑ.
2) επέκταση του ΧΥΤΑ Λάρισας (Κυψέλη 5), ώστε να είναι δυνατή η υποδοχή των υπολειμμάτων από τη μονάδα επεξεργασίας.
3) κατασκευή Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, όπως Ζαγοράς – Μουρεσίου, Νοτίου Πηλίου, Τρικάλων.
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Κ. Αγοραστός: «Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είχε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο το οποίο ήταν και από τα πρώτα που εγκρίθηκαν πανελλαδικά. Η στρατηγική μας ήταν να πάμε με δημόσια έργα στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Ξεκινάμε με έκδοση πρόσκλησης για έργα με συνολικό προϋπολογισμό 44,2 εκατ. ευρώ, που αφορά τις μονάδες επεξεργασίας Αποβλήτων που θα περιλαμβάνουν μονάδες ανάκτησης βιοαποβλήτων σε Βόλο, Λάρισα και Τρίκαλα-Καρδίτσα, καθώς και Σταθμούς Μεταφόρτωσης αλλά και την κατασκευή της κυψέλης 5 στον ΧΥΤΑ της Λάρισας για να μπορεί να δεχθεί τα υπολείμματα της επεξεργασίας. Τα χρήματα αυτά έχουμε τονίσει και προς στο Υπουργείο, βάσει του αναθεωρημένου σχεδίου, δεν επαρκούν. Γι’ αυτό και ζητήσαμε επιπρόσθετη χρηματοδότηση ούτως ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν και οι τρεις μονάδες στη Θεσσαλία, και να έχουμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης, όπως το έχουμε σχεδιάσει. Στόχος μας είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας».
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια