Άρχισε το δυσκολο έργο της εξεταστικής για την υγεία σήμερα με τοποθέτηση του εισηγητή Σπύρου Λάππα
Ενόψει της έναρξης των εργασιών της πρώτης Εξεταστικής Eπιτροπής της Βουλής που διενεργείται στο χώρο της υγείας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ν. Καρδίτσας και εισηγητής κ. Σπ. Λάππας τοποθετήθηκε ως εξής:
« Ξεκίνησαν οι εργασίες της Επιτροπής για τα σκάνδαλα στο χώρο της υγείας, μιας Επιτροπής που νομίζουμε ότι είναι η σημαντικότερη. Η κοινωνία έχει στραμμένο το βλέμμα προς την Επιτροπή και αξιώνει απαντήσεις στα τεράστια ερωτήματα που υπάρχουν σε κοινωνικό , πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, που αφορούν τον χώρο της υγείας. Η εμπειρία μας από την προηγούμενη Εξεταστική για τα δάνεια των κομμάτων και των Μ.Μ.Ε., θα έλεγα ότι αποτυπώνεται σε μια φράση που είπαν, οι επιθεωρητές της Τράπεζας Ελλάδος, η κ. Παπαγιαννίδου και ο κ. Πάσχας. Είπαν ότι τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα εκτυλίχθηκε ένα «πάρτι» που κανένας δεν ήθελε να χαλάσει (κ.Παπαγιαννίδου) και «μια φούσκα που κανένας δεν ήθελε να σπάσει(κ. Πάσχας)». Αυτό το «πάρτι» και αυτή τη «φούσκα» πρέπει να διερευνήσει η ερευνητική μας σκαπάνη, και στη συνέχεια να αφήσουμε τη σκαπάνη και να πιάσουμε το νυστέρι για να σπάσουμε όλα τα αποστήματα που δημιούργησαν αυτοί που έχουν ονοματεπώνυμο: τα κόμματα του παλιού πολιτικού συστήματος στη χώρα μας, και εάν βρεθούν ευθύνες να εξατομικευθούν και αποδοθούν χωρίς κανένα δισταγμό και καθυστέρηση.
Η Βουλή ενέταξε την απόφαση της για την σύσταση της Επιτροπής, για τα σκάνδαλα στο χώρο της υγείας, στο θέμα διαφθοράς. Η διαφθορά στην υγεία είναι ένα κομμάτι, ένα μεγάλο πεδίο της γενικότερης διαφθοράς που μαστίζει τη χώρα. Τον Απρίλιο του 2015, ο τότε Υπουργός Διαφάνειας και κατά της Διαφθοράς, o κ. Νικολούδης, άρχισε να εκφωνεί διάφορα ποσοστά διαφθοράς, δηλαδή όταν ακούσαμε για 2%, 3%, 4%, σε διάφορους κλάδους, όπως τα εξοπλιστικά, λέγαμε ότι πρόκειται για μίζες τεραστίων χρηματικών ποσών. Όταν όμως εκφώνησε εκείνο το ιλιγγιώδες ποσοστό του 24%, μίζας και διαφθοράς στο χώρο της υγείας, εκπλαγήκαμε όλοι. Και μείναμε με την απορία. Η οποία απορία, άρχισε να λύνεται, βέβαια και να απαντώνται μεγάλα ερωτήματα, από την ώρα που άρχισαν να καταφθάνουν οι μεγάλες δικογραφίες για την υγεία, από τους εισαγγελικούς λειτουργούς. Υπάρχουν έρευνες, υπάρχουν μελέτες, υπάρχουν δημοσιογραφικές συζητήσεις, υπάρχουν πορίσματα και εκθέσεις που το περιεχόμενό μας εκπλήσσει. Ήδη στην ομιλία μου στην Ολομέλεια της Βουλής επικαλέστηκα μελέτη του κ. Κρεμαστινού, η οποία περιλαμβάνεται στο βιβλίο «Η Διαφθορά», , μαζί με συναφή άλλη μελέτη του κ. Σούρλα, την οποία κατέθεσα σε αντίγραφο στα Πρακτικά και περιλαμβάνει στοιχεία συγκλονιστικά.
Αυτή η Επιτροπή, πράγματι έχει να επιτελέσει ένα σημαντικό έργο. Αποτελείται δε, κυρίως, από νομικούς και γιατρούς. Δηλαδή, από μύστες της τέχνης του Ασκληπιού και από οπαδούς του Αριστοτέλη και του Πλάτωνα. Μπορεί να έχει κάποια σχέση η ιατρική με τη νομική επιστήμη; Η άποψή μου δεν είναι αυθαίρετη, αλλά στηρίζεται σε άποψη του αείμνηστου Ιωάννη Μανωλιδάκη, ο οποίος είπε: Μετά τη Γαλλική Επανάσταση, όπου πλέον, έπαψε η Ιατρική να είναι μαγεία και η Νομική επιστήμη έπαψε να στηρίζεται σε δεισιδαιμονίες και προκατάληψη, ίσχυσε αυτό που είπε ο Βολταίρος:, «Όσο περισσότεροι επιστήμονες και φιλόσοφοι, τόσο λιγότεροι μάγοι». Άρα πλέον, δεν μιλάμε για μαγεία, μιλάμε για επιστήμη και φιλοσοφία. Γνωρίζουμε ότι ιατρική επιστήμη πρέπει να διαγνώσει το πρόβλημα της ασθένειας και να επιβάλει μια θεραπεία για τη θεραπεία της ασθένειας. Το ίδιο περίπου, κάνει και η Νομική, σε ένα άλλο επίπεδο. Να διαπιστώσει την ενοχή και να επιβάλει την ανάλογη ποινική κύρωση. Και οι δύο επιστήμες έχουν ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα και οδηγό αυτό που έλεγε ο Ιπποκράτης: «Ουκ ένι ιατρικήν ειδέναι, όστις μη οίδεν ό τι εστίν ο άνθρωπος», δηλαδή είναι αδύνατο να γνωρίζει ιατρική αυτός που δεν γνωρίζει ακριβώς τι είναι ο άνθρωπος, και ό,τι κάνουν το κάνουν σε ένα συγκεκριμένο κοινωνικό και πολιτικό περίγραμμα. Αυτό, στο οποίο, σήμερα, είμαστε υποχρεωμένοι να λειτουργήσουμε. Άρα λοιπόν, η ιατρική και η νομική επιστήμη, εκπροσωπούμενες εδώ από γιατρούς και νομικούς, συνθέτουν την Επιτροπή μας, η οποία με αξιοπιστία και με κύρος μπορεί και πρέπει να φτάσει σε ένα πόρισμα, που θα ωφελήσει την κοινωνία και τον Έλληνα πολίτη.
Το αν υπάρχει διαφθορά ή όχι, στο χώρο της υγείας, νομίζω, ότι εάν κανένας το αρνηθεί, μάλλον θα αντιμετωπίσει την ειρωνεία και το γέλωτα του οιουδήποτε Έλληνα ακροατή και ψηφοφόρου. Θα σας αναγνώσω ένα κείμενο που έχω μπροστά μου και θα σας πω μετά, ποιανού είναι. «Η διαφθορά είναι, κατ' ουσίαν, ταυτισμένη με την ανισότητα, την αδικία, την έλλειψη ορθολογισμού και διαφάνειας, τον κοινωνικό αποκλεισμό, τον αθέμιτο ανταγωνισμό, την αδυναμία λειτουργίας του Κράτους Δικαίου και του κοινωνικού... Η Διαφθορά, σαν σαράκι θίγει, κατ' ουσίαν, τη συνοχή, την αυτοπεποίθηση, την αυταξία και την ανταγωνιστικότητα της κοινωνίας. Η Διαφθορά, δεν είναι μόνο ένα πρόβλημα κορυφής, αλλά ένα πρόβλημα, που αφορά όλα τα επίπεδα εξουσίας, αρμοδιότητας, ισχύος, επιλογής ή επιτηδειότητας.» Ποιος τα είπε αυτά; O Ευάγγελος Βενιζέλος, προλογίζοντας το βιβλίο του Δημόπουλου, για τη διαφθορά. Θα αναγνώσω επίσης, ένα άλλο κείμενο, που κατέθεσα στην Ολομέλεια της Βουλής του κ. Κρεμαστινού: «Υπάρχει διαφθορά στο χώρο της υγείας; Η διαφθορά στο χώρο της υγείας, είναι η μεγαλύτερη από ό,τι σε άλλους τομείς…Κοίταξα τους αριθμούς και διαπίστωσα ότι, το έλλειμμα στην υγεία, το 2000 ήταν 2 δις, το 2004 πήγε στα 4 δις, δηλαδή διπλασιάστηκε και το 2009, μόλις σε μία τετραετία, στα 17,5 δις. Και τότε, πόνεσα. 17 δις τα τελευταία χρόνια.» Και ρωτά με αγωνία ο κ. Κρεμαστινός: Γιατί δεν τα βρίσκουν τα ελλείμματα αυτά; Ποιοι τα έφαγαν; Γιατί;.. Μέσα στη διαφθορά στην υγεία υπάρχει η δωροδοκία, ο εκβιασμός, ο νεποτισμός, η υπεξαίρεση χρημάτων, η δωροληψία και η κατάχρηση. Πού, ποιοι, πότε διέπραξαν αυτά τα αδικήματα; Διώκονται όλοι αυτοί; Εάν όχι, γιατί δεν διώκονται;» και καταλήγει σε κάτι με το οποίο συμφωνώ απολύτως ως Εισηγητής της πλειοψηφίας: «Η ιατρική διάγνωση είναι ότι η κοινωνία μας είναι άρρωστη. Το θέμα της διαφθοράς στην υγεία είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένο με τη διαφθορά αυτή καθεαυτή, η οποία, αυτή τη στιγμή, όπως διαπιστώνουν όλοι - προσέξτε παρακαλώ κύριοι συνάδελφοι - είναι ο υπ' αριθμόν ένα κίνδυνος για την επιβίωση της χώρας». Που σημαίνει ότι το πάρτι στην υγεία είναι ανυπολόγιστων, ιλιγγιωδών, ασύμμετρων ποσών.
Πρέπει να καταλάβουμε ότι η Επιτροπή αυτή, αφού μιλάει για τη διαφθορά στο χώρο της υγείας και οι περισσότεροι είμαστε νομικοί και διάκονοι της τέχνης του Ασκληπιού, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι ο στόχος μας είναι ανθρωποκεντρικός. Αυτός είναι ο στόχος και της ιατρικής και της νομικής επιστήμης, που πλέον, με τη σύγχρονη εκδοχή, έχουν ανθρωποκεντρικό στόχο. Οι γιατροί θα ξέρουν ότι η κατάταξη των επιστημών που έκανε ο Κεντρώφ, που έλεγε ότι στις φυσικές επιστήμες κατατάσσεται η ιατρική και στις ανθρωπιστικές επιστήμες η νομική, δεν ισχύει. Πλέον και η ιατρική και η νομική κατατάσσονται στον πίνακα των επιστημών ως ανθρωπιστικές επιστήμες, και γι αυτό η Επιτροπή μας επιβάλλεται σε όλη τη διάρκεια των εργασιών της να έχει σαν σκοπό τον άνθρωπο και τις πραγματικές του ανάγκες.
Τέλος, θέλω να βάλω σαν κατακλείδα της εισήγησής μου μια φράση του Αντρέ Ζιντ που είπε «αμφισβητώ εκείνους που δηλώνουν ότι βρήκαν αλήθεια, πιστεύω εκείνους που δηλώνουν ότι ερευνούν και αναζητούν την αλήθεια».
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια