2ΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΔΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΝΑΥΠΛΙΟ-ΜΥΚΗΝΕΣ-ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ
Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) Καρδίτσας και το Παράρτημα Σοφάδων, πραγματοποίησαν στις 23-24 Μαρτίου 2014, 2μερη εκπαιδευτική επίσκεψη εκτός έδρας σε Ναύπλιο – Μυκήνες - Επίδαυρο.
1η ημέρα: Αναχωρήσαμε από την Καρδίτσα στις 7:00 το πρωί της Κυριακής 23-3-2014. Μετά από σύντομες στάσεις στη Λαμία και στον Ισθμό της Κορίνθου, φτάσαμε στις Μυκήνες στις 13:30. Επισκεφθήκαμε τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών με τα πλούσια ιστορικά ευρήματα. Οι Μυκήνες με τα κυκλώπεια τείχη και το παλάτι του βασιλιά Αγαμέμνονα είναι ένας από τους προορισμούς που προσφέρουν πλούσιες ιστορικές εμπειρίες. Είδαμε τους δυο ταφικούς βασιλικούς περιβόλους που αποτελούσαν τμήμα του εκτεταμένου προϊστορικού νεκροταφείου στα δυτικά του λόφου του ανακτόρου, από των οποίων την ανασκαφή (λακκοειδείς τάφοι) προέρχεται ο μεγαλύτερος όγκος των εκπληκτικών ευρημάτων (τα περισσότερα είναι χρυσά και χαρακτηρίζονται για τη θαυμάσια τέχνη τους). Εντυπωσιαστήκαμε από το θησαυρό του Ατρέα (θολωτός τάφος), το θολωτό τάφο της Κλυταιμνήστρας, την Πύλη των Λεόντων, το Βασιλικό ανάκτορο, τη Βόρεια Πύλη καθώς και την Υπόγεια δεξαμενή. Πάρα πολλά από τα ευρήματα που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στις Μυκήνες εκτίθενται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας καθώς και στο νέο, σύγχρονο, Μουσείο Μυκηνών στη βόρεια κλιτύ της ακρόπολης, προκαλώντας το θαυμασμό σε εκατομμύρια επισκέπτες από όλες τις γωνιές της γης.
Μετά το μεσημεριανό φαγητό, οδεύσαμε για το ξενοδοχείο. Ύστερα από 3ωρη ξεκούραση πήγαμε στην πόλη του Ναυπλίου για απογευματινή-βραδινή βόλτα. Στις 23:00 γυρίσαμε στο ξενοδοχείο όπου στήθηκε ένα αυτοσχέδιο γλέντι με ορχήστρα που αποτελούνταν από μαθητές του παραρτήματος Σοφάδων.
2η ημέρα: Μετά το πρωινό στο ξενοδοχείο αναχωρήσαμε για την πόλη του Ναυπλίου. Το Ναύπλιο, πρωτεύουσα του νομού Αργολίδας, είναι παραθαλάσσια εξαιρετικά γραφική πόλη, που έχει επεκταθεί μέχρι τις πλαγιές στη σύγχρονη εποχή κοντά στο βόρειο άκρο του Αργολικού κόλπου. Η πόλη επιλέχθηκε γιατί ήταν η πρώτη πρωτεύουσα της σύγχρονης Ελλάδα στο 19ο αιώνα. Πρώτα επισκεφθήκαμε το Παλαμήδι, ενετικό φρούριο που δεσπόζει στην πόλη. Χαρακτηριστικά του είναι τα 999 σκαλιά και το κελί που φυλακίστηκε ο «Γέρος του Μωριά» Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Μετά περπατήσαμε στην πόλη όπου είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε ιστορικά κτίρια όπως το μέγαρο Άρμανσμπεργκ (κατοικία του αντιβασιλέα της Ελλάδος Άρμανσμπεργκ), το αρχαιολογικό μουσείο στην πλατεία Συντάγματος και την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα που ήταν ο τόπος δολοφονίας του Ιωάννη Καποδίστρια. Υπήρχε ελεύθερος χρόνος για όσους ήθελαν να επισκεφθούν το Μπούρτζι, μικρό φρούριο χτισμένο σε νησίδα μέσα στο λιμάνι. Στις 13:30 αναχωρήσαμε για τον αρχαιολογικό χώρο της Επιδαύρου, με το περίφημο ομώνυμο αρχαίο θέατρο. Το Θέατρο της Επιδαύρου είναι διάσημο παγκοσμίως για την εξαιρετική ακουστική του καθώς θεωρείται το τελειότερο αρχαίο ελληνικό θέατρο από άποψη ακουστικής και αισθητικής. Βρίσκεται στον χώρο του Ασκληπιείου Επιδαύρου. Το αρχαίο θέατρο κατασκευάστηκε μεταξύ του 340 π.Χ. και του 330 π.Χ. από τον Αργείο αρχιτέκτονα Πολύκλειτο τον Νεότερο. Το θέατρο χτίστηκε για διασκέδαση των ασθενών του Ασκληπιείου αλλά και ως ένα μέσο θεραπείας καθώς υπήρχε η πεποίθηση πως η παρακολούθηση θεάτρου είχε ευεργετικά αποτελέσματα για την ψυχική και σωματική υγεία των ασθενών. Το αρχαίο θέατρο είχε χωρητικότητα 15.000 θεατών. Χωρίζεται σε δύο μέρη (διαζώματα): το άνω διάζωμα των 21 σειρών καθισμάτων για τον λαό και το κάτω, από 34 σειρές καθισμάτων, για τους ιερείς και τους άρχοντες. Το θέατρο είναι κατασκευασμένο από πωρόλιθο ο οποίος απορροφά τον ήχο όπως το ανθρώπινο σώμα. Εκεί δόθηκαν και συνεχίζουν να δίνονται θεατρικές παραστάσεις από κορυφαίους ηθοποιούς.
Στις 15:30 (μετά το τέλος της επίσκεψης) αναχωρήσαμε για επιστροφή σε Καρδίτσα-Σοφάδες.
Ήταν πραγματικά μια μοναδική εμπειρία και ο εκπαιδευτικός στόχος της επίσκεψης εξυπηρετήθηκε απόλυτα καθώς τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας έχουν ως βασικό μοχλό τη βιωματική μάθηση. Τέλος, αξίζει να τονιστεί ότι όλες οι εκπαιδευτικές επισκέψεις κάθε σχολική χρονιά γίνονται χωρίς καμιά οικονομική συμμετοχή των μαθητών μας. Συνοδοί ήταν ο διευθυντής του ΣΔΕ κ. Βασίλειος Σουφλάκος και ο υπεύθυνος του παραρτήματος Σοφάδων κ. Αλέξανδρος Αντωνόπουλος.
Σουφλάκος Βασίλειος
Φυσικός – MSc Τηλεπικοινωνίες
Διευθυντής ΣΔΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια