Κοινωνικό μέρισμα: Το αυτονόητο της επιστροφής
Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί επί της ουσίας ότι το πλεόνασμα, που ξεπερνάει τις υποχρεώσεις της χώρας έναντι των δανειστών, θα πρέπει με κάποιο τρόπο να επιστραφεί σε αυτούς που το πέτυχαν, στο λαό αυτής της χώρας.
Η υπεραπόδοση που επιτεύχθηκε δεν ήταν επιλογή της κυβέρνησης αλλά προέκυψε από το γεγονός ότι οι θεσμοί υποεκτιμούσαν την απόδοση των μέτρων. «Δεν επιλέξαμε εμείς να έχουμε υπέρβαση. Τσακωνόμασταν όλον τον καιρό με τους θεσμούς να πάρουμε λιγότερα μέτρα και δικαιωνόμασταν εκ των υστέρων. Οι θεσμοί, ιδίως το ΔΝΤ, υποτιμούσαν την απόδοση των μέτρων και έτσι δημιουργήθηκε η υπεραπόδοση. Δεν το επιδιώξαμε εμείς», είπε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Το υπερπλεόνασμα που δίνεται ως κοινωνικό μέρισμα προέκυψε από μη παραμετροποιημένα μέτρα, όπως ο ΦΠΑ και η φοροδιαφυγή:
- 448 εκατ. ευρώ από ασφαλιστικές εισφορές. Είναι 300.000 άνθρωποι που βρήκαν εργασία και καταβάλλουν εισφορές, αλλά και το χτύπημα στην αδήλωτη εργασία. Επί των ημερών μας το ΣΕΠΕ δεν καλύπτει τους ημετέρους, όπως επί Ν.Δ., πάει στις τράπεζες και τους μεγάλους επιχειρηματίες που έχουν κρυμμένους τους εργαζόμενους στα αμπάρια.
- 400-450 εκατ. ευρώ από την εθελούσια αποκάλυψη εισοδημάτων που έχει φορολογήσει 4 δις ευρώ.
- 320 εκατ. ευρώ από εξοικονόμηση δαπανών.
- Λαθρεμπόριο. Το 2016 καταλογίστηκαν 611 εκατ. ευρώ, ενώ η Ν.Δ. το 2014 μόλις 116 εκατ. ευρώ.
Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι το μέρισμα που θα διανείμει η κυβέρνηση θα πιάσει ένα μεγάλο κομμάτι της μεσαίας τάξης. Στόχος της κυβέρνησης είναι η σταδιακή αποφόρτιση της μεσαίας τάξης, στόχος που άλλωστε έχει αποτυπωθεί στο 5ετές μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Όσον αφορά τις σφοδρές επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση για «καταστροφή» της μεσαίας τάξης, αυτό που έπνιξε τη μεσαία τάξη όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν τα χρήματα των Panama Papers, Paradise Papers και offshore εταιρειών, που «παρκάρονταν» στο εξωτερικό μαύρα και μη φορολογημένα. Πρόσφατες οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ν.Δ. Άδωνι Γεωργιάδη ότι η φοροδιαφυγή είναι «φυσική ανθρώπινη διεργασία. Μπορεί κάποιος να ξεφύγει από μια κυβέρνηση που θέλει να τον υπερφορολογήσει, δεν το βρίσκω καθόλου ανήθικο», υπερασπιζόμενος την offshore της Μαρέβας Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη.
Αναδεικνύονται λοιπόν ξεκάθαρα οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στο νέο και στο παλιό, ανάμεσα στην πολιτική της σταδιακής έστω αποκατάστασης των μνημονιακών κοινωνικών αδικιών και στην πολιτική υιοθέτησης και νομιμοποίησης όσων εξέθρεψαν αυτές τις αδικίες, δηλαδή την φοροαποφυγή των ελίτ και των Paradise Papers.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια