Συνέντευξη Του Υπουργού Ψηπτε, Ν. Παππα, Στο Cnn Απο Την Ουάσιγκτον
-
Ν. Παππάς: «Πολλές αμερικανικές εταιρείες επενδύουν στην Ελλάδα, στην ασφαλιστική αγορά, στο real estate κ.ά. Αυτό συνιστά ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι ΗΠΑ, εκτός από κρίσιμος παράγοντας στα θέματα ασφαλείας της περιοχής, καθίστανται και οικονομικός παράγοντας στην Ελλάδα».
Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, στο πλαίσιο επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Ουάσιγκτον, παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή «Quest Means Business» του CNN.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:
ΕΡ: Σας ευχαριστώ πολύ που είστε μαζί μας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα έχει, αν θέλετε, γυρίσει σελίδα, βρίσκεται σίγουρα σε πολύ πιο σταθερό έδαφος. Πόσος καιρός όμως πιστεύετε ότι θα χρειαστεί μέχρις ότου η χώρα να είναι πλήρως αυτάρκης οικονομικά;
ΑΠ: Η χώρα είναι μέρος της Ε.Ε. και η Ε.Ε. αναπτύσσει συγκεκριμένους μηχανισμούς για να συνδράμει στην επιστροφή της χώρας στις αγορές. Είμαστε, λοιπόν, πεπεισμένοι ότι οι αποφάσεις που έλαβε το Eurogroup θα διασφαλίσουν την επιστροφή στις αγορές τον Αύγουστο του επόμενου έτους, όταν θα έχει ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα. Σε κάθε περίπτωση, το σαφές μήνυμα, όπως αναφέρατε, είναι ότι έχουμε αύξηση του ΑΕΠ, αύξηση της απασχόλησης, αύξηση των εξαγωγών, αύξηση των επενδύσεων. Αυτά τα βασικά μακροοικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι θα είμαστε σε θέση να αποκτήσουμε πλήρη πρόσβαση στην αγορά, κάτι που θα ομαλοποιήσει την ικανότητά μας να εξυπηρετούμε τα χρέη μας.
ΕΡ: Αν σκεφτείτε όμως την οικονομία και το ποσοστό ανεργίας που είναι πάνω από 20%, η Ελλάδα έχει προφανώς υποφέρει από διαρροή εγκεφάλων, πολλοί νέοι που είναι πολύ έξυπνοι και εργάζονται σκληρά αποφασίζουν να πάνε αλλού στην Ευρώπη για να βρουν εργασία. Πώς λοιπόν θα προσελκύσετε αυτούς τους ανθρώπους πίσω στη χώρα, γιατί αυτό θα αποτελούσε ένα θεμελιώδες στοιχείο της δυνατότητας της Ελλάδας να προχωρήσει μπροστά;
ΑΠ: Το πρώτο πράγμα που έπρεπε να κάνουμε, και το κάναμε αμέσως ήταν να διασφαλίσουμε ότι οι πόροι από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία οργανώνονται με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να ωφεληθούν οι νεοφυείς εταιρείες, ώστε να μπορούν οι άνθρωποι να επιστρέψουν στη χώρα, να ξεκινήσουν την επιχείρησή τους και να βγάλουν τα προς το ζην, αντί να πάνε στο εξωτερικό. Φυσικά υπάρχει το ζήτημα του ευρύτερου μακροοικονομικού περιβάλλοντος, αλλά δράττομαι της ευκαιρίας να σας ενημερώσω ότι όταν το 2015 έλαβε χώρα η πολιτική αλλαγή, η ανεργία ήταν στο 27%. Τώρα βρισκόμαστε μόλις πάνω από το 21% και φαίνεται μια δυναμική προς ακόμη χαμηλότερη ανεργία τους επόμενους μήνες. Έχουν δημιουργηθεί σχεδόν 350.000 θέσεις εργασίας και αυτά είναι μηνύματα τα οποία οι νέοι που εργάζονται εκτός της χώρας μπορούν πραγματικά να δουν και να αποφασίσουν να επιστρέψουν.
ΕΡ: Εξηγήστε μας τι κάνετε στις ΗΠΑ όσον αφορά τις προσπάθειες για προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
ΑΠ: Οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα στη μεγαλύτερη διεθνή έκθεση του επόμενου έτους. Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει μια πολύ ουσιαστική παρουσία αμερικανικών εταιρειών σε σχεδόν δώδεκα μήνες. Πέραν τούτου, είναι γεγονός ότι ήδη πολλές αμερικανικές εταιρείες αποφάσισαν να επενδύσουν στην Ελλάδα, σε ασφαλιστικές δραστηριότητες, στην αγορά ακινήτων και σε διάφορους άλλους τομείς. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα, ότι εκτός από παράγοντας στον χώρο της ασφάλειας στην περιοχή, οι ΗΠΑ καθίστανται και οικονομικός παράγοντας στη χώρα.
ΛΕΖΑΝΤΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:
Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, στην εκπομπή «Quest Means Business» του CNN.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια