Μάχη υπέρ του κόσμου της εργασίας στην μεταμνημονιακή Ελλάδα.
Στα διλήμματα που αφορούν το αύριο της χώρας και του ελληνικού λαού και στα οποία θα κληθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου να πάρουν θέση, θέλουν δεν θέλουν, αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη βουλή για την οικονομία. Με το οχτάωρο ή με το δωδεκάωρο; Με το κοινωνικό κράτος ή με τις απολύσεις; Με την προστασία τις εργασίας ή με τη συντριβή της; Με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις ή με τη ζούγκλα της απορρύθμισης; - τόνισε ο πρωθυπουργός.
Η συζήτηση για τα εργασιακά ανοίγει τώρα, την επόμενη μέρα από τη λήξη των προγραμμάτων. Η διαχωριστική γραμμή είναι ανάμεσα σ' αυτούς που θεωρούν πως η υποτιμημένη εργασία συνιστά αναπτυξιακό εργαλείο και σ' αυτούς που πιστεύουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη κοινωνία που να βασίζεται στην υποτιμημένη εργασία. Ήδη έχει δρομολογηθεί η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων και η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης, δηλαδή οι βασικές αρχές του συλλογικού εργατικού δικαίου. Όσον αφορά τις αυξήσεις των μισθών οι απαραίτητες πρωτοβουλίες θα αναληφθούν μέσα στο 2018.
Οι ρυθμίσεις για την αλλαγή του προστίμου για την αδήλωτη εργασία και η θέσπιση κανόνων στις εργολαβίες αποτελούν άλλη μία έμπρακτη απόδειξη του προσανατολισμού της κυβέρνησης για την ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων με το νομοσχέδιο που συζητήθηκε χθες Τρίτη στη βουλή. Μέχρι σήμερα, το πρόστιμο υπηρετούσε μια αμιγώς τιμωρητική για τον εργοδότη και εισπρακτική για το Δημόσιο λειτουργία, αλλά δεν απέδιδε δικαιοσύνη στον αδήλωτο εργαζόμενο. Με τις ρυθμίσεις που εισηγείται το νομοσχέδιο αυτό αλλάζει, καθώς αφενός μεν ο εργοδότης θα αποδίδει ασφαλιστικές εισφορές τριών μηνών στον αδήλωτο εργαζόμενο αφετέρου δε, θα υπάρχει δυνατότητα έκπτωσης στο πρόστιμο, εφόσον ο αδήλωτος εργαζόμενος προσληφθεί με σύμβαση πλήρους απασχόλησης.
Με το ίδιο νομοσχέδιο μπαίνουν κανόνες στο καθεστώς των εργολαβιών, το οποίο συχνά χρησιμοποιείται καταχρηστικά, ως προκάλυμμα για την καταστρατήγηση θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων. Μέσα από αυτές τις θεσμικές παρεμβάσεις, αλλά και την ενισχυμένη δράση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), ένα πράγμα γίνεται σαφές: Στην αγορά εργασίας υπάρχουν κανόνες. Και οι κανόνες θα τηρούνται.
Είναι φανερό ότι το σχέδιο της κυβέρνησης είναι σαφές. Να ληφθούν οι απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω η αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας, να προστατευθεί ο κόσμος της εργασίας. Να αυξηθούν οι μισθοί, να μην μείνει κανένας συμπολίτης μας ποτέ ξανά μόνος του απέναντι στην κρίση.
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια