ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΓΙΑ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΑΙ ΒΙΑ
Η έναρξη των διεργασιών για τη δημιουργία ενός εξειδικευμένου δικτύου υποστήριξης της σχολικής κοινότητας για την αντιμετώπιση θεμάτων που προκύπτουν και τα οποία δημιουργούν δυσλειτουργία στο χώρο του σχολείου, ή της οικογένειας, αποφασίστηκε σε σύσκεψη εκπαιδευτικών φορέων που πραγματοποίησε στο Γραφείο του ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Κώστας Παπαλός.
Συμμετείχαν η Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού κα Ελένη Αγραφιώτου, ο Διευθυντής και η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Καρδίτσας κ. Θωμάς Καρανίκας και κα Έφη Μητσιάδη, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, περιφερειακός σύμβουλος κ. Ευάγγελος Λέμας, η επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου κα Βούλα Αλογάριαστου και τα επιστημονικά στελέχη κα Βάσω Κωστοπούλου και κ. Δημήτρης Παρλαβάντζας, ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δ/θμιας Εκπ/σης Καρδίτσας δημοτικός σύμβουλος κ. Νίκος Καραγιάννης, οι Σχολικοί Σύμβουλοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κα Λίνα Κόζυβα, κα Μαριάνθη Μπατσίλα, κ. Ηρακλής Τσιάμαλος, κ. Βασίλης Μέλλος, και οι Σχολικοί Σύμβουλοι Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Βασίλης Κωτούλας, και κ. Θωμάς Κοτοπούλης,
Όπως τονίστηκε στην συνάντηση, το πλάνο δράσεων του δικτύου θα καθοριστεί σύντομα, μετά από συνεργασία των επλεκόμενων φορέων υπό τον συντονισμό των ειδικά εκπαιδευμένων στελεχών του Κέντρου Πρόληψης.
Επιθυμία όλων είναι το δίκτυο να έχει διάρκεια στο χρόνο και ο σχεδιασμός να εμπλουτίζεται συνεχώς με διάφορες παρεμβάσεις, οι οποίες θα έχουν ως επίκεντρο την υποστήριξη των γονέων και των εκπαιδευτικών.
Στην αναγκαιότητα αυτού του καινοτόμου εγχειρήματος, αναφέρθηκε στην τοποθέτηση του ο κ. Παπαλός επισημαίνοντας τα εξής: “Ως Διοίκηση του Δήμου Καρδίτσας αναλάβαμε αυτή την πρωτοβουλία μετά από ενημέρωση που είχαμε από το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας για τις επιστημονικές δράσεις που υλοποιεί, αλλά και για την αύξηση που παρατηρήθηκε την τελευταία διετία σε αιτήματα από σχολικές μονάδες που αφορούσαν περιστατικά σχολικής επιθετικότητας, εξάρτησης από το διαδίκτυο, απομόνωσης κ.α. Κρίναμε λοιπόν αναγκαία την εφαρμογή ενός συγκεκριμένου πλάνου υποστήριξης εκπαιδευτικών και γονέων για να μπορέσουν κι΄ αυτοί με τη σειρά τους να βοηθήσουν τα παιδιά να διαχειριστούν την ένταση που υπάρχει γύρω τους και να αντιμετωπίσουν τη νέα κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα. Ο Δήμος Καρδίτσας είναι διατεθειμένος να στηρίξει με όλες τις δυνάμεις του αυτές τις δράσεις διότι θεωρούμε ότι αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο είναι υποχρέωση όλων μας να βρισκόμαστε δίπλα στα παιδιά και να τους παρέχουμε κάθε δυνατότητα να ξεπεράσουν όσο γίνεται πιο ανώδυνα τις συνέπειες της κρίσης”.
Η επιστημονικά υπεύθυνη του Κ.Π. κα Αλογάριαστου πρότεινε σε πρώτη φάση:
Α) Την υλοποίηση ομάδων γονέων με θέματα που θα αφορούν την βελτίωση της επικοινωνίας, την θέσπιση ορίων, τη διαχείριση των συγκρούσεων, την ασφαλή χρήση του διαδικτύου...
Β) Την οργάνωση σεμιναρίων για εκπαιδευτικούς με θεματολογία που θα επεξεργάζεται κυρίως το ρόλο του εκπαιδευτικού, τη διαχείριση θεμάτων που προκύπτουν στην τάξη και τα οποία μπορεί να αφορούν τον σχολικό εκφοβισμό, τους κινδύνους από τη μη σωστή χρήση του διαδικτύου, τη διαφορετικότητα κ.α..
Όπως είπε η κα Αλογάριαστου “η εμπειρία μας από τα προγράμματα που έχει υλοποιήσει το Κέντρο στα 16 χρόνια της λειτουργίας του, μας λέει ότι είναι πολύ σημαντικό τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι γονείς να ενισχυθούν στον πολύ δύσκολο αλλά συνάμα σημαντικό ρόλο τους, ώστε να νιώσουν ότι δεν είναι μόνοι τους και πως υπάρχει ένα ισχυρό δίκτυο που τους στηρίζει στην προσπάθειά τους να ανταποκριθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, στις αυξημένες εκπαιδευτικές και παιδαγωγικές τους υποχρεώσεις... Η αίσθηση ασφάλειας θα τους κάνει πιο δυνατούς και αποτελεσματικούς στον συμβουλευτικό τους ρόλο απέναντι τα παιδιά”.
Από την πλευρά τους οι κ.κ. Σχολικοί Σύμβουλοι, ο κ. Διευθυντής και η κα Διευθύντρια Δ/θμιας και Π/θμιας Εκπαίδευσης, επισήμαναν ότι υλοποιούνται αρκετές και πολύ σημαντικές δράσεις, ομιλίες και εκδηλώσεις στα σχολεία από εκπαιδευτικούς και επιστήμονες, με θέματα όπως η επιθετικότητα των μαθητών και η ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο. Όμως συμφώνησαν ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει ένας εξειδικευμένος φορέας σαν το Κέντρο Πρόληψης, που θα αναλάβει το ρόλο του συντονιστή των εμπλεκόμενων φορέων στην περιοχή μας σε στενή συνεργασία με τις Διευθύνσεις Δ/θμιας και Π/θμιας Εκπ/σης και τις Σχολικές Επιτροπές, με στόχο την οργάνωση και τη διάχυση στην τοπική κοινωνία όλων των επόμενων παρεμβάσεων που θα αποφασιστούν από το νεοσύστατο δίκτυο υποστήριξης της σχολικής κοινότητας.
Επίσης αποφασίστηκε να γίνει σύντομα και μια συνάντηση με όλους τους Διευθυντές των σχολείων, όπου θα συζητηθούν οι παράμετροι καλύτερης και αποτελεσματικότερης λειτουργίας του δικτύου στο χρόνο.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια