ΜΙΚΡΟ-ΟΜΟΛΟΓΙΟΥΧΟΙ: ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΤΕΣ, ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ, H ΚΟΡΟΙΔΑ;

 
Εικόνα tadmin
Εκτυπώσιμη μορφήΕκτυπώσιμη μορφή
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Αποταμίευσης στις 31/10, ας θυμηθούμε τους μικρο-ομολογιούχους, την πιο αδικημένη ομάδα φυσικών προσώπων, που αντιμετωπίστηκε από την πολιτεία με τον χειρότερο τρόπο. Σε μια νύκτα είδαν τις οικονομίες τους να εξανεμίζονται, μετά από την απόφαση της κυβέρνησης να υπαγάγει και τα ομόλογα των μικρο-ομολογιούχων στο περιβόητο PSI.
 
Παρ' όλες τις προεκλογικές υποσχέσεις των εταίρων της σημερινής συγκυβέρνησης (του κ. Σαμαρά  και του κ. Βενιζέλου), ότι θα εξαιρεθούν τα ομόλογα των μικρο-ομολογιούχων από το κούρεμα ή ότι τουλάχιστον θα αποζημιωθούν στο ακέραιο, θα αντιμετωπιστούν ως αποταμιευτές προέβησαν σε ανελέητο κούρεμα και στην αντιμετώπιση τους σαν επενδυτές. Είναι πάγια τακτική τους άλλωστε, να τάζουν, να υπόσχονται, να γεννούν προσδοκίες, μέχρι να κερδίσουν αυτό που θέλουν, πετώντας κάθε έννοια ηθικής στο καλάθι των αχρήστων.
 
Με το κούρεμα οι μικρο-ομολογιούχοι έχασαν το 53,5% της αποταμίευσης τους ενώ το υπόλοιπο 46,5% καλύφτηκε με νέα ομόλογα λήξης από το 2024 μέχρι το 2042. Δηλαδή, εάν κάποιος αγόρασε ομόλογα σε ηλικία από  50 ετών και πάνω, ίσως δεν καταφέρει να τα εισπράξει ποτέ παρά μόνο οι κληρονόμοι του. Για να γίνει πιο κατανοητό, εάν ένας αγόρασε ομόλογα ονομαστικής αξίας 100.000 ευρώ, με το κούρεμα έχασε 53.500 Ευρώ,  ενώ θα εισπράξει 15.000 ευρώ μέχρι το 2014 και τα υπόλοιπα 31.500 ευρώ θα τα εισπράξει αναλογικά κατανεμημένα από το 2024 μέχρι το 2042.
 
Μαζί με τα χρήματα τους, οι μικρο-ομολογιούχοι έχασαν και την εμπιστοσύνη τους στο ελληνικό κράτος, που έτρεξαν να το βοηθήσουν όταν τους ζητήθηκε και εμπιστεύτηκαν στο Ελληνικό Δημόσιο, την περισσότερο εγγυημένη τοποθέτηση των οικονομιών τους.
 
Οι μικρο-ομολογιούχοι είναι ο απλός λαός, περίπου 15.000 οικογένειες (ακόμη και Έλληνες ομογενείς), που τοποθέτησαν τον κόπο, τον ιδρώτα μιας ζωής, την σύνταξή τους, το εφ' άπαξ (μιλάμε για ποσά 5.000 έως 150.000 ευρώ) σε ομόλογα και δεν τα φυγάδευσαν στο εξωτερικό, όπως έκαναν πολλοί «ΦΙΛΟΠΑΤΡΙΔΕΣ»!
 
Το ευχαριστώ σε αυτούς τους ανθρώπους ήταν η αιφνίδια απώλεια των οικονομιών τους, η απελπισία και η ανέχεια, που οδήγησε μερικούς από αυτούς ακόμα και στην αυτοκτονία (περίπου 17 άτομα). Το ό,τι τα ομόλογα είναι αποταμίευση το αποδεικνύει η πρόσκληση του ΟΔΔΗΧ, που προέτρεπε τα φυσικά πρόσωπα - ιδιώτες αποταμιευτές να τα αγοράσουν αλλά και νομολογίες ότι τα ΟΕΔ  είναι αποταμιευτικά προϊόντα. 
 
Η αποταμίευση και η εμπιστοσύνη είναι ταυτόσημες έννοιες και δεν μπορεί κανείς να τις κουρελιάσει. Η αποταμίευση σε οποιαδήποτε μορφή, πρέπει να προστατεύεται από το κράτος.
 
Όλοι οι ομολογιούχοι που έχασαν τις οικονομίες τους έχουν καταθέσει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας και εάν δεν δικαιωθούν θα συνεχίσουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Είναι βέβαιο ότι θα κάνουν μηνύσεις στις τράπεζες για παραπλάνηση και έπεται συνέχεια... Είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις διεκδικήσεις τους μέχρι να δικαιωθούν. Η αδικία είναι προφανής, απροκάλυπτη και πέρα από κάθε έννοια δικαίου.
 
Με αφορμή την ημέρα της αποταμίευσης - της οποίας η σημασία για τους αποταμιευτές, αλλά πολύ περισσότερο για το κράτος που δανείζεται με πολύ χαμηλό κόστος τόσο διατυμπανίζεται - πρέπει να εξετασθεί πρώτιστα η αποκατάσταση των ομολογιούχων σύμφωνα με την δίκαιη και ισότιμη αντιμετώπιση των πολιτών, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η σχέση εμπιστοσύνης πολιτών και κράτους. Επομένως η δικαίωση των ομολογιούχων αποταμιευτών, είναι ένα στοίχημα και πρέπει να κερδηθεί!
 
 
* μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας
Βαθμολογήστε το άρθρο: 
Average: 4 (7 votes)

Μεγέθυνση Κειμένου

  • Increase
  • Decrease
  • Normal

Current Size: 100%