Αθλητικά - 2 μήνες 1 εβδομάδα πιο πριν
ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Υποβλήθηκε στις Δευ, 12/01/2015 - 19:58.
Εκτυπώσιμη μορφή
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ
ΣΤΑΥΡΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ
ΔΕΥΤΕΡΑ 12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Καλημέρα. Είμαι στη διάθεσή σας για ερωτήσεις, όπως το συνηθίζουμε. Βέβαια σήμερα υπάρχει κάτι ξεχωριστό. Είπαμε ότι μερικά πράγματα από αυτά που λέμε, σημαντικά για καθέναν μας, να μην ανακοινώνονται στην Αθήνα, μπορούν να ανακοινώνονται και σε άλλες περιοχές. Όπως ήδη θα το έχετε μάθει, το Ποτάμι θα ανακοινώσει το ψηφοδέλτιο Επικρατείας εδώ από τη Λάρισα, από την πρωτεύουσα της κεντρικής Ελλάδας. Σε μια εποχή που η χώρα χρειάζεται λύσεις, τα παλιά κόμματα επιλέγουν για τα ψηφοδέλτιά τους είτε στενά κομματικά πρόσωπα, είτε πρόσωπα που βοηθούν το προεκλογικό τους παζάρι. Το Ποτάμι τα σκέφτεται διαφορετικά τα πράγματα. Και οι 12 άνθρωποι που θα γνωρίσετε σήμερα, είναι άνθρωποι που μπορεί να βοηθήσουν ουσιαστικά τη χώρα. Δεν έχουν εμπλοκή με αυτό που λέμε παλιό πολιτικό σύστημα. Δεν έχουν καμία παρουσία στο παρελθόν στα ψηφοδέλτια άλλων κομμάτων και είναι άνθρωποι που θα μπορούσαν επάξια να αντιπροσωπεύσουν τόσο τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, αλλά θα μου επιτραπεί να πω, να αντιπροσωπεύσουν και τη δύναμη της Ελλάδας στην Ευρώπη, κάτι που είναι πάρα πολύ σημαντικό.
Επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας στο Ποτάμι είναι ο Παναγιώτης Καρκατσούλης, βραβευμένος ως ο καλύτερος δημόσιος λειτουργός του κόσμου. Είναι ένας άνθρωπος που γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα της δημόσιας διοίκησης και σε μια εποχή που θα πρέπει να μπούμε σε μια πορεία ανάπτυξης, δεν νοείται να έχουμε αυτή τη δημόσια διοίκηση που έχουμε. Θα πρέπει δηλαδή να ξαναφτιάξουμε τη δημόσια διοίκηση από την αρχή, να τα αλλάξουμε όλα χωρίς να τη γκρεμίσουμε. Ξέρετε, αυτό το σύνθημα πάει παντού.
Συζητούσα προχθές με τον Πιτέλα τον ηγέτη των Σοσιαλιστών Δημοκρατών της Ευρώπης και με ρώτησε ποιο είναι το κεντρικό σας σύνθημα; Του λέω το κεντρικό μου σύνθημα είναι «Να τα αλλάξουμε όλα χωρίς να γκρεμίσουμε τη χώρα». Μου λέει, μου φαίνεται πολύ ωραίο σύνθημα για την Ευρώπη αυτό. Να τα αλλάξουμε όλα χωρίς να γκρεμίσουμε την Ευρώπη.
Και του λέω, ωραία μετά τις εκλογές θα σου δανείσω για να αρχίσεις μια καινούργια καμπάνια για την αλλαγή της Ευρώπης. Ο Παναγιώτης Καρκατσούλης είναι ένας άνθρωπος που μπορεί να εγγυηθεί μέσα από τη γνώση του τις απαραίτητες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη δημόσια διοίκηση για να μπορέσουμε να έχουμε ανάπτυξη κι κοινωνική προσφορά της δημόσιας διοίκησης. Αξιοκρατία, αξιοπιστία, αποτελεσματικότητα.
Στη δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας είναι ο Θανάσης Σκόκος. Είναι μηχανικός. Είναι στέλεχος στο Ποτάμι από την πρώτη στιγμή. Ένας άνθρωπος που ασχολείται κυρίως με τα θέματα της οικονομίας και ηγείται της οικονομικής μας πρότασης.
Τα υπόλοιπα δέκα πρόσωπα που είναι σε μη εκλόγιμες θέσεις, θεωρητικά οι δυο πρώτες θέσεις είναι οι εκλόγιμες, είναι ουσιαστικά τα πρόσωπα που τιμούν με την παρουσία τους το ψηφοδέλτιο του Ποταμιού. Είναι μια τιμητική συμμετοχή. Τους ευχαριστώ εκ των προτέρων και θα ακούσετε τα ονόματά τους με αλφαβητική σειρά.
Είναι ο Αχιλλέας Γραβάνης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης- Ερευνητής ΙΤΕ, η κυρία Άννα Ευφραιμίδου-Παπασταύρου, Γιατρός-Ιδρυτής της πρώτης μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού, η κυρία Ιόλη Καλαβρεζου, Καθηγήτρια Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού στο Χάρβαρντ, ο Σπύρος Καχριμάνης, Γεωργός-Πρόεδρος Κέντρου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, ο Δημήτρης Κυριακού, Eπικεφαλής οικονομολόγος της πλατφόρμας «Ευφυούς Εξειδίκευσης» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Αναστασία Λαμπρία, δημοσιογράφος που από την πρώτη στιγμή συνδέθηκε με το Ποτάμι, καθότι είναι και εκδότρια των εκδόσεων Ποταμός, ο Αλέξανδρος Μαλλιάς, Πρέσβης επί τιμή. Είναι ο πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον για 4 χρόνια και 12 χρόνια πρέσβης στα Βαλκάνια, είναι και είναι μεγάλη μας τιμή που συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο ο Βασίλης Μαρκής, ο τίτλος σε μερικές εφημερίδες είναι ο χαμογελαστός εισαγγελέας, αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου, επίτιμος Πρόεδρος Ένωσης Εισαγγελέων, η Γιούλη Μενουδάκου, ψυχολόγος, συντονίστρια στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων και ο Στρατής Μούγερ, Eπιχειρηματίας,
Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του Ποταμιού. Και στο τέλος της συνάντησης θα έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε και μια ομαδική φωτογράφιση, αλλά εάν θέλετε να τους ρωτήσετε κάτι θα είναι εδώ στη διάθεσή σας.
Όπως είδατε, ήρθαμε με ένα βαν, το βαν αυτό θα συνεχίσει. Έχουμε τρία βαν. Είναι μια προσφορά φίλων για ένα μήνα και με αυτά τα τρία αυτοκίνητα θα οργώσουμε και τον Κάμπο και τα βουνά. Πηγαίνουμε στα χωριά και οι άνθρωποί μας συζητούν με τους πολίτες γι’ αυτά που πρέπει να αλλάξουν στη χώρα.
Αυτή είναι η μέθοδος που έχουμε επιλέξει. Δεν θα κολλήσουμε αφίσες, δεν θα ξοδέψουμε εκατοντάδες χιλιάδες για αφίσες όπως ξοδεύουν τα άλλα κόμματα. Θα κάνουμε μια ταπεινή προεκλογική καμπάνια και ας χάσουμε και μερικούς ψήφους.
Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να είμαστε συνέχεια πολύ κοντά σε αυτά που σκεφτόμαστε και να μην παρατάμε τις ιδέες μας επειδή υπάρχει ένας άλλος στόχος, ένας άλλος πολιτικός στόχος.
Είμαι στη διάθεση των δημοσιογράφων για ερωτήματα. Παρακαλώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ («ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»): Είπατε πολύ σωστά ότι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με τα κόμματα και το πολιτικό σύστημα.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είναι Ποτάμι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ («ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»): Υπάρχουν όμως υποψήφιοι στα ψηφοδέλτια εκλογικών περιφερειών που έχουν θητεύσει σε διάφορα πολιτικά κόμματα και έχετε κατηγορηθεί ότι έχετε συλλέξει και κάποιους πολιτικούς γυρολόγους, ας μου επιτραπεί η έκφραση. Πώς το σχολιάζετε; Και τι απαντάτε;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Για να είμαι ειλικρινής αυτό το πολιτικούς γυρολόγους το λένε για τα άλλα κόμματα. Δεν το λένε για μας, αλλά εγώ θα το δεχτώ ως ερώτηση και να σου δώσω τα εξής στοιχεία.
Το 80% των ψηφοδελτίων του Ποταμιού είναι νέοι καινούργιοι άνθρωποι στην πολιτική. Το 80%. Αυτό από μόνο του λέει πολλά. Δείχνει δηλαδή ότι το Ποτάμι στην κύρια ροή του είναι ένα κίνημα που δεν δημιουργείται από τα απονέρια του παλιού συστήματος, είναι ένα κίνημα που ξεκινάει μόνο του μαζί με τους δημιουργικούς ανθρώπους για να αλλάξει τη χώρα. Προφανώς και το είχαμε πει από την αρχή, ότι σε αυτό το δρόμο χρειαζόμαστε συμμαχίες.
Είχαμε πει και είχαμε μιλήσει εξ αρχής για τη συμμαχία του 51%, ότι χρειάζονται μεγάλες κοινωνικές και κοινοβουλευτικές συμμαχίες για να αλλάξουμε τη χώρα. Με αυτή την έννοια ναι υπάρχουν κάποιοι υποψήφιοι στο Ποτάμι που υπήρξαν βουλευτές, ή που είχαν δραστηριοποιηθεί με άλλα κόμματα.
Και είναι άνθρωποι όμως που έρχονται στο Ποτάμι όχι ως συνιστώσες, όχι ως τάσεις, έρχονται στο Ποτάμι γιατί πιστεύουν στο Ποτάμι, πιστεύουν στις αρχές, πιστεύουν σε αυτά που υποστηρίζουμε. Και το Ποτάμι θα συνεχίσει να διευρύνεται, γιατί επειδή η σκέψη μας είναι πόσο σύντομα μπορούμε να αλλάξουμε τη χώρα, πόσο σύντομα μπορούμε να κυβερνήσουμε, δεν θα αποκλείσουμε τις παλιές υγιείς δυνάμεις του πολιτικού προσωπικού.
Θέλουμε γνωστικούς νέους και υγιείς παλιούς. Και σου είπα την αναλογία. Το 80% των ψηφοδελτίων του Ποταμιού είναι καινούργια πρόσωπα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας διαβάσω: «Το Ποτάμι είναι ένα μόρφωμα που εξυπηρετεί το σύστημα, επρόκειτο ουσιαστικά για μια οργάνωση τελείως αντιδημοκρατική με λογικές που παραθέτουν σε άλλες εποχές». …. Ο Δημήτρης Κουρέτας πριν από μερικούς μήνες που …. Θα μου κάνετε ένα σχόλιο;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν θέλω να κάνω σχόλιο, γιατί υπάρχει μια πίκρα σε μερικούς ανθρώπους που θεωρούσαν δεδομένο ότι από τη στιγμή που τους δόθηκε στην αρχή μια ευκαιρία, ότι θα είναι και υποψήφιοι. Υπάρχουν άνθρωποι που πικράθηκαν, που λένε και μια κουβέντα παραπάνω.
Δεν θέλω να γυρνάω σε αυτά. Το Ποτάμι αξιολογεί κάθε στιγμή τους ανθρώπους που έχει μαζί του και είναι σαφές ότι σε κάποιες στιγμές κάναμε λάθη, όπως και έχουμε και άλλα λάθη τα οποία θα φανούν, γιατί όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί κάνουν λάθη. Και επειδή εμείς δεν είμαστε ένα κόμμα καρμπόν, δεν αντιγράφουμε κάτι, δημιουργούμε. Όταν δημιουργείς κάτι πολύ μεγάλο, υπάρχουν μικρές αστοχίες και θα υπάρξουν και άλλες μικρές αστοχίες.
Δεν πικραίνομαι. Έχω δουλέψει πολύ στη ζωή μου για να ξέρω ότι αυτά συμβαίνουν. Οι απογοητευμένοι γίνονται καμιά φορά λίγο υπερβολικοί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ («Δημοτικό Ραδιόφωνο Λάρισας»): Δηλώνετε συνεχώς με απόλυτη σιγουριά ότι το Ποτάμι θα είναι το τρίτο κόμμα.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι εγώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και εσείς.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι εγώ. Εγώ διαβάζω τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων. Θα είδατε χθες ….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό θέλω να σας ρωτήσω. Το βασίζετε αποκλειστικά και μόνο στις δημοσκοπήσεις; Είναι προσωπική σας πεποίθηση – εκτίμηση; Σιγουριά; Δεδομένο; Τι;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Και έχω μια εκτίμηση βέβαια. Και ήμουνα χθες στη Θεσσαλονίκη σε μια μεγαλειώδη συγκέντρωση και βλέπω την ανταπόκριση του κόσμου. Αλλά δεν είμαι παντού. Αυτό που διαβάζω αυτή τη στιγμή είναι οι δημοσκοπήσεις και μάλιστα επίτρεψέ μου να πω, οι δημοσκοπήσεις που προβάλουν και οι αντίπαλοί μας, γιατί ξέρεις, εάν έχεις μόνο κάποιους που σε χειροκροτούν και σου λένε πας καλά και είναι φίλοι σου, μπορεί να είναι αυτοί που θέλουν να σε ικανοποιήσουν.
Χθες η Αυγή είχε στο πρώτο της θέμα ότι το Ποτάμι είναι η τρίτη δύναμη. Το Βήμα που επίσης έχει μια αρνητική στάση απέναντι στο Ποτάμι, μονίμως επιφυλακτική στάση. Λέει το Ποτάμι είναι τρίτη δύναμη. Δηλαδή όλος ο κόσμος των δημοσκοπήσεων αναφέρει το Ποτάμι ως τρίτη δύναμη. Άρα για μας ο στόχος πια δεν είναι τρίτη δύναμη. Αυτό είναι δεδομένο.
Το θέμα είναι πόσο μεγάλη τρίτη δύναμη θα είναι. Γιατί για να τραβήξεις το καράβι στη σωστή κατεύθυνση, παίζει ρόλο εάν έχεις 7 ή εάν έχεις 14. Εμείς αυτό που λέμε και αυτό που θα λέμε αυτές τις 15 μέρες στον κόσμο, είναι να έχει αυτή τη σκέψη, ότι ένα δυνατό ευρωπαϊκό Ποτάμι μπορεί να είναι η σιγουριά του και για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ, που είναι μεγάλη προϋπόθεση για τη χώρα να παραμείνει στην ευρωπαϊκή της πορεία, αλλά και για να υπάρξει μια πολιτική που θα επουλώνει τις πληγές του κόσμου. Μια κοινωνική πολιτική, για να υπάρχουν δουλειές.
Είναι θλιβερό που τα άλλα κόμματα δεν έχουν να πούνε τίποτα για το μεγάλο ζήτημα που έχει αυτή τη στιγμή η χώρα που είναι η αποβιομηχάνισή της, είναι η απουσία εργατικών χεριών, που η γεωργία της πηγαίνει πίσω.
Εμείς παρουσιάσαμε συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς μπορούμε να έχουμε δουλειές, δουλειές, δουλειές. Γιατί το Ποτάμι δεν υπόσχεται συσσίτια. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται συσσίτια. Είναι τραγικό. Υπόσχεται συσσίτια. Λέει θα αυξήσουμε τα συσσίτια. Δεν θέλουμε αυτά από ένα κυβερνητικό κόμμα. Θέλουμε να υπόσχεται δουλειές.
Και από την άλλη πλευρά η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ μέχρι χθες που ήταν αγκαζέ, έλεγαν δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τη λιτότητα. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να σφίγγεις το ζωνάρι. Το Ποτάμι αρνείται και τις δυο πολιτικές. Δεν θέλουμε να σφίξουμε άλλο το ζωνάρι, αλλά δεν θέλουμε και συσσίτια και δημοσίους υπαλλήλους, διορισμούς που θα πληρώνει αύριο ο κόσμος.
Το Ποτάμι θέλει δουλειές, θέλει να έρθουν εδώ επιχειρηματίες να επενδύσουν. Είμαστε ξεκάθαρα υπέρ του να υπάρχουν σχέδια ανάπτυξης. Να έρθουν οι ξένοι εδώ να επενδύσουν. Οι τοπικές κοινωνίες θα βάλουν τους όρους τους, θα βάλουν τα δικαστήρια, τις προϋποθέσεις που πρέπει να γίνουν, αλλά πρέπει να έρθουν.
Πρέπει να αυξηθεί και η ελληνική επιχειρηματικότητα. Είναι εύκολο σε μια επιχείρηση που έχει 100 ανθρώπους αύριο, να έχει 120. Είναι η απόλυτη προτεραιότητά μας. Και νομίζω ότι σε μια χώρα που έχει αυτή τη στιγμή εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους, ένα εκατομμύριο, πρόσθεσε και αυτούς που είναι στη μαύρη εργασία, που επίσης είναι δέσμιοι ουσιαστικά της ανεργίας. Άνθρωποι που δουλεύουν ανασφάλιστοι. 1,5 εκατομμύριο κόσμος.
Στο 1,5 εκατομμύριο κόσμο θα έπρεπε τα κυβερνητικά κόμματα να έρχονται με μια εθνική θέση. Την αύξηση των θέσεων απασχόλησης και δεν τους απασχολεί. Δεν υπάρχει μια κουβέντα και σας προκαλώ. Μια κουβέντα στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τις θέσεις εργασίας, εκτός από διορισμούς στο δημόσιο, ότι κάποιοι θα επιστρέψουν. Εννοώντας τι; Ότι θα πούμε στο συνταξιούχο ότι κοίτα να δεις θα πληρώνεις και μερικούς δημοσίους υπαλλήλους παραπάνω.
Θα πούμε στο νέο ότι κοίτα να δεις δεν υπάρχουν ευκαιρίες για σένα, γιατί θα πληρώνεις δημοσίους υπαλλήλους. Πέρα από αυτή τη θέση λοιπόν, την αύξηση των δημοσίων υπαλλήλων, θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να ανοίξει ένα περίπτερο στην Αθήνα; Ένα περίπτερο στη Λάρισα; Να γίνει μια επένδυση; Εμείς θέλουμε.
Και σας λέω ότι αυτό που έχουμε πει βασικά είναι ότι ένα πρόγραμμα επενδύσεων και βεβαίως πρέπει να αναλάβει και μια μεγάλη ευθύνη η Ευρωπαϊκή Ένωση γι’ αυτό. Πρέπει τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων να δεκαπλασιαστούν για το νότο, όχι να αυξηθούν απλώς, να δεκαπλασιαστούν. Το πακέτο Γιούνγκερ είναι μια παραδοχή, ότι χρειαζόμαστε λεφτά για επενδύσεις. Και είναι σωστό. Θα πρέπει να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο.
Έχουμε δηλαδή την ανάγκη να έρθουν λεφτά από το εξωτερικό για να γίνουν επενδύσεις και να δυναμώσουν και οι Έλληνες επιχειρηματίες, να νιώσουν μια σιγουριά ότι δεν χάνεται το νόμισμά τους και να κάνουν και αυτοί κάποιες επενδύσεις.
Μ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ («Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων»): Έχετε κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι είστε πρόθυμοι να συνεργαστείτε είτε με τη Ν.Δ., είτε με το ΣΥΡΙΖΑ, ανάλογα με την έκβαση του εκλογικού αποτελέσματος. Ήθελα να σας ρωτήσω εάν αυτή η θέση σας εξακολουθεί να ισχύει; Και επίσης επειδή η σχέση με το ΣΥΡΙΖΑ, να το θέσω έτσι, προεκλογικά τουλάχιστον δεν είδαμε να προχωρά, ούτε συναντηθήκατε, και τώρα βλέπω ότι έχετε μια διάσταση απόψεων σε πολλά ζητήματα εκ των οποίων ήδη έχουμε ακούσει.
Πόσο εφικτή θεωρείτε μια τέτοια συνεργασία;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αυτό που λένε οι δημοσιογράφοι, θα συνεργαστούμε είτε με το ΣΥΡΙΖΑ, είτε με τη Ν.Δ., είναι μια απλούστευση. Δεν είναι αυτό ακριβώς που εμείς έχουμε πει. Εμείς έχουμε πει ότι θα συνεργαστούμε με όποιον επιβάλει το εθνικό συμφέρον και ότι δεν θα αφήσουμε τη χώρα ακυβέρνητη, ότι δε θα πάμε από εκλογές σε εκλογές, δε θα καταστρέψουμε τη χώρα αναζητώντας κάποιους Μεσσίες. Από την πρώτη εκλογή, στις 25 Ιανουαρίου, εμείς θα έχουμε μια κυβερνητική πρόταση, ανάλογα τ’ αποτελέσματα. Ποιος θα είναι πρώτος, πόση θα είναι η διαφορά του με το δεύτερο, πόσο δυνατό θα είναι το Ποτάμι.
Αν τα βάλεις όλα αυτά κάτω και τ’ απαντήσεις, θα οδηγηθείς σε κάποιες λύσεις. Λύσεις που δε μπορώ να σου δώσω σήμερα, πρέπει να στις δώσω στις 25 του μήνα, το βράδυ της 25ης. Πάντως το Ποτάμι θα έχει μια κυβερνητική πρόταση που βεβαίως θα περιλαμβάνει το αποτέλεσμα των εκλογών. Δεν είμαστε εμείς που θα κυβερνήσουμε μόνοι μας τη χώρα.
Από κει και πέρα έχουμε μια σειρά από προϋποθέσεις, ξεκάθαρες. Ανέφερα επιγραμματικά μερικές: Ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, ευρωπαϊκή πορεία, ενίσχυση της δικαιοσύνης, της ασφάλειας των πολιτών. Δε μπορεί να κατηγορούμαστε σε όλη την Ευρώπη για τους χρόνους απονομής της Δικαιοσύνης. Δεν υπάρχει Δικαιοσύνη στην Ελλάδα με την έννοια ότι τόσο πολύ που καθυστερεί, πολλές φορές δεν έχει καμία αξία. Αυτά τα πράγματα πρέπει ν’ αλλάξουν. Και δεν είναι δύσκολα πράγματα. Επειδή τα έχουμε μελετήσει, υπάρχουν εύκολες λύσεις αλλά που μπλοκάρονται. Από δύο ανθρώπους μπλοκάρονται στην Ελλάδα οι λύσεις: Από ποιους; Από τα συμφέροντα και από τις συντεχνίες. Τους προσωποποιώ και λέω ότι είναι δυο άνθρωποι. Ναι, είναι δυο άνθρωποι. Είναι δηλαδή τα συμφέροντα, κάποιοι που βολεύονται από το να μην υπάρχει Δικαιοσύνη, που βολεύονται με το κράτος να εμπλέκεται στην οικονομία.
Τα συμφέροντα, οι πάτρωνες των κομμάτων, αυτοί που χρηματοδοτούν τα κόμματα, αυτοί που ενισχύουν πολιτικούς, οι άνθρωποι που παίρνουν δουλειές από το Δημόσιο, όλοι αυτοί, είναι ένας: Τα συμφέροντα. Και το άλλο είναι οι συντεχνίες. Κάποιοι άνθρωποι που αισθάνονται δυνατοί, συνασπίζονται στο όνομα ενός επαγγέλματος συνήθως και πιέζουν να μην αλλάξει τίποτα στη χώρα.
Εμείς λοιπόν, επειδή ξέρουμε και τη δράση των συντεχνιών, κυρίως προς την αριστερή τους πίεση και τη δράση των συμφερόντων προς τα δεξιά, εμείς έχουμε πει ότι αυτές οι δυο βαριές μπάλες στα πόδια της κοινωνίας, τα συμφέροντα και οι συντεχνίες με το Ποτάμι δε θα περάσουν καλά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα επιμείνω στην ερώτηση της συναδέλφου αναφορικά με το θέμα των συνεργασιών. Επειδή διαβάζετε καλά τις δημοσκοπήσεις, φαίνεται πολύ καλά ότι ένα κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ προς το παρόν τουλάχιστον θα είναι πρώτο και ουσιαστικά θα πάρει τις 50 έδρες. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι πάμε σε μια συνεργασία μετεκλογική που δε μπορεί να μου ρίξει το πρόγραμμά μου..
Ποια θα είναι αυτή η δική σας θέση λοιπόν απέναντι σ’ ένα πρώτο κόμμα, το ΣΥΡΙΖΑ όταν γνωρίζουμε πολύ καλά ότι έχετε μέσα στους κόλπους σας τη Δράση, ένα κόμμα άκρως νεοφιλελεύθερο κι έχετε εκφράσει και κάποιες θέσεις οι οποίες δε συνάδουν με τις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι ένα κομμάτι της ερώτησης και ένα άλλο θα ήθελα μετά αναφορικά με τη θέση σας για την απασχόληση.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ένα-ένα. Να διορθώσω ένα λάθος μόνο που έκανες, όχι στην αρχή, στο τέλος. Δεν έχουμε στους κόλπους μας τη Δράση. Θέλω να καταλάβεις τι σημαίνει..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει, κατάλαβα.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, είναι ξεκάθαρο γιατί αυτό το λάθος εσύ το είπες χάριν συντομεύσεως αλλά κάποιοι το κάνουν επί τούτου. Το Ποτάμι δεν έχει συνιστώσες. Η Δράση στηρίζει το Ποτάμι, όπως μπήκαν και οι Μεταρρυθμιστές και είναι υποψήφιοι κάποιοι σε όλη την Ελλάδα. Όπως είναι κάποιοι σοσιαλιστές, σοσιαλδημοκράτες, κάποιοι άνθρωποι από τον ευρύτερο χώρο του ΠΑΣΟΚ.
Εννοώ ότι στο Ποτάμι έρχεται κόσμος, δε συνεργάζεται το Ποτάμι με ομάδες. Γιατί όταν λες «συνεργάζομαι με μια ομάδα» σημαίνει ότι πρέπει να δώσω κάτι, να κάνω ένα παζάρι, ν’ αλλάξω μια θέση. Κι αυτό δεν το θέλουμε και δεν το έχουμε κάνει ποτέ.
Το ερώτημά σου είναι σωστό και είναι το εξής: Ότι κυβέρνηση στην Ελλάδα δε γίνεται χωρίς το πρώτο κόμμα, αυτό εννοείς. Και αυτό λένε τα χαρτιά. Δηλαδή ό,τι και να λέει οποιοσδήποτε, γιατί πραγματικά υπάρχουν κάποιοι ερασιτέχνες αναλυτές, που λένε να γίνει μια άλλη κυβέρνηση. Με τον εκλογικό νόμο αυτό δε γίνεται κυβέρνηση χωρίς το πρώτο κόμμα, το ξέρουμε. Και με αυτή την έννοια οι προτάσεις οι δικές μας την επόμενη μέρα των εκλογών λύνουν και αυτό το γρίφο που λες.
Βεβαίως το πρώτο κόμμα θα πρέπει να έχει ευθύνη μέσα στην κυβέρνηση. Το πόσο ευθύνη θα πρέπει να έχει, το αν θα είναι μοναδική η ευθύνη του ή αν θα είναι συμμετοχική ή καθοριστική, εξαρτάται και από το ποσοστό του και από το ποσοστό του δεύτερου κόμματος αλλά και από το ποσοστό του Ποταμιού.
Όπως φαντάζεσαι, αλλιώς θα διαπραγματευθεί ένα Ποτάμι του 15% κι αλλιώς ένα Ποτάμι του 8%. Άρα, πραγματικά δε θέλω να δημιουργήσω ψευδείς εντυπώσεις γέρνοντας στο ένα σενάριο ή στο άλλο σενάριο. Να αρκεστείς σε παρακαλώ σ’ αυτές τις δυο διαβεβαιώσεις.
Πρώτον, ότι σεβόμαστε το αποτέλεσμα και την ψήφο του ελληνικού λαού. Δε θα προτείνουμε πράγματα που είναι μακριά από τη λογική του. Γιατί είναι παράλογο και γιατί δεν έχουμε κανένα σκοπό να συμπεριφερθούμε ως οι παλιοί κομματικοί που είναι δεμένοι στις θέσεις τους και δεν αλλάζουν ό,τι και να λέει ο κόσμος. Άρα σεβόμαστε το εκλογικό αποτέλεσμα.
Και το δεύτερο είναι, ότι το Ποτάμι χωρίς να έχει την ανάγκη να έχει δικούς του Υπουργούς, δικούς του Αντιπροέδρους, θα έχει λυμένα τα χέρια του για μια πατριωτική πρόταση. Αν είχαμε το άγχος να βρεθούμε εμείς με κάποια Υπουργεία, θα είχαμε μια πιο ταπεινή πρόταση να κάνουμε. Αλλά επειδή δεν έχουμε τέτοιο άγχος, νομίζω ότι μπορούμε να σκεφτούμε πατριωτικά και να βάλουμε μια πατριωτική πρόταση για την 26η.
Γιατί ναι, υπάρχουν κίνδυνοι για μερικά πράγματα που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως υπάρχουν κίνδυνοι και για μερικά πράγματα που λέει η Νέα Δημοκρατία. Αυτό που προέχει όμως είναι να βρεθεί ένα πεδίο συνεννόησης και στις 26 του μήνα να έχουμε μια κυβέρνηση.
κ. ΤΡΙΜΗΣ: («ΘΕΣΣΑΛΙΑ TV»): Είπατε ότι διαβάσατε τις δημοσκοπήσεις. Οι Δημοσκοπήσεις δείχνουν ένα πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων, το οποίο θα μεταφραστεί πιθανότατα και σ’ ένα ακόμη μεγάλο ποσοστό αποχής. Πώς το διαμορφώνουν το εκλογικό αποτέλεσμα οι απέχοντες από τη διαδικασία;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έχεις δίκιο, υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων αυτή τη στιγμή που είναι ανάλογα τη δημοσκόπηση, άλλος λέει 12% άλλος λέει 15%. Βέβαια η εκτίμηση δημοσκόπων είναι ότι και οι αναποφάσιστοι τελικά πηγαίνουν και μοιράζονται στα τρία κόμματα.
Οι δημοσκοπήσεις, είχαν ένα σπουδαίο εύρημα την Κυριακή, δεν ξέρω αν το προσέξατε και επιτρέψτε μου να κάνω μια πολύ συγκεκριμένη αναφορά. Υπάρχει μια ενδιαφέρουσα δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ Research, νομίζω είναι πάρα πολύ ενδιαφέρουσα. Υπάρχουν δυο ερωτήματα που αφορούν το Ποτάμι και μας αφορούν όλους: «Ποιο κόμμα θέλετε να βγει 3ο στις εκλογές;» Ρωτάνε και αυτό.
Το 27% του κόσμου λέει Ποτάμι. Το 27% του κόσμου θεωρεί ότι η λύση για τη χώρα είναι 3ο κόμμα το Ποτάμι. Προσέξτε τώρα το επόμενο ερώτημα της KAΠΑ Research: «Ποιο κόμμα θέλετε να συμμετέχει στην κυβέρνηση;». Είναι ανοιχτό ερώτημα με πολλαπλή απάντηση. Δηλαδή δε λες ένα κόμμα, λες: «Εγώ θέλω ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία» ή «ΣΥΡΙΖΑ και Ποτάμι». Δεν ξέρω αν το προσέξατε το αποτέλεσμα.. «Ποιο κόμμα θέλει να συμμετέχει στην κυβέρνηση;». το 59% του κόσμου λέει ΣΥΡΙΖΑ θεωρώντας ότι είναι το πρώτο κόμμα.
Το 58% του κόσμου λέει ότι είναι η Νέα Δημοκρατία, πρέπει να συμμετέχει και το 55% του κόσμου λέει ότι πρέπει να συμμετέχει το Ποτάμι. Το αντιλαμβάνεστε το νούμερο και την ευθύνη μας; Το 55% του κόσμου θεωρεί ότι το Ποτάμι πρέπει να συμμετέχει στην κυβέρνηση. Εμείς αυτή την ευθύνη την παίρνουμε. εμείς αυτή την ευθύνη την παίρνουμε, δεν την κλωτσάμε.
Θα κάνουμε λοιπόν ό,τι είναι δυνατόν, όχι για να συμμετέχουμε στην κυβέρνηση, ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρχει μια πατριωτική κυβέρνηση στις 26 Ιανουαρίου. Με ρώτησες για την αποχή, γιατί η αποχή είναι κάτι άλλο. Οι αναποφάσιστοι, κάποια στιγμή μάλλον θα πάνε να ψηφίσουν. Και ψηφίζουν συνήθως αναλογικά τα 3 μεγάλα κόμματα. Αναλογικά με τα ποσοστά τους.
Καμιά φορά οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι αναποφάσιστοι πηγαίνουν και στους αουτσάιντερ της υπόθεσης.. Αλλά ας μην κάνουμε ερμηνεία για την ψήφο των αναποφασίστων. Αυτό που είναι άσχημο και είναι άσχημο στην Ελλάδα, είναι άσχημο στην Ευρώπη, είναι άσχημο στην Αμερική, είναι άσχημο σε όλο το δυτικό κόσμο, είναι η αποχή.
Είναι ότι υπάρχει κάποιος κόσμος που δε θέλει να συμμετέχει στην εκλογική διαδικασία. Είναι λάθος. Και πρέπει να γίνει μια προσπάθεια απ’ όλο το πολιτικό σύστημα να συμμετέχουν οι άνθρωποι στην εκλογική διαδικασία. Τι εννοώ να γίνει μια προσπάθεια; Είναι λάθος, προσέξτε τι τσαπατσούληδες είναι αυτοί που μας κυβερνούν, η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.
Αυτό που τους ενδιέφερε ήταν ο εκλογικός αιφνιδιασμός. Ο Βενιζέλος δεν ήθελε να προλάβει να κάνει κόμμα ο Γιώργος Παπανδρέου, κοινό μυστικό, και ο Σαμαράς ήθελε να φέρει προ τετελεσμένων το ΣΥΡΙΖΑ. Και είπαν να γίνουν εκλογές σε 20 μέρες. Και ξέχασαν τους 18άρηδες.! Ξέχασα τους 18άρηδες. Δε θα ψηφίσουν οι 18άρηδες γιατί δεν είναι έτοιμοι καταλλήλως γι’ αυτό..
κ. ΤΡΙΜΗΣ: («ΘΕΣΣΑΛΙΑ TV»): Συγνώμη, νομίζετε ότι τους ξέχασαν;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Νομίζουμε ότι μέσα στην τσαπατσουλιά τους δεν τους ενδιέφερε αν θα ψηφίσουν οι 18ρηδες. Γιατί σ’ αυτά τα κόμματα, αυτό που τους ενδιαφέρει, είναι ό,τι αρπάξουμε. Άρα άστο κι απ’ έξω, τι έγινε; Είναι λάθος. Είναι μεγάλο λάθος. Εμείς έχουμε προτείνει και θα το ξέρετε, ψήφο από τα 16. Έχουν αλλάξει, έχει συμβεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και πρέπει να γίνει. Πρέπει να διευρύνουμε δηλαδή την εκλογική βάση. Πρέπει να μειώσουμε την αποχή.
Πρέπει να εμπλακεί ο νέος. Δε μπορεί ο νέος 16 χρόνων να καλείται ν’ αποφασίσει πώς θα είναι η ζωή του, γιατί αυτό κάνουμε, 16 χρόνων ο νέος αποφασίζει εάν θα γίνει γιατρός, δικηγόρος και μάλιστα στην Ελλάδα δεν του δίνουμε κι εναλλακτική λύση, δε μπορεί να μεταπηδήσει κάποια στιγμή όπως υπάρχει σε άλλα Πανεπιστήμια και άλλες χώρες. 16 χρόνων, πριν από τις πανελλαδικές, παίρνει τη μεγάλη απόφαση και δεν του επιτρέπουμε ν’ αποφασίσει ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα.
Εμείς λέμε λοιπόν και δικαίωμα ψήφου από τα 16 και μια προσπάθεια συνεχή να προσελκύει αυτός που απέχει. Η αποχή είναι ένα τραύμα της δημοκρατίας. Κι εάν δεν τα καταφέρουμε να μειώσουμε την αποχή, μάλλον κάτι δεν έχουμε κάνει καλά. και αυτό αναφέρεται και στο Ποτάμι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αφού σημειώσω ότι μου ακούγεται πολύ ρομαντικό το ότι ξέχασαν τους 100.000, θεωρώ ότι θα μπορούσαν ν’ αναστήσουν 85ρηδες για να τους ψηφίσουν, τους 18ρηδες τους ξέχασαν.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν είναι λάθος αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να προχωρήσω λέγοντας ότι άκουσα μια κυρία όπως ήρθατε πριν, στο ξενοδοχείο μπαίνοντας, να σας λέει «πείστε μας κ. Θεοδωράκη για να σας ψηφίσουμε». Έτσι δεν είναι; Είπατε ότι λέει επικίνδυνα πράγματα ο ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί να μην είναι επικίνδυνο και το Ποτάμι; Γιατί να μην ψαρεύει σε θολά νερά το Ποτάμι όταν μάλιστα, θα επαναλάβω και θα σταχυολογήσω κάποια τα οποία σημειώσει που έχουν ρωτήσει οι συνάδελφοί μου, όταν απλώνεται από αριστερά προς τα δεξιά, όταν βάζει πρώην στελέχη κομμάτων στα ψηφοδέλτιά του μόνο και μόνο για να αποκτήσει δύναμη στις εκλογές, όταν το ενδιαφέρει το 7% να γίνει 14% και ο Απόστολος Γκλέτσος προχθές μας είπε "βάλτε με στη Βουλή να τα κάνω λαμπόγυαλο".
Για ποιο λόγο λοιπόν να μην είναι επικίνδυνο και το Ποτάμι σας ρωτώ με βάση όλα αυτά; Ευχαριστώ.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Γιατί η επικινδυνότητα ενός κόμματος φαίνεται από τις τοποθετήσεις που έχει στα σημαντικά προβλήματα της χώρας, έτσι;
Να ξεκινήσουμε ένα-ένα. Νιώθει κανείς σιγουριά τώρα και θα το πω ευθέως, απευθύνομαι στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, εάν τους πεις ότι πάρτε αυτοδυναμία και πηγαίνετε αύριο να διαπραγματευτείτε μόνοι σας στην Ευρώπη, υπάρχουν πολλοί στο ΣΥΡΙΖΑ που θα πουν ότι αυτή είναι η λύση για τη χώρα;
Εγώ λοιπόν σου λέω ότι προσεύχονται κάθε βράδυ να μην έχουν αυτοδυναμία. Προσεύχονται κάθε βράδυ στο ΣΥΡΙΖΑ να μην έχουν αυτοδυναμία, να μην έχουν τους 151. Κι άλλωστε γι΄ αυτό πάει ο κ. Τσίπρας στο εξωτερικό και λέει: Έχουμε εταίρους στην Ελλάδα, υπάρχει το ευρωπαϊκό Ποτάμι, υπάρχει κόσμος που μπορεί να μας στηρίξει και τα λοιπά. Βέβαια στην Ελλάδα λέει ότι θα τους στηρίξει ο Καμμένος και το Κομμουνιστικό Κόμμα, αλλά αυτή είναι άλλη υπόθεση, είναι για την εσωτερική κατανάλωση.
Λοιπόν δύο είναι οι αδυναμίες σε αυτό: Το ένα είναι, εγώ σου λέω ότι πάνε έξω, έτσι; Και κάνουν μία διαπραγμάτευση, που έχω πολλές αμφιβολίες αν μπορούν να την κάνουν τη διαπραγμάτευση. Αυτή η διαπραγμάτευση θα έρθει να εγκριθεί από τη βουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ των 151;
Δηλαδή υπάρχει λογικός Δημοσιογράφος εδώ μέσα, λογικός άνθρωπος, που πιστεύει ότι οι 20 συνιστώσες που θα βγάλουν 151 Βουλευτές θα ομονοήσουν και θα ψηφίσουν μια πρόταση που θα κάνει αύριο μετά από μια διαπραγμάτευση ο ΣΥΡΙΖΑ;
Στην Ελλάδα βρισκόμαστε, ξέρουμε ότι κάθε μέρα διαφοροποιούνται σε όλα τα ζητήματα. Υπάρχει διάσταση ακόμα αν θα πρέπει να είναι ένοπλοι ή άοπλοι οι Αστυνομικοί στις πόλεις, έτσι; Υπάρχουν διαστάσεις σε πάρα πολλά σημαντικά ζητήματα.
Τώρα σε ότι αφορά με το αν το Ποτάμι μαζεύει απόνερα. Επίτρεψέ μου να σου πω ότι τα απόνερα τα μαζεύουν οι άλλοι. Αυτή τη στιγμή στη Νέα Δημοκρατία μαζεύονται υβριστές του Σαμαρά στο ψηφοδέλτιο επικρατείας, άνθρωποι που του έχουν επιτεθεί, άνθρωποι που έχουν αρνηθεί να τον στηρίξουν στις κρίσιμες στιγμές, μόνο και μόνο γιατί θεωρούν ότι έτσι μπορεί να υπάρχει μία ψήφος κερδισμένη. Φεύγουν Υπουργοί από το ένα κόμμα που συγκυβερνούσε και πάνε στο άλλο κόμμα, είναι αυτό υγεία;
Και βέβαια στο ΣΥΡΙΖΑ πάνε άνθρωποι και είδα τώρα και μια συνέντευξη σε μία εφημερίδα, δεν πρόσεξα σε ποια ήταν, μία Υπουργός του Παπανδρέου η οποία ήταν στα μνημόνια, ήταν παρούσα και τώρα μας εξηγεί τι κακό ήταν αυτό που έγινε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κι εσείς έχετε πρώην Ευρωβουλευτή του Παπανδρέου στο ψηφοδέλτιό σας, έτσι;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Νομίζω ότι υπάρχει μία απόσταση από το να έχεις έναν πρώην Ευρωβουλευτή από το να έχεις έναν πρώην Υπουργό, έτσι; Υπάρχει μια απόσταση. Στην Ευρωβουλή πηγαίνουν άνθρωποι που έχουν μία ευρύτητα πνεύματος και που μπορούν κάποια στιγμή..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι πάντα.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι πάντα σωστό, αλλά λέω ότι κατά κανόνα αυτός που παίρνει τις κυβερνητικές αποφάσεις είναι ο Υπουργός, δεν μπορεί λοιπόν να είσαι Υπουργός ενός μνημονίου και μετά να παίρνεις την παντιέρα την αντιμνημονιακή.
Δεν μπορεί να είσαι Σύμβουλος του Άκη Τσοχατζόπουλου και να είσαι και Σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα, έτσι; Δεν μπορεί να είσαι συνδικαλιστής του ΠΑΣΟΚ τις στιγμές τις μαύρες τις γνωστές, να υπάρχουν τόσες εκκρεμότητες για εκατοντάδες χιλιάδες για ταξίδια στο εξωτερικό κι από την άλλη να λες υπερασπίζομαι το δίκιο του λαού μέσα από το ΣΥΡΙΖΑ.
Δηλαδή εάν μιλάμε για μετακινήσεις, να είμαστε δίκαιοι. Το Ποτάμι βεβαίως έχει ανθρώπους που χθες δεν ήταν Ποτάμι, έχει ανθρώπους από το ΠΑΣΟΚ, έχει ανθρώπους από τη ΔΗΜΑΡ, έχει ανθρώπους από τη ΔΡΑΣΗ, έχει ανθρώπους σοσιαλιστές σοσιαλδημοκράτες, αλλά είναι άνθρωποι που δεν έχουν βεβαρημένο πολιτικό παρελθόν, είναι άνθρωποι που έχουν εκφράσει με διαφορετικές ίσως αποχρώσεις αυτά που το Ποτάμι σήμερα λέει.
Με ρώτησες κάτι άλλο;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι με καλύψατε.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ευχαριστώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ρωτήσω κάτι, για το ποσοστό είπατε πριν 8%-15%, ποιο ποσοστό θεωρείτε ότι από κει και κάτω θα ήταν αποτυχία για το κόμμα;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Τώρα είσαι λίγο άδικος, μετά από τόσες δημοσκοπήσεις με ρωτάς ποιο θα είναι το ποσοστό της αποτυχίας;
Θεωρώ ότι θα είναι ήττα μας να μην είμαστε τρίτο κόμμα και φοβάμαι ότι θα είναι ήττα και της χώρας να μην είμαστε τρίτο κόμμα, γιατί αυτή τη στιγμή όπως διαμορφώνονται τα πράγματα η μόνη τρίτη δύναμη ευθύνης είναι το Ποτάμι και υπάρχουν κάποιες υποψίες ότι μπορεί να υπάρχει μια κρυφή ψήφος λένε οι δημοσκόποι της Χρυσής Αυγής.
Είναι αυτό που λένε να πάει η διερευνητική εντολή στον Κορυδαλλό. Νομίζω ότι είναι κάτι που κανείς δημοκράτης πατριώτης δεν μπορεί να το σκεφτεί ως σενάριο για τη χώρα, άρα το αίτημα για ένα ισχυρό Ποτάμι νομίζω ότι είναι ένα αίτημα που όπως βλέπεις αγκαλιάζει πολύ περισσότερο κόσμο από αυτούς που ψηφίζουν Ποτάμι.
Το 27% του κόσμου θέλει τρίτο κόμμα το Ποτάμι και το 55% του κόσμου θέλει το Ποτάμι να συμμετέχει και να έχει κυβερνητική ευθύνη. Νομίζω ότι γι΄ αυτά τα θετικά νούμερα πρέπει να μιλάμε και όχι να βλέπουμε αρνητικά σενάρια μπροστά μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποια θα είναι η επόμενη μέρα του Ποταμιού, αν δεν είστε τρίτο κόμμα;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θα έρθω τότε να το συζητήσουμε στις 26 του μήνα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είχατε πει ότι δε θα βάλετε στα ψηφοδέλτιά σας οποιονδήποτε κρατικό λειτουργό, αν δεν έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από τη λήξη της θητείας του;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, δεν έχω πει αυτό. Έχω πει το εξής και το λέω και σήμερα και το υπογράφουμε.. Ξέρω σε τι αναφέρεσαι. Μου λες δηλαδή γιατί είπαμε αυτό και γιατί βάλαμε στα ψηφοδέλτιά μας το Θεοχάρη, αυτό δεν είναι το ερώτημά σου;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, ναι.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ωραία, να σου πω τι έχουμε πει εμείς και τι θα κάνουμε εμείς.
Εμείς έχουμε πει ότι οι αποτυχόντες Βουλευτές δε θα πρέπει να έχουν στη σκέψη τους ότι θα πάω σε μια δημόσια υπηρεσία Προϊστάμενος, Πρόεδρος νοσοκομείου, Γενικός Γραμματέας και μετά θα μεταπηδήσω με την πρώτη ευκαιρία πάλι στην πολιτική.
Έχουμε πει δηλαδή ότι όσοι επιλέξουν να είναι σε θέσεις κυβερνητικής ευθύνης δε θα προετοιμάζουν το έδαφος για να γίνουν Βουλευτές και νομίζω ότι σε αυτό συμφωνούμε όλοι, έτσι δεν είναι; Να μην βάζεις έναν άνθρωπο σε μια υπηρεσία, που το μόνο που θα σκέφτεται είναι οι επόμενες εκλογές, γιατί τότε μόνο ρουσφέτια θα κάνει. Συμφωνούμε; Άρα εκφράζουμε ένα αίτημα που είναι λαϊκό αίτημα, ότι αυτοί που είναι σε κυβερνητικές σε κρατικές θέσεις, δε θα πρέπει να μεταπηδούν στη Βουλή. Αυτό είναι το δικό μας σύνθημα.
Και λέμε ότι θα πρέπει να περνάνε τέσσερα χρόνια, πέντε χρόνια, ώστε να μην μπορεί ο άλλος να κάνει μια πρόβλεψη για τότε, έτσι; Δηλαδή, το είδατε τώρα, οι Διοικητές νοσοκομείων παραιτήθηκαν και κάποιοι από αυτούς είναι υποψήφιοι με τα άλλα κόμματα. Εμείς λοιπόν λέμε ότι αυτοί δε θα πρέπει να είχαν αυτή τη δυνατότητα, να περάσουν πέντε χρόνια από την παραίτησή τους για να μπουν.
Πρόσεξε όμως, έχουμε από την άλλη το εξής: Έναν άνθρωπο που επελέγη με διαφανή κριτήρια, επελέγη ως μη κομματικός, επελέγη με βάση τις δυνατότητές του και ανέλαβε τη Γενική Γραμματεία Εσόδων και κάποια στιγμή επειδή δεν έκανε τα χατίρια του κομματικού συστήματος, δεν έκανε τα χατίρια του ΠΑΣΟΚ, δεν έκανε τα χατίρια της Νέας Δημοκρατίας, τον διώξανε.
Η πράξη να είναι υποψήφιος με μας ο Θεοχάρης είναι μια πράξη αποκατάστασης της λογικής και της νομιμότητας. Δηλαδή ότι δεν πετάς έξω έναν άνθρωπο που προσπάθησε να αλλάξει και να αρνηθεί τα θέσφατα που προσπαθούν να δημιουργήσουν κάποιοι στο φορολογικό σύστημα. Αυτό που θα ήταν ανακόλουθο, είναι εάν ο Θεοχάρης έφευγε από την Υπηρεσία του για να γίνει υποψήφιος, καταλαβαίνεις τι λέω;
Αυτή είναι μια πολύ μεγάλη διαφορά. Δηλαδή αν κάποιος και δεν το έχουμε κάνει εμείς με κανέναν, παραιτούνταν σήμερα από μια Υπηρεσία για να μπει στο Ποτάμι, είναι σαφές ότι θα είχε προετοιμάσει το έδαφος. Εμείς δεν κάναμε αυτό, πήραμε έναν άνθρωπο που τον είχε διώξει το σύστημα, που τον είχε αρνηθεί το σύστημα, γιατί δεν του έκανε τα χατίρια και είπαμε ότι αυτός ο άνθρωπος θα είναι υποψήφιος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως έτσι όπως τον περιγράφετε θα μπορούσε να είναι και ο Αστυνόμος Θεοχάρης, έτσι;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έχεις εσύ διάθεση, έτσι;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όμοια με τον κ. Θεοχάρη θα μπορούσατε να.. και τον κλάδο των Λογιστών που έχει πάρα πολλά παράπονα..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν μου επιτρέπετε θα ήθελα να ρωτήσω κάτι.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Παρακαλώ τελευταίο ερώτημα, για να δούμε και τους υποψήφιους Επικρατείας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάτι εγώ θέλω να ρωτήσω για τα οικονομικά κ. Θεοδωράκη.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Για τα οικονομικά; Των κομμάτων φαντάζομαι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, όχι.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ρώτα με για των κομμάτων που έχω έτοιμη την απάντηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπατε πριν για την αντιμετώπιση της ανεργίας μέσα από επενδύσεις και μέσα από τη διάθεση των επιχειρηματιών να επενδύσουν και λοιπά. Πως είναι δυνατόν σε μία χώρα όπως είναι η δική μας σήμερα με διαλυμένο τον οικονομικό ιστό, μία χώρα που το τραπεζικό της σύστημα δουλεύει σε άλλες κατευθύνσεις από το να δώσει ρευστότητα στην αγορά, ένα φορολογικό σύστημα τρελό, ένα Δικαστικό Σώμα το οποίο όπως είπατε κι εσείς πριν καθυστερεί να φέρει τη δικαιοσύνη, πως είναι δυνατόν να έρθει κάποιος να επενδύσει σε μια τέτοια χώρα; Και πως μπορεί αυτό να γίνει άμεσα;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αυτό λέμε κι εμείς, λοιπόν αυτό λέμε κι εμείς γι΄ αυτό βάλαμε επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο επικρατείας τον Καρκατσούλη. Ξέρεις, μίλαγα προχθές με τον Παναγιώτη, θα σου πω μια εξομολόγηση, ξέρετε πόσες Υπηρεσίες υπάρχουν για την αγροτική ανάπτυξη; Κεντρικές Υπηρεσίες, δε λέω τώρα σε ένα χωριό που μπορεί να υπάρχουν..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χάνεσαι.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι δε χάνεσαι καθόλου, είναι μετρημένες, είναι 451, δεν είναι 452 που θα μας πουν ότι είναι πολλές, είναι 451 Υπηρεσίες, έτσι δεν είναι Παναγιώτη; 451 Υπηρεσίες για την αγροτική ανάπτυξη. Δηλαδή ένας που θέλει να κάνει μερικά πράγματα θα πρέπει να επιλέξει ποια εκατοντάδα Υπηρεσιών θα πρέπει να επισκεφθεί την επόμενη μέρα.
Αυτό που λέμε εμείς λοιπόν είναι ότι δε θα υπάρξουν επενδύσεις στη χώρα αν δεν υπάρξει μια Δημόσια Διοίκηση, δε θα υπάρξουν επενδύσεις στη χώρα αν δεν υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις, αν μια εργατική διαφορά δε λύνεται σε κάποιους μήνες κι όχι σε κάποια χρόνια. Είναι μεγάλες οι αγωνίες του κόσμου που πάει να επενδύσει.
Γι΄ αυτό λέμε λοιπόν ότι όταν υπάρχει ένα κόμμα που πιστεύει στην επένδυση, που πιστεύει στην εργασία και από την πρώτη στιγμή βάζει ως ζήτημα να άρει τα εμπόδια για την επένδυση, είναι ο μόνος δρόμος και η μόνη προσφορά που μπορεί να κάνει.
Να σου πω κάτι, ο υπολογισμός μας είναι ότι μία Βουλή με τόλμη, που θα απασχολείται επί της ουσίας με τα προβλήματα, μπορεί σε τρεις με τέσσερις μήνες να καθαρίσει όλο το τοπίο στη Δημόσια Διοίκηση, στη γραφειοκρατία, στις επενδύσεις. Δηλαδή οι χρονικοί περιορισμοί υπάρχουν, αλλά δεν είναι τεράστιοι, αλλά δε νοιάζονται.
Δε νοιάζονται, δεν τους ενδιαφέρει να αλλάξουν τους κανόνες του παιχνιδιού. Και να σου πω γιατί δεν τους ενδιαφέρει να αλλάξουν τους κανόνες του παιχνιδιού; Γιατί τρέφονται από αυτό. Το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία τρέφονται από αυτούς τους 451 διαφορετικούς οργανισμούς για την αγροτική ανάπτυξη, κατάλαβες;
Αυτές οι 451 Υπηρεσίες έχουν Προϊσταμένους, έχουν μερσεντές, έχουν ανθρώπους που πρέπει να αμείβονται και αυτοί είναι οι άνθρωποι των κομμάτων. Και το ΠΑΣΟΚ το έχει κάνει και η Νέα Δημοκρατία το έχει κάνει και τώρα έρχεται ο άλλος και ξέρεις τι λέει; Θα το κάνω κι εγώ, ήρθε η ώρα να φτάσω στην πηγή να διορίσω τους ανθρώπους μου.
Γι΄ αυτό το μένος απέναντι στο Ποτάμι είναι αυτό, ότι τους χαλάει τη συνταγή, έρχεται και λέει ότι παιδιά ήρθε ο απρόβλεπτος παίκτης που δε θέλει να διορίσει. Γιατί μέχρι τώρα η κουβέντα ήταν "να διορίσω τους καλούς μπλε ή να διορίσω τους καλούς κόκκινους";
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτούς θα τους απολύσετε που είναι ήδη διορισμένοι στις 451 επιχειρήσεις κρατικές;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εμείς έχουμε σκοπό να εξορθολογήσουμε το δημόσιο και βεβαίως κάποιες Υπηρεσίες που δεν προσφέρουν τίποτα στον ελληνικό λαό δεν μπορεί να υπάρχουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Και πρέπει να ενισχυθούν άλλες Υπηρεσίες, πρέπει να ενισχυθεί η δικαιοσύνη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα αυτοί που μπήκαν από τα παράθυρα να φύγουν όπως μπήκαν;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πρέπει να ενισχυθεί η δικαιοσύνη, να ενισχυθούν τα νοσοκομεία, υπάρχουν Υπηρεσίες που πρέπει να ενισχυθούν. Αλλά νεκρές Υπηρεσίες, με μας δε θα ενισχυθούν, θα φύγουν αυτοί οι άνθρωποι. Θα πάνε σε άλλες Υπηρεσίες; Είναι χρήσιμοι στα Υπουργεία, είναι χρήσιμοι στις κενές θέσεις; Θα το δούμε. Αλλά πάντως το να λειτουργεί..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Απολύσεις δε θα κάνετε;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να σου πω κάτι, αριθμητικά αν με ρωτάς στο δημόσιο στην Ελλάδα δεν είναι μεγάλο, είναι όμως πολύ αναποτελεσματικό.
Αυτό είναι άλλο ζήτημα, είναι άλλο ζήτημα ότι εδώ στη Λάρισα έχεις 200 ενεργούς υπαλλήλους κι έχεις και 200 οι οποίοι δεν είναι ενεργοί και πρέπει να γίνουν ενεργοί. Αυτό που έχουμε ανάγκη αυτή τη στιγμή είναι να ενεργοποιήσουμε τον δημόσιο υπάλληλο, να τον αξιολογήσουμε, μέσα από την αξιολόγηση των δομών όμως, όχι μόνο μέσα από την αξιολόγηση ατομικά. Γιατί τώρα έρχονται κάποιοι, αυτοί που έχουν βάψει τα χέρια τους, αυτοί που κάνανε τους διορισμούς, έτσι;
Και λένε παιδιά ωραία, συγνώμη, διακοπή για διαφημίσεις γιατί πρέπει να σκεφτώ να κάνω και μερικές απολύσεις μέσα από αξιολόγηση. Ποιος βρε φίλε θα κάνει, εσύ που μέχρι χθες διόριζες σήμερα θα μας πεις ότι εσύ θα αποφασίσεις να διώξεις κάποιους; Το κόμμα σου δεν τα έκανε όλα αυτά, αυτούς δεν τους έβαλε από το παράθυρο;
Είναι το αστείο με την ΕΡΤ, μέχρι την παραμονή, το θυμάστε, το ξέρετε, οι Δημοσιογράφοι το ξέρουμε και έχουμε μια μεγαλύτερη ευαισθησία, μέχρι την παραμονή του κλεισίματος της ΕΡΤ έσπρωχνε η Νέα Δημοκρατία διόριζε από τα παράθυρα φίλους και γνωστούς κι όχι με 700 ευρώ και με 3 χιλιάδες μισθό, έτσι;
Και την επόμενη μέρα ως παρθένες παρουσιάστηκαν στον ελληνικό λαό και είπαν, λες κι είναι κάποιο ξένο πρόβλημα, ότι στην ΕΡΤ υπάρχουν πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι, ότι υπάρχουν πάρα πολλοί αργόσχολοι και θα κλείσουμε την ΕΡΤ. Γι΄ αυτό δεν το πίστεψε ο κόσμος και γι΄ αυτό απέτυχε κιόλας και το εγχείρημά τους, έτσι; Αυτή τη στιγμή δυστυχώς δεν έχει επανέλθει ο κόσμος στην εμπιστοσύνη της Δημόσιας Τηλεόρασης κι είναι τεράστια η ευθύνη τους.
Δεν μπορούν να υλοποιήσουν καμία μεταρρύθμιση, γιατί; Πρώτον γιατί αληθινά δεν την πιστεύουν και δεύτερον γιατί δεν τους πιστεύει ο κόσμος. Είναι υπεύθυνοι για την κατάσταση της χώρας, είναι υπεύθυνοι για τη χρεοκοπία της χώρας κι από τη στιγμή που είναι υπεύθυνοι για τη χρεοκοπία της χώρας δεν μπορεί να εμφανίζονται ως οι άγιοι που θα διορθώσουν τα πράγματα.
Γι΄ αυτό ο ελληνικός λαός πιστεύω ότι θα είναι πολύ σκληρός μαζί τους και γι΄ αυτό ο ελληνικός λαός πιστεύω ότι στις 25 Ιανουαρίου τους επιφυλάσσει μία μεγάλη έκπληξη κι αυτή η έκπληξη δεν είναι το τρίτο Ποτάμι, δεν είναι η τρίτη δύναμη Ποτάμι, είναι ένα ορμητικό Ποτάμι, είναι ένα ορμητικό μεγάλο Ποτάμι που πραγματικά πιστεύω ότι μπορεί να αλλάξει τη χώρα, χωρίς να τη γκρεμίσει. Σας ευχαριστώ.
Λοιπόν να έρθουν οι της επικρατείας: Ο κ. Καρκατσούλης, ο κ. Σκόκος, η κα Ευφραιμίδου, η κα Καλαβρέζου, ο κ. Καχριμάνης, η κα Λαμπρία, ο κ. Μαλλιάς, ο κ. Μαρκής, η κα Μενουδάκου και ο κ. Μούγερ. Λοιπόν ελάτε να βγάλουμε μία φωτογραφία για τους Δημοσιογράφους.
(Διαλογικές συζητήσεις)
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Λείπει ο κ. Γραβάνης ο οποίος είναι σε περιοδεία και ξέρετε πόσο σημαντικό πρόσωπο είναι ο Αχιλλέας, έτσι; Είναι μεγάλη μας τιμή η συμμετοχή του και λείπει και ο κ. Κυριακού που είναι ακόμα στις Βρυξέλες…
(Διαλογικές συζητήσεις)
ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ
Διεύθυνση: Σεβαστουπόλεως 22, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 7470100
Fax: 210 7470115
e-mail: info[at]topotami[dot]gr
Διεύθυνση: Σεβαστουπόλεως 22, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 7470100
Fax: 210 7470115
e-mail: info[at]topotami[dot]gr
Unsubscribe me from this list
ΣΤΑΥΡΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΙΟΥ
ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑΔΕΥΤΕΡΑ 12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Καλημέρα. Είμαι στη διάθεσή σας για ερωτήσεις, όπως το συνηθίζουμε. Βέβαια σήμερα υπάρχει κάτι ξεχωριστό. Είπαμε ότι μερικά πράγματα από αυτά που λέμε, σημαντικά για καθέναν μας, να μην ανακοινώνονται στην Αθήνα, μπορούν να ανακοινώνονται και σε άλλες περιοχές. Όπως ήδη θα το έχετε μάθει, το Ποτάμι θα ανακοινώσει το ψηφοδέλτιο Επικρατείας εδώ από τη Λάρισα, από την πρωτεύουσα της κεντρικής Ελλάδας. Σε μια εποχή που η χώρα χρειάζεται λύσεις, τα παλιά κόμματα επιλέγουν για τα ψηφοδέλτιά τους είτε στενά κομματικά πρόσωπα, είτε πρόσωπα που βοηθούν το προεκλογικό τους παζάρι. Το Ποτάμι τα σκέφτεται διαφορετικά τα πράγματα. Και οι 12 άνθρωποι που θα γνωρίσετε σήμερα, είναι άνθρωποι που μπορεί να βοηθήσουν ουσιαστικά τη χώρα. Δεν έχουν εμπλοκή με αυτό που λέμε παλιό πολιτικό σύστημα. Δεν έχουν καμία παρουσία στο παρελθόν στα ψηφοδέλτια άλλων κομμάτων και είναι άνθρωποι που θα μπορούσαν επάξια να αντιπροσωπεύσουν τόσο τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, αλλά θα μου επιτραπεί να πω, να αντιπροσωπεύσουν και τη δύναμη της Ελλάδας στην Ευρώπη, κάτι που είναι πάρα πολύ σημαντικό.
Επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας στο Ποτάμι είναι ο Παναγιώτης Καρκατσούλης, βραβευμένος ως ο καλύτερος δημόσιος λειτουργός του κόσμου. Είναι ένας άνθρωπος που γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα της δημόσιας διοίκησης και σε μια εποχή που θα πρέπει να μπούμε σε μια πορεία ανάπτυξης, δεν νοείται να έχουμε αυτή τη δημόσια διοίκηση που έχουμε. Θα πρέπει δηλαδή να ξαναφτιάξουμε τη δημόσια διοίκηση από την αρχή, να τα αλλάξουμε όλα χωρίς να τη γκρεμίσουμε. Ξέρετε, αυτό το σύνθημα πάει παντού.
Συζητούσα προχθές με τον Πιτέλα τον ηγέτη των Σοσιαλιστών Δημοκρατών της Ευρώπης και με ρώτησε ποιο είναι το κεντρικό σας σύνθημα; Του λέω το κεντρικό μου σύνθημα είναι «Να τα αλλάξουμε όλα χωρίς να γκρεμίσουμε τη χώρα». Μου λέει, μου φαίνεται πολύ ωραίο σύνθημα για την Ευρώπη αυτό. Να τα αλλάξουμε όλα χωρίς να γκρεμίσουμε την Ευρώπη.
Και του λέω, ωραία μετά τις εκλογές θα σου δανείσω για να αρχίσεις μια καινούργια καμπάνια για την αλλαγή της Ευρώπης. Ο Παναγιώτης Καρκατσούλης είναι ένας άνθρωπος που μπορεί να εγγυηθεί μέσα από τη γνώση του τις απαραίτητες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη δημόσια διοίκηση για να μπορέσουμε να έχουμε ανάπτυξη κι κοινωνική προσφορά της δημόσιας διοίκησης. Αξιοκρατία, αξιοπιστία, αποτελεσματικότητα.
Στη δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας είναι ο Θανάσης Σκόκος. Είναι μηχανικός. Είναι στέλεχος στο Ποτάμι από την πρώτη στιγμή. Ένας άνθρωπος που ασχολείται κυρίως με τα θέματα της οικονομίας και ηγείται της οικονομικής μας πρότασης.
Τα υπόλοιπα δέκα πρόσωπα που είναι σε μη εκλόγιμες θέσεις, θεωρητικά οι δυο πρώτες θέσεις είναι οι εκλόγιμες, είναι ουσιαστικά τα πρόσωπα που τιμούν με την παρουσία τους το ψηφοδέλτιο του Ποταμιού. Είναι μια τιμητική συμμετοχή. Τους ευχαριστώ εκ των προτέρων και θα ακούσετε τα ονόματά τους με αλφαβητική σειρά.
Είναι ο Αχιλλέας Γραβάνης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης- Ερευνητής ΙΤΕ, η κυρία Άννα Ευφραιμίδου-Παπασταύρου, Γιατρός-Ιδρυτής της πρώτης μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού, η κυρία Ιόλη Καλαβρεζου, Καθηγήτρια Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού στο Χάρβαρντ, ο Σπύρος Καχριμάνης, Γεωργός-Πρόεδρος Κέντρου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, ο Δημήτρης Κυριακού, Eπικεφαλής οικονομολόγος της πλατφόρμας «Ευφυούς Εξειδίκευσης» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Αναστασία Λαμπρία, δημοσιογράφος που από την πρώτη στιγμή συνδέθηκε με το Ποτάμι, καθότι είναι και εκδότρια των εκδόσεων Ποταμός, ο Αλέξανδρος Μαλλιάς, Πρέσβης επί τιμή. Είναι ο πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον για 4 χρόνια και 12 χρόνια πρέσβης στα Βαλκάνια, είναι και είναι μεγάλη μας τιμή που συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο ο Βασίλης Μαρκής, ο τίτλος σε μερικές εφημερίδες είναι ο χαμογελαστός εισαγγελέας, αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου, επίτιμος Πρόεδρος Ένωσης Εισαγγελέων, η Γιούλη Μενουδάκου, ψυχολόγος, συντονίστρια στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων και ο Στρατής Μούγερ, Eπιχειρηματίας,
Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του Ποταμιού. Και στο τέλος της συνάντησης θα έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε και μια ομαδική φωτογράφιση, αλλά εάν θέλετε να τους ρωτήσετε κάτι θα είναι εδώ στη διάθεσή σας.
Όπως είδατε, ήρθαμε με ένα βαν, το βαν αυτό θα συνεχίσει. Έχουμε τρία βαν. Είναι μια προσφορά φίλων για ένα μήνα και με αυτά τα τρία αυτοκίνητα θα οργώσουμε και τον Κάμπο και τα βουνά. Πηγαίνουμε στα χωριά και οι άνθρωποί μας συζητούν με τους πολίτες γι’ αυτά που πρέπει να αλλάξουν στη χώρα.
Αυτή είναι η μέθοδος που έχουμε επιλέξει. Δεν θα κολλήσουμε αφίσες, δεν θα ξοδέψουμε εκατοντάδες χιλιάδες για αφίσες όπως ξοδεύουν τα άλλα κόμματα. Θα κάνουμε μια ταπεινή προεκλογική καμπάνια και ας χάσουμε και μερικούς ψήφους.
Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να είμαστε συνέχεια πολύ κοντά σε αυτά που σκεφτόμαστε και να μην παρατάμε τις ιδέες μας επειδή υπάρχει ένας άλλος στόχος, ένας άλλος πολιτικός στόχος.
Είμαι στη διάθεση των δημοσιογράφων για ερωτήματα. Παρακαλώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ («ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»): Είπατε πολύ σωστά ότι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με τα κόμματα και το πολιτικό σύστημα.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είναι Ποτάμι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ («ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»): Υπάρχουν όμως υποψήφιοι στα ψηφοδέλτια εκλογικών περιφερειών που έχουν θητεύσει σε διάφορα πολιτικά κόμματα και έχετε κατηγορηθεί ότι έχετε συλλέξει και κάποιους πολιτικούς γυρολόγους, ας μου επιτραπεί η έκφραση. Πώς το σχολιάζετε; Και τι απαντάτε;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Για να είμαι ειλικρινής αυτό το πολιτικούς γυρολόγους το λένε για τα άλλα κόμματα. Δεν το λένε για μας, αλλά εγώ θα το δεχτώ ως ερώτηση και να σου δώσω τα εξής στοιχεία.
Το 80% των ψηφοδελτίων του Ποταμιού είναι νέοι καινούργιοι άνθρωποι στην πολιτική. Το 80%. Αυτό από μόνο του λέει πολλά. Δείχνει δηλαδή ότι το Ποτάμι στην κύρια ροή του είναι ένα κίνημα που δεν δημιουργείται από τα απονέρια του παλιού συστήματος, είναι ένα κίνημα που ξεκινάει μόνο του μαζί με τους δημιουργικούς ανθρώπους για να αλλάξει τη χώρα. Προφανώς και το είχαμε πει από την αρχή, ότι σε αυτό το δρόμο χρειαζόμαστε συμμαχίες.
Είχαμε πει και είχαμε μιλήσει εξ αρχής για τη συμμαχία του 51%, ότι χρειάζονται μεγάλες κοινωνικές και κοινοβουλευτικές συμμαχίες για να αλλάξουμε τη χώρα. Με αυτή την έννοια ναι υπάρχουν κάποιοι υποψήφιοι στο Ποτάμι που υπήρξαν βουλευτές, ή που είχαν δραστηριοποιηθεί με άλλα κόμματα.
Και είναι άνθρωποι όμως που έρχονται στο Ποτάμι όχι ως συνιστώσες, όχι ως τάσεις, έρχονται στο Ποτάμι γιατί πιστεύουν στο Ποτάμι, πιστεύουν στις αρχές, πιστεύουν σε αυτά που υποστηρίζουμε. Και το Ποτάμι θα συνεχίσει να διευρύνεται, γιατί επειδή η σκέψη μας είναι πόσο σύντομα μπορούμε να αλλάξουμε τη χώρα, πόσο σύντομα μπορούμε να κυβερνήσουμε, δεν θα αποκλείσουμε τις παλιές υγιείς δυνάμεις του πολιτικού προσωπικού.
Θέλουμε γνωστικούς νέους και υγιείς παλιούς. Και σου είπα την αναλογία. Το 80% των ψηφοδελτίων του Ποταμιού είναι καινούργια πρόσωπα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας διαβάσω: «Το Ποτάμι είναι ένα μόρφωμα που εξυπηρετεί το σύστημα, επρόκειτο ουσιαστικά για μια οργάνωση τελείως αντιδημοκρατική με λογικές που παραθέτουν σε άλλες εποχές». …. Ο Δημήτρης Κουρέτας πριν από μερικούς μήνες που …. Θα μου κάνετε ένα σχόλιο;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν θέλω να κάνω σχόλιο, γιατί υπάρχει μια πίκρα σε μερικούς ανθρώπους που θεωρούσαν δεδομένο ότι από τη στιγμή που τους δόθηκε στην αρχή μια ευκαιρία, ότι θα είναι και υποψήφιοι. Υπάρχουν άνθρωποι που πικράθηκαν, που λένε και μια κουβέντα παραπάνω.
Δεν θέλω να γυρνάω σε αυτά. Το Ποτάμι αξιολογεί κάθε στιγμή τους ανθρώπους που έχει μαζί του και είναι σαφές ότι σε κάποιες στιγμές κάναμε λάθη, όπως και έχουμε και άλλα λάθη τα οποία θα φανούν, γιατί όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί κάνουν λάθη. Και επειδή εμείς δεν είμαστε ένα κόμμα καρμπόν, δεν αντιγράφουμε κάτι, δημιουργούμε. Όταν δημιουργείς κάτι πολύ μεγάλο, υπάρχουν μικρές αστοχίες και θα υπάρξουν και άλλες μικρές αστοχίες.
Δεν πικραίνομαι. Έχω δουλέψει πολύ στη ζωή μου για να ξέρω ότι αυτά συμβαίνουν. Οι απογοητευμένοι γίνονται καμιά φορά λίγο υπερβολικοί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ («Δημοτικό Ραδιόφωνο Λάρισας»): Δηλώνετε συνεχώς με απόλυτη σιγουριά ότι το Ποτάμι θα είναι το τρίτο κόμμα.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι εγώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και εσείς.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι εγώ. Εγώ διαβάζω τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων. Θα είδατε χθες ….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό θέλω να σας ρωτήσω. Το βασίζετε αποκλειστικά και μόνο στις δημοσκοπήσεις; Είναι προσωπική σας πεποίθηση – εκτίμηση; Σιγουριά; Δεδομένο; Τι;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Και έχω μια εκτίμηση βέβαια. Και ήμουνα χθες στη Θεσσαλονίκη σε μια μεγαλειώδη συγκέντρωση και βλέπω την ανταπόκριση του κόσμου. Αλλά δεν είμαι παντού. Αυτό που διαβάζω αυτή τη στιγμή είναι οι δημοσκοπήσεις και μάλιστα επίτρεψέ μου να πω, οι δημοσκοπήσεις που προβάλουν και οι αντίπαλοί μας, γιατί ξέρεις, εάν έχεις μόνο κάποιους που σε χειροκροτούν και σου λένε πας καλά και είναι φίλοι σου, μπορεί να είναι αυτοί που θέλουν να σε ικανοποιήσουν.
Χθες η Αυγή είχε στο πρώτο της θέμα ότι το Ποτάμι είναι η τρίτη δύναμη. Το Βήμα που επίσης έχει μια αρνητική στάση απέναντι στο Ποτάμι, μονίμως επιφυλακτική στάση. Λέει το Ποτάμι είναι τρίτη δύναμη. Δηλαδή όλος ο κόσμος των δημοσκοπήσεων αναφέρει το Ποτάμι ως τρίτη δύναμη. Άρα για μας ο στόχος πια δεν είναι τρίτη δύναμη. Αυτό είναι δεδομένο.
Το θέμα είναι πόσο μεγάλη τρίτη δύναμη θα είναι. Γιατί για να τραβήξεις το καράβι στη σωστή κατεύθυνση, παίζει ρόλο εάν έχεις 7 ή εάν έχεις 14. Εμείς αυτό που λέμε και αυτό που θα λέμε αυτές τις 15 μέρες στον κόσμο, είναι να έχει αυτή τη σκέψη, ότι ένα δυνατό ευρωπαϊκό Ποτάμι μπορεί να είναι η σιγουριά του και για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ, που είναι μεγάλη προϋπόθεση για τη χώρα να παραμείνει στην ευρωπαϊκή της πορεία, αλλά και για να υπάρξει μια πολιτική που θα επουλώνει τις πληγές του κόσμου. Μια κοινωνική πολιτική, για να υπάρχουν δουλειές.
Είναι θλιβερό που τα άλλα κόμματα δεν έχουν να πούνε τίποτα για το μεγάλο ζήτημα που έχει αυτή τη στιγμή η χώρα που είναι η αποβιομηχάνισή της, είναι η απουσία εργατικών χεριών, που η γεωργία της πηγαίνει πίσω.
Εμείς παρουσιάσαμε συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς μπορούμε να έχουμε δουλειές, δουλειές, δουλειές. Γιατί το Ποτάμι δεν υπόσχεται συσσίτια. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται συσσίτια. Είναι τραγικό. Υπόσχεται συσσίτια. Λέει θα αυξήσουμε τα συσσίτια. Δεν θέλουμε αυτά από ένα κυβερνητικό κόμμα. Θέλουμε να υπόσχεται δουλειές.
Και από την άλλη πλευρά η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ μέχρι χθες που ήταν αγκαζέ, έλεγαν δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τη λιτότητα. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να σφίγγεις το ζωνάρι. Το Ποτάμι αρνείται και τις δυο πολιτικές. Δεν θέλουμε να σφίξουμε άλλο το ζωνάρι, αλλά δεν θέλουμε και συσσίτια και δημοσίους υπαλλήλους, διορισμούς που θα πληρώνει αύριο ο κόσμος.
Το Ποτάμι θέλει δουλειές, θέλει να έρθουν εδώ επιχειρηματίες να επενδύσουν. Είμαστε ξεκάθαρα υπέρ του να υπάρχουν σχέδια ανάπτυξης. Να έρθουν οι ξένοι εδώ να επενδύσουν. Οι τοπικές κοινωνίες θα βάλουν τους όρους τους, θα βάλουν τα δικαστήρια, τις προϋποθέσεις που πρέπει να γίνουν, αλλά πρέπει να έρθουν.
Πρέπει να αυξηθεί και η ελληνική επιχειρηματικότητα. Είναι εύκολο σε μια επιχείρηση που έχει 100 ανθρώπους αύριο, να έχει 120. Είναι η απόλυτη προτεραιότητά μας. Και νομίζω ότι σε μια χώρα που έχει αυτή τη στιγμή εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους, ένα εκατομμύριο, πρόσθεσε και αυτούς που είναι στη μαύρη εργασία, που επίσης είναι δέσμιοι ουσιαστικά της ανεργίας. Άνθρωποι που δουλεύουν ανασφάλιστοι. 1,5 εκατομμύριο κόσμος.
Στο 1,5 εκατομμύριο κόσμο θα έπρεπε τα κυβερνητικά κόμματα να έρχονται με μια εθνική θέση. Την αύξηση των θέσεων απασχόλησης και δεν τους απασχολεί. Δεν υπάρχει μια κουβέντα και σας προκαλώ. Μια κουβέντα στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τις θέσεις εργασίας, εκτός από διορισμούς στο δημόσιο, ότι κάποιοι θα επιστρέψουν. Εννοώντας τι; Ότι θα πούμε στο συνταξιούχο ότι κοίτα να δεις θα πληρώνεις και μερικούς δημοσίους υπαλλήλους παραπάνω.
Θα πούμε στο νέο ότι κοίτα να δεις δεν υπάρχουν ευκαιρίες για σένα, γιατί θα πληρώνεις δημοσίους υπαλλήλους. Πέρα από αυτή τη θέση λοιπόν, την αύξηση των δημοσίων υπαλλήλων, θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να ανοίξει ένα περίπτερο στην Αθήνα; Ένα περίπτερο στη Λάρισα; Να γίνει μια επένδυση; Εμείς θέλουμε.
Και σας λέω ότι αυτό που έχουμε πει βασικά είναι ότι ένα πρόγραμμα επενδύσεων και βεβαίως πρέπει να αναλάβει και μια μεγάλη ευθύνη η Ευρωπαϊκή Ένωση γι’ αυτό. Πρέπει τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων να δεκαπλασιαστούν για το νότο, όχι να αυξηθούν απλώς, να δεκαπλασιαστούν. Το πακέτο Γιούνγκερ είναι μια παραδοχή, ότι χρειαζόμαστε λεφτά για επενδύσεις. Και είναι σωστό. Θα πρέπει να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο.
Έχουμε δηλαδή την ανάγκη να έρθουν λεφτά από το εξωτερικό για να γίνουν επενδύσεις και να δυναμώσουν και οι Έλληνες επιχειρηματίες, να νιώσουν μια σιγουριά ότι δεν χάνεται το νόμισμά τους και να κάνουν και αυτοί κάποιες επενδύσεις.
Μ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ («Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων»): Έχετε κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι είστε πρόθυμοι να συνεργαστείτε είτε με τη Ν.Δ., είτε με το ΣΥΡΙΖΑ, ανάλογα με την έκβαση του εκλογικού αποτελέσματος. Ήθελα να σας ρωτήσω εάν αυτή η θέση σας εξακολουθεί να ισχύει; Και επίσης επειδή η σχέση με το ΣΥΡΙΖΑ, να το θέσω έτσι, προεκλογικά τουλάχιστον δεν είδαμε να προχωρά, ούτε συναντηθήκατε, και τώρα βλέπω ότι έχετε μια διάσταση απόψεων σε πολλά ζητήματα εκ των οποίων ήδη έχουμε ακούσει.
Πόσο εφικτή θεωρείτε μια τέτοια συνεργασία;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αυτό που λένε οι δημοσιογράφοι, θα συνεργαστούμε είτε με το ΣΥΡΙΖΑ, είτε με τη Ν.Δ., είναι μια απλούστευση. Δεν είναι αυτό ακριβώς που εμείς έχουμε πει. Εμείς έχουμε πει ότι θα συνεργαστούμε με όποιον επιβάλει το εθνικό συμφέρον και ότι δεν θα αφήσουμε τη χώρα ακυβέρνητη, ότι δε θα πάμε από εκλογές σε εκλογές, δε θα καταστρέψουμε τη χώρα αναζητώντας κάποιους Μεσσίες. Από την πρώτη εκλογή, στις 25 Ιανουαρίου, εμείς θα έχουμε μια κυβερνητική πρόταση, ανάλογα τ’ αποτελέσματα. Ποιος θα είναι πρώτος, πόση θα είναι η διαφορά του με το δεύτερο, πόσο δυνατό θα είναι το Ποτάμι.
Αν τα βάλεις όλα αυτά κάτω και τ’ απαντήσεις, θα οδηγηθείς σε κάποιες λύσεις. Λύσεις που δε μπορώ να σου δώσω σήμερα, πρέπει να στις δώσω στις 25 του μήνα, το βράδυ της 25ης. Πάντως το Ποτάμι θα έχει μια κυβερνητική πρόταση που βεβαίως θα περιλαμβάνει το αποτέλεσμα των εκλογών. Δεν είμαστε εμείς που θα κυβερνήσουμε μόνοι μας τη χώρα.
Από κει και πέρα έχουμε μια σειρά από προϋποθέσεις, ξεκάθαρες. Ανέφερα επιγραμματικά μερικές: Ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, ευρωπαϊκή πορεία, ενίσχυση της δικαιοσύνης, της ασφάλειας των πολιτών. Δε μπορεί να κατηγορούμαστε σε όλη την Ευρώπη για τους χρόνους απονομής της Δικαιοσύνης. Δεν υπάρχει Δικαιοσύνη στην Ελλάδα με την έννοια ότι τόσο πολύ που καθυστερεί, πολλές φορές δεν έχει καμία αξία. Αυτά τα πράγματα πρέπει ν’ αλλάξουν. Και δεν είναι δύσκολα πράγματα. Επειδή τα έχουμε μελετήσει, υπάρχουν εύκολες λύσεις αλλά που μπλοκάρονται. Από δύο ανθρώπους μπλοκάρονται στην Ελλάδα οι λύσεις: Από ποιους; Από τα συμφέροντα και από τις συντεχνίες. Τους προσωποποιώ και λέω ότι είναι δυο άνθρωποι. Ναι, είναι δυο άνθρωποι. Είναι δηλαδή τα συμφέροντα, κάποιοι που βολεύονται από το να μην υπάρχει Δικαιοσύνη, που βολεύονται με το κράτος να εμπλέκεται στην οικονομία.
Τα συμφέροντα, οι πάτρωνες των κομμάτων, αυτοί που χρηματοδοτούν τα κόμματα, αυτοί που ενισχύουν πολιτικούς, οι άνθρωποι που παίρνουν δουλειές από το Δημόσιο, όλοι αυτοί, είναι ένας: Τα συμφέροντα. Και το άλλο είναι οι συντεχνίες. Κάποιοι άνθρωποι που αισθάνονται δυνατοί, συνασπίζονται στο όνομα ενός επαγγέλματος συνήθως και πιέζουν να μην αλλάξει τίποτα στη χώρα.
Εμείς λοιπόν, επειδή ξέρουμε και τη δράση των συντεχνιών, κυρίως προς την αριστερή τους πίεση και τη δράση των συμφερόντων προς τα δεξιά, εμείς έχουμε πει ότι αυτές οι δυο βαριές μπάλες στα πόδια της κοινωνίας, τα συμφέροντα και οι συντεχνίες με το Ποτάμι δε θα περάσουν καλά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα επιμείνω στην ερώτηση της συναδέλφου αναφορικά με το θέμα των συνεργασιών. Επειδή διαβάζετε καλά τις δημοσκοπήσεις, φαίνεται πολύ καλά ότι ένα κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ προς το παρόν τουλάχιστον θα είναι πρώτο και ουσιαστικά θα πάρει τις 50 έδρες. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι πάμε σε μια συνεργασία μετεκλογική που δε μπορεί να μου ρίξει το πρόγραμμά μου..
Ποια θα είναι αυτή η δική σας θέση λοιπόν απέναντι σ’ ένα πρώτο κόμμα, το ΣΥΡΙΖΑ όταν γνωρίζουμε πολύ καλά ότι έχετε μέσα στους κόλπους σας τη Δράση, ένα κόμμα άκρως νεοφιλελεύθερο κι έχετε εκφράσει και κάποιες θέσεις οι οποίες δε συνάδουν με τις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι ένα κομμάτι της ερώτησης και ένα άλλο θα ήθελα μετά αναφορικά με τη θέση σας για την απασχόληση.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ένα-ένα. Να διορθώσω ένα λάθος μόνο που έκανες, όχι στην αρχή, στο τέλος. Δεν έχουμε στους κόλπους μας τη Δράση. Θέλω να καταλάβεις τι σημαίνει..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει, κατάλαβα.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, είναι ξεκάθαρο γιατί αυτό το λάθος εσύ το είπες χάριν συντομεύσεως αλλά κάποιοι το κάνουν επί τούτου. Το Ποτάμι δεν έχει συνιστώσες. Η Δράση στηρίζει το Ποτάμι, όπως μπήκαν και οι Μεταρρυθμιστές και είναι υποψήφιοι κάποιοι σε όλη την Ελλάδα. Όπως είναι κάποιοι σοσιαλιστές, σοσιαλδημοκράτες, κάποιοι άνθρωποι από τον ευρύτερο χώρο του ΠΑΣΟΚ.
Εννοώ ότι στο Ποτάμι έρχεται κόσμος, δε συνεργάζεται το Ποτάμι με ομάδες. Γιατί όταν λες «συνεργάζομαι με μια ομάδα» σημαίνει ότι πρέπει να δώσω κάτι, να κάνω ένα παζάρι, ν’ αλλάξω μια θέση. Κι αυτό δεν το θέλουμε και δεν το έχουμε κάνει ποτέ.
Το ερώτημά σου είναι σωστό και είναι το εξής: Ότι κυβέρνηση στην Ελλάδα δε γίνεται χωρίς το πρώτο κόμμα, αυτό εννοείς. Και αυτό λένε τα χαρτιά. Δηλαδή ό,τι και να λέει οποιοσδήποτε, γιατί πραγματικά υπάρχουν κάποιοι ερασιτέχνες αναλυτές, που λένε να γίνει μια άλλη κυβέρνηση. Με τον εκλογικό νόμο αυτό δε γίνεται κυβέρνηση χωρίς το πρώτο κόμμα, το ξέρουμε. Και με αυτή την έννοια οι προτάσεις οι δικές μας την επόμενη μέρα των εκλογών λύνουν και αυτό το γρίφο που λες.
Βεβαίως το πρώτο κόμμα θα πρέπει να έχει ευθύνη μέσα στην κυβέρνηση. Το πόσο ευθύνη θα πρέπει να έχει, το αν θα είναι μοναδική η ευθύνη του ή αν θα είναι συμμετοχική ή καθοριστική, εξαρτάται και από το ποσοστό του και από το ποσοστό του δεύτερου κόμματος αλλά και από το ποσοστό του Ποταμιού.
Όπως φαντάζεσαι, αλλιώς θα διαπραγματευθεί ένα Ποτάμι του 15% κι αλλιώς ένα Ποτάμι του 8%. Άρα, πραγματικά δε θέλω να δημιουργήσω ψευδείς εντυπώσεις γέρνοντας στο ένα σενάριο ή στο άλλο σενάριο. Να αρκεστείς σε παρακαλώ σ’ αυτές τις δυο διαβεβαιώσεις.
Πρώτον, ότι σεβόμαστε το αποτέλεσμα και την ψήφο του ελληνικού λαού. Δε θα προτείνουμε πράγματα που είναι μακριά από τη λογική του. Γιατί είναι παράλογο και γιατί δεν έχουμε κανένα σκοπό να συμπεριφερθούμε ως οι παλιοί κομματικοί που είναι δεμένοι στις θέσεις τους και δεν αλλάζουν ό,τι και να λέει ο κόσμος. Άρα σεβόμαστε το εκλογικό αποτέλεσμα.
Και το δεύτερο είναι, ότι το Ποτάμι χωρίς να έχει την ανάγκη να έχει δικούς του Υπουργούς, δικούς του Αντιπροέδρους, θα έχει λυμένα τα χέρια του για μια πατριωτική πρόταση. Αν είχαμε το άγχος να βρεθούμε εμείς με κάποια Υπουργεία, θα είχαμε μια πιο ταπεινή πρόταση να κάνουμε. Αλλά επειδή δεν έχουμε τέτοιο άγχος, νομίζω ότι μπορούμε να σκεφτούμε πατριωτικά και να βάλουμε μια πατριωτική πρόταση για την 26η.
Γιατί ναι, υπάρχουν κίνδυνοι για μερικά πράγματα που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως υπάρχουν κίνδυνοι και για μερικά πράγματα που λέει η Νέα Δημοκρατία. Αυτό που προέχει όμως είναι να βρεθεί ένα πεδίο συνεννόησης και στις 26 του μήνα να έχουμε μια κυβέρνηση.
κ. ΤΡΙΜΗΣ: («ΘΕΣΣΑΛΙΑ TV»): Είπατε ότι διαβάσατε τις δημοσκοπήσεις. Οι Δημοσκοπήσεις δείχνουν ένα πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων, το οποίο θα μεταφραστεί πιθανότατα και σ’ ένα ακόμη μεγάλο ποσοστό αποχής. Πώς το διαμορφώνουν το εκλογικό αποτέλεσμα οι απέχοντες από τη διαδικασία;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έχεις δίκιο, υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων αυτή τη στιγμή που είναι ανάλογα τη δημοσκόπηση, άλλος λέει 12% άλλος λέει 15%. Βέβαια η εκτίμηση δημοσκόπων είναι ότι και οι αναποφάσιστοι τελικά πηγαίνουν και μοιράζονται στα τρία κόμματα.
Οι δημοσκοπήσεις, είχαν ένα σπουδαίο εύρημα την Κυριακή, δεν ξέρω αν το προσέξατε και επιτρέψτε μου να κάνω μια πολύ συγκεκριμένη αναφορά. Υπάρχει μια ενδιαφέρουσα δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ Research, νομίζω είναι πάρα πολύ ενδιαφέρουσα. Υπάρχουν δυο ερωτήματα που αφορούν το Ποτάμι και μας αφορούν όλους: «Ποιο κόμμα θέλετε να βγει 3ο στις εκλογές;» Ρωτάνε και αυτό.
Το 27% του κόσμου λέει Ποτάμι. Το 27% του κόσμου θεωρεί ότι η λύση για τη χώρα είναι 3ο κόμμα το Ποτάμι. Προσέξτε τώρα το επόμενο ερώτημα της KAΠΑ Research: «Ποιο κόμμα θέλετε να συμμετέχει στην κυβέρνηση;». Είναι ανοιχτό ερώτημα με πολλαπλή απάντηση. Δηλαδή δε λες ένα κόμμα, λες: «Εγώ θέλω ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία» ή «ΣΥΡΙΖΑ και Ποτάμι». Δεν ξέρω αν το προσέξατε το αποτέλεσμα.. «Ποιο κόμμα θέλει να συμμετέχει στην κυβέρνηση;». το 59% του κόσμου λέει ΣΥΡΙΖΑ θεωρώντας ότι είναι το πρώτο κόμμα.
Το 58% του κόσμου λέει ότι είναι η Νέα Δημοκρατία, πρέπει να συμμετέχει και το 55% του κόσμου λέει ότι πρέπει να συμμετέχει το Ποτάμι. Το αντιλαμβάνεστε το νούμερο και την ευθύνη μας; Το 55% του κόσμου θεωρεί ότι το Ποτάμι πρέπει να συμμετέχει στην κυβέρνηση. Εμείς αυτή την ευθύνη την παίρνουμε. εμείς αυτή την ευθύνη την παίρνουμε, δεν την κλωτσάμε.
Θα κάνουμε λοιπόν ό,τι είναι δυνατόν, όχι για να συμμετέχουμε στην κυβέρνηση, ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρχει μια πατριωτική κυβέρνηση στις 26 Ιανουαρίου. Με ρώτησες για την αποχή, γιατί η αποχή είναι κάτι άλλο. Οι αναποφάσιστοι, κάποια στιγμή μάλλον θα πάνε να ψηφίσουν. Και ψηφίζουν συνήθως αναλογικά τα 3 μεγάλα κόμματα. Αναλογικά με τα ποσοστά τους.
Καμιά φορά οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι αναποφάσιστοι πηγαίνουν και στους αουτσάιντερ της υπόθεσης.. Αλλά ας μην κάνουμε ερμηνεία για την ψήφο των αναποφασίστων. Αυτό που είναι άσχημο και είναι άσχημο στην Ελλάδα, είναι άσχημο στην Ευρώπη, είναι άσχημο στην Αμερική, είναι άσχημο σε όλο το δυτικό κόσμο, είναι η αποχή.
Είναι ότι υπάρχει κάποιος κόσμος που δε θέλει να συμμετέχει στην εκλογική διαδικασία. Είναι λάθος. Και πρέπει να γίνει μια προσπάθεια απ’ όλο το πολιτικό σύστημα να συμμετέχουν οι άνθρωποι στην εκλογική διαδικασία. Τι εννοώ να γίνει μια προσπάθεια; Είναι λάθος, προσέξτε τι τσαπατσούληδες είναι αυτοί που μας κυβερνούν, η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.
Αυτό που τους ενδιέφερε ήταν ο εκλογικός αιφνιδιασμός. Ο Βενιζέλος δεν ήθελε να προλάβει να κάνει κόμμα ο Γιώργος Παπανδρέου, κοινό μυστικό, και ο Σαμαράς ήθελε να φέρει προ τετελεσμένων το ΣΥΡΙΖΑ. Και είπαν να γίνουν εκλογές σε 20 μέρες. Και ξέχασαν τους 18άρηδες.! Ξέχασα τους 18άρηδες. Δε θα ψηφίσουν οι 18άρηδες γιατί δεν είναι έτοιμοι καταλλήλως γι’ αυτό..
κ. ΤΡΙΜΗΣ: («ΘΕΣΣΑΛΙΑ TV»): Συγνώμη, νομίζετε ότι τους ξέχασαν;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Νομίζουμε ότι μέσα στην τσαπατσουλιά τους δεν τους ενδιέφερε αν θα ψηφίσουν οι 18ρηδες. Γιατί σ’ αυτά τα κόμματα, αυτό που τους ενδιαφέρει, είναι ό,τι αρπάξουμε. Άρα άστο κι απ’ έξω, τι έγινε; Είναι λάθος. Είναι μεγάλο λάθος. Εμείς έχουμε προτείνει και θα το ξέρετε, ψήφο από τα 16. Έχουν αλλάξει, έχει συμβεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και πρέπει να γίνει. Πρέπει να διευρύνουμε δηλαδή την εκλογική βάση. Πρέπει να μειώσουμε την αποχή.
Πρέπει να εμπλακεί ο νέος. Δε μπορεί ο νέος 16 χρόνων να καλείται ν’ αποφασίσει πώς θα είναι η ζωή του, γιατί αυτό κάνουμε, 16 χρόνων ο νέος αποφασίζει εάν θα γίνει γιατρός, δικηγόρος και μάλιστα στην Ελλάδα δεν του δίνουμε κι εναλλακτική λύση, δε μπορεί να μεταπηδήσει κάποια στιγμή όπως υπάρχει σε άλλα Πανεπιστήμια και άλλες χώρες. 16 χρόνων, πριν από τις πανελλαδικές, παίρνει τη μεγάλη απόφαση και δεν του επιτρέπουμε ν’ αποφασίσει ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα.
Εμείς λέμε λοιπόν και δικαίωμα ψήφου από τα 16 και μια προσπάθεια συνεχή να προσελκύει αυτός που απέχει. Η αποχή είναι ένα τραύμα της δημοκρατίας. Κι εάν δεν τα καταφέρουμε να μειώσουμε την αποχή, μάλλον κάτι δεν έχουμε κάνει καλά. και αυτό αναφέρεται και στο Ποτάμι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αφού σημειώσω ότι μου ακούγεται πολύ ρομαντικό το ότι ξέχασαν τους 100.000, θεωρώ ότι θα μπορούσαν ν’ αναστήσουν 85ρηδες για να τους ψηφίσουν, τους 18ρηδες τους ξέχασαν.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν είναι λάθος αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να προχωρήσω λέγοντας ότι άκουσα μια κυρία όπως ήρθατε πριν, στο ξενοδοχείο μπαίνοντας, να σας λέει «πείστε μας κ. Θεοδωράκη για να σας ψηφίσουμε». Έτσι δεν είναι; Είπατε ότι λέει επικίνδυνα πράγματα ο ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί να μην είναι επικίνδυνο και το Ποτάμι; Γιατί να μην ψαρεύει σε θολά νερά το Ποτάμι όταν μάλιστα, θα επαναλάβω και θα σταχυολογήσω κάποια τα οποία σημειώσει που έχουν ρωτήσει οι συνάδελφοί μου, όταν απλώνεται από αριστερά προς τα δεξιά, όταν βάζει πρώην στελέχη κομμάτων στα ψηφοδέλτιά του μόνο και μόνο για να αποκτήσει δύναμη στις εκλογές, όταν το ενδιαφέρει το 7% να γίνει 14% και ο Απόστολος Γκλέτσος προχθές μας είπε "βάλτε με στη Βουλή να τα κάνω λαμπόγυαλο".
Για ποιο λόγο λοιπόν να μην είναι επικίνδυνο και το Ποτάμι σας ρωτώ με βάση όλα αυτά; Ευχαριστώ.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Γιατί η επικινδυνότητα ενός κόμματος φαίνεται από τις τοποθετήσεις που έχει στα σημαντικά προβλήματα της χώρας, έτσι;
Να ξεκινήσουμε ένα-ένα. Νιώθει κανείς σιγουριά τώρα και θα το πω ευθέως, απευθύνομαι στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, εάν τους πεις ότι πάρτε αυτοδυναμία και πηγαίνετε αύριο να διαπραγματευτείτε μόνοι σας στην Ευρώπη, υπάρχουν πολλοί στο ΣΥΡΙΖΑ που θα πουν ότι αυτή είναι η λύση για τη χώρα;
Εγώ λοιπόν σου λέω ότι προσεύχονται κάθε βράδυ να μην έχουν αυτοδυναμία. Προσεύχονται κάθε βράδυ στο ΣΥΡΙΖΑ να μην έχουν αυτοδυναμία, να μην έχουν τους 151. Κι άλλωστε γι΄ αυτό πάει ο κ. Τσίπρας στο εξωτερικό και λέει: Έχουμε εταίρους στην Ελλάδα, υπάρχει το ευρωπαϊκό Ποτάμι, υπάρχει κόσμος που μπορεί να μας στηρίξει και τα λοιπά. Βέβαια στην Ελλάδα λέει ότι θα τους στηρίξει ο Καμμένος και το Κομμουνιστικό Κόμμα, αλλά αυτή είναι άλλη υπόθεση, είναι για την εσωτερική κατανάλωση.
Λοιπόν δύο είναι οι αδυναμίες σε αυτό: Το ένα είναι, εγώ σου λέω ότι πάνε έξω, έτσι; Και κάνουν μία διαπραγμάτευση, που έχω πολλές αμφιβολίες αν μπορούν να την κάνουν τη διαπραγμάτευση. Αυτή η διαπραγμάτευση θα έρθει να εγκριθεί από τη βουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ των 151;
Δηλαδή υπάρχει λογικός Δημοσιογράφος εδώ μέσα, λογικός άνθρωπος, που πιστεύει ότι οι 20 συνιστώσες που θα βγάλουν 151 Βουλευτές θα ομονοήσουν και θα ψηφίσουν μια πρόταση που θα κάνει αύριο μετά από μια διαπραγμάτευση ο ΣΥΡΙΖΑ;
Στην Ελλάδα βρισκόμαστε, ξέρουμε ότι κάθε μέρα διαφοροποιούνται σε όλα τα ζητήματα. Υπάρχει διάσταση ακόμα αν θα πρέπει να είναι ένοπλοι ή άοπλοι οι Αστυνομικοί στις πόλεις, έτσι; Υπάρχουν διαστάσεις σε πάρα πολλά σημαντικά ζητήματα.
Τώρα σε ότι αφορά με το αν το Ποτάμι μαζεύει απόνερα. Επίτρεψέ μου να σου πω ότι τα απόνερα τα μαζεύουν οι άλλοι. Αυτή τη στιγμή στη Νέα Δημοκρατία μαζεύονται υβριστές του Σαμαρά στο ψηφοδέλτιο επικρατείας, άνθρωποι που του έχουν επιτεθεί, άνθρωποι που έχουν αρνηθεί να τον στηρίξουν στις κρίσιμες στιγμές, μόνο και μόνο γιατί θεωρούν ότι έτσι μπορεί να υπάρχει μία ψήφος κερδισμένη. Φεύγουν Υπουργοί από το ένα κόμμα που συγκυβερνούσε και πάνε στο άλλο κόμμα, είναι αυτό υγεία;
Και βέβαια στο ΣΥΡΙΖΑ πάνε άνθρωποι και είδα τώρα και μια συνέντευξη σε μία εφημερίδα, δεν πρόσεξα σε ποια ήταν, μία Υπουργός του Παπανδρέου η οποία ήταν στα μνημόνια, ήταν παρούσα και τώρα μας εξηγεί τι κακό ήταν αυτό που έγινε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κι εσείς έχετε πρώην Ευρωβουλευτή του Παπανδρέου στο ψηφοδέλτιό σας, έτσι;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Νομίζω ότι υπάρχει μία απόσταση από το να έχεις έναν πρώην Ευρωβουλευτή από το να έχεις έναν πρώην Υπουργό, έτσι; Υπάρχει μια απόσταση. Στην Ευρωβουλή πηγαίνουν άνθρωποι που έχουν μία ευρύτητα πνεύματος και που μπορούν κάποια στιγμή..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι πάντα.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι πάντα σωστό, αλλά λέω ότι κατά κανόνα αυτός που παίρνει τις κυβερνητικές αποφάσεις είναι ο Υπουργός, δεν μπορεί λοιπόν να είσαι Υπουργός ενός μνημονίου και μετά να παίρνεις την παντιέρα την αντιμνημονιακή.
Δεν μπορεί να είσαι Σύμβουλος του Άκη Τσοχατζόπουλου και να είσαι και Σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα, έτσι; Δεν μπορεί να είσαι συνδικαλιστής του ΠΑΣΟΚ τις στιγμές τις μαύρες τις γνωστές, να υπάρχουν τόσες εκκρεμότητες για εκατοντάδες χιλιάδες για ταξίδια στο εξωτερικό κι από την άλλη να λες υπερασπίζομαι το δίκιο του λαού μέσα από το ΣΥΡΙΖΑ.
Δηλαδή εάν μιλάμε για μετακινήσεις, να είμαστε δίκαιοι. Το Ποτάμι βεβαίως έχει ανθρώπους που χθες δεν ήταν Ποτάμι, έχει ανθρώπους από το ΠΑΣΟΚ, έχει ανθρώπους από τη ΔΗΜΑΡ, έχει ανθρώπους από τη ΔΡΑΣΗ, έχει ανθρώπους σοσιαλιστές σοσιαλδημοκράτες, αλλά είναι άνθρωποι που δεν έχουν βεβαρημένο πολιτικό παρελθόν, είναι άνθρωποι που έχουν εκφράσει με διαφορετικές ίσως αποχρώσεις αυτά που το Ποτάμι σήμερα λέει.
Με ρώτησες κάτι άλλο;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι με καλύψατε.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ευχαριστώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ρωτήσω κάτι, για το ποσοστό είπατε πριν 8%-15%, ποιο ποσοστό θεωρείτε ότι από κει και κάτω θα ήταν αποτυχία για το κόμμα;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Τώρα είσαι λίγο άδικος, μετά από τόσες δημοσκοπήσεις με ρωτάς ποιο θα είναι το ποσοστό της αποτυχίας;
Θεωρώ ότι θα είναι ήττα μας να μην είμαστε τρίτο κόμμα και φοβάμαι ότι θα είναι ήττα και της χώρας να μην είμαστε τρίτο κόμμα, γιατί αυτή τη στιγμή όπως διαμορφώνονται τα πράγματα η μόνη τρίτη δύναμη ευθύνης είναι το Ποτάμι και υπάρχουν κάποιες υποψίες ότι μπορεί να υπάρχει μια κρυφή ψήφος λένε οι δημοσκόποι της Χρυσής Αυγής.
Είναι αυτό που λένε να πάει η διερευνητική εντολή στον Κορυδαλλό. Νομίζω ότι είναι κάτι που κανείς δημοκράτης πατριώτης δεν μπορεί να το σκεφτεί ως σενάριο για τη χώρα, άρα το αίτημα για ένα ισχυρό Ποτάμι νομίζω ότι είναι ένα αίτημα που όπως βλέπεις αγκαλιάζει πολύ περισσότερο κόσμο από αυτούς που ψηφίζουν Ποτάμι.
Το 27% του κόσμου θέλει τρίτο κόμμα το Ποτάμι και το 55% του κόσμου θέλει το Ποτάμι να συμμετέχει και να έχει κυβερνητική ευθύνη. Νομίζω ότι γι΄ αυτά τα θετικά νούμερα πρέπει να μιλάμε και όχι να βλέπουμε αρνητικά σενάρια μπροστά μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποια θα είναι η επόμενη μέρα του Ποταμιού, αν δεν είστε τρίτο κόμμα;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θα έρθω τότε να το συζητήσουμε στις 26 του μήνα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είχατε πει ότι δε θα βάλετε στα ψηφοδέλτιά σας οποιονδήποτε κρατικό λειτουργό, αν δεν έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από τη λήξη της θητείας του;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, δεν έχω πει αυτό. Έχω πει το εξής και το λέω και σήμερα και το υπογράφουμε.. Ξέρω σε τι αναφέρεσαι. Μου λες δηλαδή γιατί είπαμε αυτό και γιατί βάλαμε στα ψηφοδέλτιά μας το Θεοχάρη, αυτό δεν είναι το ερώτημά σου;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, ναι.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ωραία, να σου πω τι έχουμε πει εμείς και τι θα κάνουμε εμείς.
Εμείς έχουμε πει ότι οι αποτυχόντες Βουλευτές δε θα πρέπει να έχουν στη σκέψη τους ότι θα πάω σε μια δημόσια υπηρεσία Προϊστάμενος, Πρόεδρος νοσοκομείου, Γενικός Γραμματέας και μετά θα μεταπηδήσω με την πρώτη ευκαιρία πάλι στην πολιτική.
Έχουμε πει δηλαδή ότι όσοι επιλέξουν να είναι σε θέσεις κυβερνητικής ευθύνης δε θα προετοιμάζουν το έδαφος για να γίνουν Βουλευτές και νομίζω ότι σε αυτό συμφωνούμε όλοι, έτσι δεν είναι; Να μην βάζεις έναν άνθρωπο σε μια υπηρεσία, που το μόνο που θα σκέφτεται είναι οι επόμενες εκλογές, γιατί τότε μόνο ρουσφέτια θα κάνει. Συμφωνούμε; Άρα εκφράζουμε ένα αίτημα που είναι λαϊκό αίτημα, ότι αυτοί που είναι σε κυβερνητικές σε κρατικές θέσεις, δε θα πρέπει να μεταπηδούν στη Βουλή. Αυτό είναι το δικό μας σύνθημα.
Και λέμε ότι θα πρέπει να περνάνε τέσσερα χρόνια, πέντε χρόνια, ώστε να μην μπορεί ο άλλος να κάνει μια πρόβλεψη για τότε, έτσι; Δηλαδή, το είδατε τώρα, οι Διοικητές νοσοκομείων παραιτήθηκαν και κάποιοι από αυτούς είναι υποψήφιοι με τα άλλα κόμματα. Εμείς λοιπόν λέμε ότι αυτοί δε θα πρέπει να είχαν αυτή τη δυνατότητα, να περάσουν πέντε χρόνια από την παραίτησή τους για να μπουν.
Πρόσεξε όμως, έχουμε από την άλλη το εξής: Έναν άνθρωπο που επελέγη με διαφανή κριτήρια, επελέγη ως μη κομματικός, επελέγη με βάση τις δυνατότητές του και ανέλαβε τη Γενική Γραμματεία Εσόδων και κάποια στιγμή επειδή δεν έκανε τα χατίρια του κομματικού συστήματος, δεν έκανε τα χατίρια του ΠΑΣΟΚ, δεν έκανε τα χατίρια της Νέας Δημοκρατίας, τον διώξανε.
Η πράξη να είναι υποψήφιος με μας ο Θεοχάρης είναι μια πράξη αποκατάστασης της λογικής και της νομιμότητας. Δηλαδή ότι δεν πετάς έξω έναν άνθρωπο που προσπάθησε να αλλάξει και να αρνηθεί τα θέσφατα που προσπαθούν να δημιουργήσουν κάποιοι στο φορολογικό σύστημα. Αυτό που θα ήταν ανακόλουθο, είναι εάν ο Θεοχάρης έφευγε από την Υπηρεσία του για να γίνει υποψήφιος, καταλαβαίνεις τι λέω;
Αυτή είναι μια πολύ μεγάλη διαφορά. Δηλαδή αν κάποιος και δεν το έχουμε κάνει εμείς με κανέναν, παραιτούνταν σήμερα από μια Υπηρεσία για να μπει στο Ποτάμι, είναι σαφές ότι θα είχε προετοιμάσει το έδαφος. Εμείς δεν κάναμε αυτό, πήραμε έναν άνθρωπο που τον είχε διώξει το σύστημα, που τον είχε αρνηθεί το σύστημα, γιατί δεν του έκανε τα χατίρια και είπαμε ότι αυτός ο άνθρωπος θα είναι υποψήφιος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως έτσι όπως τον περιγράφετε θα μπορούσε να είναι και ο Αστυνόμος Θεοχάρης, έτσι;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έχεις εσύ διάθεση, έτσι;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όμοια με τον κ. Θεοχάρη θα μπορούσατε να.. και τον κλάδο των Λογιστών που έχει πάρα πολλά παράπονα..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν μου επιτρέπετε θα ήθελα να ρωτήσω κάτι.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Παρακαλώ τελευταίο ερώτημα, για να δούμε και τους υποψήφιους Επικρατείας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάτι εγώ θέλω να ρωτήσω για τα οικονομικά κ. Θεοδωράκη.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Για τα οικονομικά; Των κομμάτων φαντάζομαι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, όχι.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ρώτα με για των κομμάτων που έχω έτοιμη την απάντηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπατε πριν για την αντιμετώπιση της ανεργίας μέσα από επενδύσεις και μέσα από τη διάθεση των επιχειρηματιών να επενδύσουν και λοιπά. Πως είναι δυνατόν σε μία χώρα όπως είναι η δική μας σήμερα με διαλυμένο τον οικονομικό ιστό, μία χώρα που το τραπεζικό της σύστημα δουλεύει σε άλλες κατευθύνσεις από το να δώσει ρευστότητα στην αγορά, ένα φορολογικό σύστημα τρελό, ένα Δικαστικό Σώμα το οποίο όπως είπατε κι εσείς πριν καθυστερεί να φέρει τη δικαιοσύνη, πως είναι δυνατόν να έρθει κάποιος να επενδύσει σε μια τέτοια χώρα; Και πως μπορεί αυτό να γίνει άμεσα;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αυτό λέμε κι εμείς, λοιπόν αυτό λέμε κι εμείς γι΄ αυτό βάλαμε επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο επικρατείας τον Καρκατσούλη. Ξέρεις, μίλαγα προχθές με τον Παναγιώτη, θα σου πω μια εξομολόγηση, ξέρετε πόσες Υπηρεσίες υπάρχουν για την αγροτική ανάπτυξη; Κεντρικές Υπηρεσίες, δε λέω τώρα σε ένα χωριό που μπορεί να υπάρχουν..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χάνεσαι.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι δε χάνεσαι καθόλου, είναι μετρημένες, είναι 451, δεν είναι 452 που θα μας πουν ότι είναι πολλές, είναι 451 Υπηρεσίες, έτσι δεν είναι Παναγιώτη; 451 Υπηρεσίες για την αγροτική ανάπτυξη. Δηλαδή ένας που θέλει να κάνει μερικά πράγματα θα πρέπει να επιλέξει ποια εκατοντάδα Υπηρεσιών θα πρέπει να επισκεφθεί την επόμενη μέρα.
Αυτό που λέμε εμείς λοιπόν είναι ότι δε θα υπάρξουν επενδύσεις στη χώρα αν δεν υπάρξει μια Δημόσια Διοίκηση, δε θα υπάρξουν επενδύσεις στη χώρα αν δεν υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις, αν μια εργατική διαφορά δε λύνεται σε κάποιους μήνες κι όχι σε κάποια χρόνια. Είναι μεγάλες οι αγωνίες του κόσμου που πάει να επενδύσει.
Γι΄ αυτό λέμε λοιπόν ότι όταν υπάρχει ένα κόμμα που πιστεύει στην επένδυση, που πιστεύει στην εργασία και από την πρώτη στιγμή βάζει ως ζήτημα να άρει τα εμπόδια για την επένδυση, είναι ο μόνος δρόμος και η μόνη προσφορά που μπορεί να κάνει.
Να σου πω κάτι, ο υπολογισμός μας είναι ότι μία Βουλή με τόλμη, που θα απασχολείται επί της ουσίας με τα προβλήματα, μπορεί σε τρεις με τέσσερις μήνες να καθαρίσει όλο το τοπίο στη Δημόσια Διοίκηση, στη γραφειοκρατία, στις επενδύσεις. Δηλαδή οι χρονικοί περιορισμοί υπάρχουν, αλλά δεν είναι τεράστιοι, αλλά δε νοιάζονται.
Δε νοιάζονται, δεν τους ενδιαφέρει να αλλάξουν τους κανόνες του παιχνιδιού. Και να σου πω γιατί δεν τους ενδιαφέρει να αλλάξουν τους κανόνες του παιχνιδιού; Γιατί τρέφονται από αυτό. Το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία τρέφονται από αυτούς τους 451 διαφορετικούς οργανισμούς για την αγροτική ανάπτυξη, κατάλαβες;
Αυτές οι 451 Υπηρεσίες έχουν Προϊσταμένους, έχουν μερσεντές, έχουν ανθρώπους που πρέπει να αμείβονται και αυτοί είναι οι άνθρωποι των κομμάτων. Και το ΠΑΣΟΚ το έχει κάνει και η Νέα Δημοκρατία το έχει κάνει και τώρα έρχεται ο άλλος και ξέρεις τι λέει; Θα το κάνω κι εγώ, ήρθε η ώρα να φτάσω στην πηγή να διορίσω τους ανθρώπους μου.
Γι΄ αυτό το μένος απέναντι στο Ποτάμι είναι αυτό, ότι τους χαλάει τη συνταγή, έρχεται και λέει ότι παιδιά ήρθε ο απρόβλεπτος παίκτης που δε θέλει να διορίσει. Γιατί μέχρι τώρα η κουβέντα ήταν "να διορίσω τους καλούς μπλε ή να διορίσω τους καλούς κόκκινους";
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτούς θα τους απολύσετε που είναι ήδη διορισμένοι στις 451 επιχειρήσεις κρατικές;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εμείς έχουμε σκοπό να εξορθολογήσουμε το δημόσιο και βεβαίως κάποιες Υπηρεσίες που δεν προσφέρουν τίποτα στον ελληνικό λαό δεν μπορεί να υπάρχουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Και πρέπει να ενισχυθούν άλλες Υπηρεσίες, πρέπει να ενισχυθεί η δικαιοσύνη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα αυτοί που μπήκαν από τα παράθυρα να φύγουν όπως μπήκαν;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πρέπει να ενισχυθεί η δικαιοσύνη, να ενισχυθούν τα νοσοκομεία, υπάρχουν Υπηρεσίες που πρέπει να ενισχυθούν. Αλλά νεκρές Υπηρεσίες, με μας δε θα ενισχυθούν, θα φύγουν αυτοί οι άνθρωποι. Θα πάνε σε άλλες Υπηρεσίες; Είναι χρήσιμοι στα Υπουργεία, είναι χρήσιμοι στις κενές θέσεις; Θα το δούμε. Αλλά πάντως το να λειτουργεί..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Απολύσεις δε θα κάνετε;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να σου πω κάτι, αριθμητικά αν με ρωτάς στο δημόσιο στην Ελλάδα δεν είναι μεγάλο, είναι όμως πολύ αναποτελεσματικό.
Αυτό είναι άλλο ζήτημα, είναι άλλο ζήτημα ότι εδώ στη Λάρισα έχεις 200 ενεργούς υπαλλήλους κι έχεις και 200 οι οποίοι δεν είναι ενεργοί και πρέπει να γίνουν ενεργοί. Αυτό που έχουμε ανάγκη αυτή τη στιγμή είναι να ενεργοποιήσουμε τον δημόσιο υπάλληλο, να τον αξιολογήσουμε, μέσα από την αξιολόγηση των δομών όμως, όχι μόνο μέσα από την αξιολόγηση ατομικά. Γιατί τώρα έρχονται κάποιοι, αυτοί που έχουν βάψει τα χέρια τους, αυτοί που κάνανε τους διορισμούς, έτσι;
Και λένε παιδιά ωραία, συγνώμη, διακοπή για διαφημίσεις γιατί πρέπει να σκεφτώ να κάνω και μερικές απολύσεις μέσα από αξιολόγηση. Ποιος βρε φίλε θα κάνει, εσύ που μέχρι χθες διόριζες σήμερα θα μας πεις ότι εσύ θα αποφασίσεις να διώξεις κάποιους; Το κόμμα σου δεν τα έκανε όλα αυτά, αυτούς δεν τους έβαλε από το παράθυρο;
Είναι το αστείο με την ΕΡΤ, μέχρι την παραμονή, το θυμάστε, το ξέρετε, οι Δημοσιογράφοι το ξέρουμε και έχουμε μια μεγαλύτερη ευαισθησία, μέχρι την παραμονή του κλεισίματος της ΕΡΤ έσπρωχνε η Νέα Δημοκρατία διόριζε από τα παράθυρα φίλους και γνωστούς κι όχι με 700 ευρώ και με 3 χιλιάδες μισθό, έτσι;
Και την επόμενη μέρα ως παρθένες παρουσιάστηκαν στον ελληνικό λαό και είπαν, λες κι είναι κάποιο ξένο πρόβλημα, ότι στην ΕΡΤ υπάρχουν πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι, ότι υπάρχουν πάρα πολλοί αργόσχολοι και θα κλείσουμε την ΕΡΤ. Γι΄ αυτό δεν το πίστεψε ο κόσμος και γι΄ αυτό απέτυχε κιόλας και το εγχείρημά τους, έτσι; Αυτή τη στιγμή δυστυχώς δεν έχει επανέλθει ο κόσμος στην εμπιστοσύνη της Δημόσιας Τηλεόρασης κι είναι τεράστια η ευθύνη τους.
Δεν μπορούν να υλοποιήσουν καμία μεταρρύθμιση, γιατί; Πρώτον γιατί αληθινά δεν την πιστεύουν και δεύτερον γιατί δεν τους πιστεύει ο κόσμος. Είναι υπεύθυνοι για την κατάσταση της χώρας, είναι υπεύθυνοι για τη χρεοκοπία της χώρας κι από τη στιγμή που είναι υπεύθυνοι για τη χρεοκοπία της χώρας δεν μπορεί να εμφανίζονται ως οι άγιοι που θα διορθώσουν τα πράγματα.
Γι΄ αυτό ο ελληνικός λαός πιστεύω ότι θα είναι πολύ σκληρός μαζί τους και γι΄ αυτό ο ελληνικός λαός πιστεύω ότι στις 25 Ιανουαρίου τους επιφυλάσσει μία μεγάλη έκπληξη κι αυτή η έκπληξη δεν είναι το τρίτο Ποτάμι, δεν είναι η τρίτη δύναμη Ποτάμι, είναι ένα ορμητικό Ποτάμι, είναι ένα ορμητικό μεγάλο Ποτάμι που πραγματικά πιστεύω ότι μπορεί να αλλάξει τη χώρα, χωρίς να τη γκρεμίσει. Σας ευχαριστώ.
Λοιπόν να έρθουν οι της επικρατείας: Ο κ. Καρκατσούλης, ο κ. Σκόκος, η κα Ευφραιμίδου, η κα Καλαβρέζου, ο κ. Καχριμάνης, η κα Λαμπρία, ο κ. Μαλλιάς, ο κ. Μαρκής, η κα Μενουδάκου και ο κ. Μούγερ. Λοιπόν ελάτε να βγάλουμε μία φωτογραφία για τους Δημοσιογράφους.
(Διαλογικές συζητήσεις)
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Λείπει ο κ. Γραβάνης ο οποίος είναι σε περιοδεία και ξέρετε πόσο σημαντικό πρόσωπο είναι ο Αχιλλέας, έτσι; Είναι μεγάλη μας τιμή η συμμετοχή του και λείπει και ο κ. Κυριακού που είναι ακόμα στις Βρυξέλες…
(Διαλογικές συζητήσεις)
ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ
Διεύθυνση: Σεβαστουπόλεως 22, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 7470100
Fax: 210 7470115
e-mail: info[at]topotami[dot]gr
Διεύθυνση: Σεβαστουπόλεως 22, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 7470100
Fax: 210 7470115
e-mail: info[at]topotami[dot]gr
Unsubscribe me from this list
Βαθμολογήστε το άρθρο:
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια