ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ...
Κορυφώνονται στις Βρυξέλλες οι διεργασίες με αντικείμενο την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης στο ελληνικό πρόβλημα αλλά και στο άμεσο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία.
Καθώς ξεκίνησε πριν από λίγη ώρα η σύνοδος κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης – κι ολοκληρώθηκε η τετραμερής της Γερμανίδας Καγκελλαρίου Αγγελας Μέρκελ με τους Αλέξη Τσίπρα, Φρανσουά Ολάντ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ – είναι ήδη γνωστό πως αύριο το πρωί θα κατατεθεί το ελληνικό αίτημα για υπαγωγή σε διετές ή τριετές πρόγραμμα του ESM.
Η ελληνική πρόταση θα εξεταστεί από το Euro Working Group, καταρχήν, κι από το Eurogroup με τηλεδιάσκεψη στη συνέχεια. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ελληνικό αίτημα θα συνοδεύεται και με λίστα προαπαιτούμενων δημοσιονομικών μέτρων, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές.
Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι προκειμένου να καλυφθεί το πρόβλημα ρευστότητας που έχει καταστεί επείγον για την Ελλάδα, επιχειρείται η συγκρότηση ενός ενδιάμεσου προγράμματος, βάσει του οποίου η μεν Ελλάδα θα προχωρήσει μονομερώς στην προώθηση κάποιων μεταρρυθμίσεων – προεξαρχόντων των μεταβολών στον ΦΠΑ και των περιορισμών στις πρόωρες συντάξεις, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ – ενώ οι εταίροι θα καλύψουν τα ¨χρωστούμενα¨ της Αθήνας στο ΔΝΤ και την ΕΚΤ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα επιθυμεί αυτό το ενδιάμεσο πρόγραμμα να έχει πολύ μικρή διάρκεια – έως τα τέλη Ιουλίου, για παράδειγμα – ενώ οι περισσότεροι εταίροι θέλουν μεγαλύτερη διάρκεια, ενδεχομένως τεσσάρων μηνών, στη διάρκεια των οποίων θα λάβει χώρα η διαπραγμάτευση για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα του ESM.
Ηδη, ο πρόεδρος του Eurogroup, με γραπτή του δήλωση ξεκαθάρισε πως αφού κατατεθεί το ελληνικό αίτημα για πρόγραμμα του ESM, θα ζητήσει από τους θεσμούς – την Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ – “να εξετάσουν την χρηματοοικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, τα οικονομικά τους και τη βιωσιμότητα του χρέους, και τότε οι θεσμοί θα γυρίσουν πίσω σε μας και θα δούμε εάν μπορούμε επισήμως να αρχίσουμε διαπραγματεύσεις. Ολα αυτά πρέπει να γίνουν μέσα σε λίγες μέρες”.
Συνεργάτες του Ελληνα πρωθυπουργού έλεγαν ότι ο κ. Τσίπρας στην αποψινή σύνοδο κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης δεν θα παρουσιάσει έναν κατάλογο των ελληνικών θέσεων, αλλά έναν “κοινό τόπο” μεταξύ των ελληνικών θέσεων και των θέσεων που διατύπωσαν ακριβώς πριν από το δημοψήφισμα οι θεσμοί.
Ειρήνη Καρανασοπούλου – ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΚΥΠΕ/ΕΚ/ΑΧΡ
Η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας, μέσω του ESM, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, σημειώνοντας ότι απομένουν μόνο λίγες μέρες συζητήσεων για το τί πρέπει να γίνει.
Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι σέβεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, αλλά όπως είπε υπάρχουν άλλα 18 κράτη μέλη στην ευρωζώνη.
Η Άγγελα Μέρκελ ανέφερε ότι ως την Πέμπτη περιμένουν από την ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει λεπτομερείς προτάσεις με μέτρα και μεταρρυθμίσεις που θα συνοδεύουν τις εκταμιεύσεις από το πρόγραμμα του ESM. Όπως εξήγησε η Α. Μέρκελ, οι προτάσεις αυτές θα ανοίξουν το δρόμο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, για το νέο πρόγραμμα βοήθειας. Όπως είπε, οι προτάσεις αυτές θα πρέπει να περιλαμβάνουν περισσότερες δεσμεύσεις από ότι το δεύτερο πρόγραμμα της Ελλάδας που δεν ολοκληρώθηκε.
Η Άγγελα Μέρκελ σημείωσε, επίσης, ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων για ένα νέο πρόγραμμα θα πρέπει να εγκριθεί και από τη γερμανική Βουλή. «Πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι έχει νόημα να ξεκινήσουν και πάλι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα», πρόσθεσε η ίδια.
«Πρώτα περιμένουμε τις λεπτομερείς προτάσεις που θα αφορούν το μέλλον της χώρας και στη συνέχεια είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε για βραχυπρόθεσμες λύσεις», ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος.
Αναφορικά με τη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής 12 Ιουλίου, η Άγγελα Μέρκελ είπε ότι είναι ανάγκη να συναντηθούν οι 28 ηγέτες της Ε.Ε. και όχι μόνο οι 19 της ευρωζώνης, γιατί όπως είπε, το ελληνικό ζήτημα είναι κρίσιμο και όλες οι χώρες είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους.
Όσον αφορά το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους, η Α. Μέρκελ είπε ότι θα συζητηθεί όταν και εφ’ όσον η Ελλάδα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Σήμερα πάντως είπε ότι κάποιοι ηγέτες απέκλεισαν το ενδεχόμενο περαιτέρω κουρέματος του ελληνικού χρέους.
Σχετικά με το θέμα των ελληνικών τραπεζών, η Άγγελα Μέρκελ είπε ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ ενημέρωσε τους ηγέτες της ευρωζώνης. Όπως είπε, η ΕΚΤ είναι υπεύθυνη και λαμβάνει αποφάσεις με αυτονομία.
Η ΕΚΤ θα εξασφαλίσει τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών ως την Κυριακή, δηλώνει η καγκελάριος Μέρκ
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι διαβεβαίωσε τους ηγέτες των κρατών μελών της ευρωζώνης ότι ο θεσμός θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο ώστε οι ελληνικές τράπεζες να παραμείνουν επαρκώς χρηματοδοτημένες έως τουλάχιστον τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την Κυριακή, στην οποία θα επιδιωχθεί η σύναψη μιας συμφωνίας για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας.
Η Μέρκελ, στη συνέντευξη Τύπου μετά την έκτακτη σύνοδο κορυφής των κρατών μελών της ευρωζώνης, τόνισε ότι δεν είναι “υπερβολικά αισιόδοξη” για το ενδεχόμενο να υπάρξει λύση ως την Κυριακή, αλλά τόνισε ότι η χθεσινή σύνοδος συγκλήθηκε “διότι θεωρούμε ότι η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη”.
Συμφωνία κοινωνικά δίκαιη και οικονομικά βιώσιμη μέχρι το τέλος της εβδομάδας προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης.
Ολόκληρη η δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού:
«Η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε σήμερα τόσο στο Eurogroup όσο και στη Σύνοδο Κορυφής τις ελληνικές προτάσεις έτσι όπως διαμορφώθηκαν ως εθνική στρατηγική από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Βασική κατεύθυνση μία συμφωνία κοινωνικά δίκαιη και οικονομικά βιώσιμη για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη.
Το πλαίσιο αυτό περιλαμβάνει αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις με κριτήριο τη κοινωνική δικαιοσύνη, ενώ περιλαμβάνει ως αντάλλαγμα την δέσμευση για επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, ένα ισχυρό επενδυτικό πακέτο για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα κυρίως της ανεργίας καθώς και έναρξη ουσιαστικής συζήτησης για την αναγκαία αναδιάρθρωση του χρέους.
Η συζήτηση έγινε σε θετικό κλίμα, η διαδικασία θα είναι ταχύτατη, ξεκινάει από τις επόμενες ώρες με στόχο να καταλήξουμε μέχρι το τέλος της εβδομάδας το αργότερο. Η ελληνική πλευρά θα συνεχίσει την προσπάθεια της έχοντας ισχυρό όπλο την ετυμηγορία του ελληνικού λαού που ήταν σαφής, τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας για βιώσιμη συμφωνία που θα τελειώνει τη συζήτηση για Grexit μια και καλή και θα δίνει προοπτική οριστικής εξόδου από την κρίση. Είμαι χαρούμενος να πω ότι στις τοποθετήσεις των συναδέλφων μου συνειδητοποιώ ότι όλοι κατανοούν ότι δεν έχουμε ένα ελληνικό πρόβλημα αλλά ένα ευρωπαϊκό που καλούμαστε όλοι μαζί με ευθύνη να δώσουμε λύση».
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια