Ο Ερντογάν στέλνει σεισμογραφικό στις περιοχές που συμφώνησε με τον Σάρατζ
Η Τουρκία στέλνει στρατιωτικές δυνάμεις στην Λιβύη προς υποστήριξη της αναγνωρισμένης διεθνώς κυβέρνησης της Τρίπολης, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, τρεις ημέρες πριν από την σύνοδο κορυφής του Βερολίνου με θέμα την λιβυκή κρίση.
Από την Αγκυρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί όλα τα διπλωματικά και στρατιωτικά μέσα για να διασφαλίσει στην σταθερότητα στα νότιά της, περιλαμβανομένης της Λιβύης.
Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως η Τουρκία θα αρχίσει να χορηγεί άδειες έρευνας και εξόρυξης στην Ανατολική Μεσόγειο το 2020, κατ΄εφαρμογή του μνημονίου που έχει υπογράψει με την κυβέρνηση της Τρίπολης, ενώ το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis θα αρχίσει σεισμικές έρευνες στην περιοχή.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε για άλλη μια φορά ότι «κανένας δεν μπορεί να προχωρήσει σε έρευνες ή αγωγό χωρίς την έγκριση της Τουρκίας».
Βαριά ευθύνη στον Κυριάκο Μητσοτάκη καταλογίζει ο ΣΥΡΙΖΑ για την απουσία της Ελλάδας από τη Διάσκεψη του Βερολίνου. «Μάλλον δεν είναι η Τουρκία απομονωμένη από τη διεθνή κοινότητα, αλλά η Ελλάδα απούσα από μια κρίσιμη διαδικασία που πλέον αφορά τα ίδια τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Κι αυτό αποτελεί βαριά ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη» σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την επίσημη ανακοίνωση της καγκελαρίας. «Είναι ακατανόητο πώς ο πρωθυπουργός ισχυρίζεται ότι είχε επιτυχημένα ταξίδια σε ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Αίγυπτο, Κίνα, αλλά αδυνατεί να κινητοποιήσει τη στήριξη αυτών των χωρών» υπογραμμίζει η αξιωματική αντιπολίτευση.
Στ. Πέτσας: "Φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ"...
Με το αφήγημα πως «φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ» απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, καταλογίζοντας στην αξιωματική αντιπολίτευση απόπειρα κομματικής εκμετάλλευσης της εξωτερικής πολιτικής. «Το να επιχαίρει ο ΣΥΡΙΖΑ επειδή η Ελλάδα δεν προσεκλήθη σε μια διάσκεψη οι ρίζες της οποίας χρονολογούνται από εποχής του μας ξεπερνά» είπε ο Στ. Πέτσας. Ανέφερε συγκεκριμένα «ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ», καθώς, όπως υποστήριξε, τον Ιούνιο του 2015, «οπότε η Γερμανία διοργάνωσε την πρώτη συνάντηση υψηλών αξιωματούχων του σχήματος Ρ5+5, που μετεξελίχθηκε στη Διαδικασία του Βερολίνου, αμέλησε έστω να θέσει το ενδεχόμενο συμμετοχής της Ελλάδας». Παράλληλα, τόνισε ότι η Ελλάδα ήταν απούσα και από τις διασκέψεις του Άμπου Ντάμπι και των Παρισίων το 2017 και το 2018 αντίστοιχα. Επισήμανε δε ότι η διάσκεψη στο Παλέρμο αποτέλεσε μια ιταλική πρωτοβουλία, «τελείως ξεχωριστή διαδικασία από αυτή του Βερολίνου».
"Αστεία θεωρία"
«Δεν υπάρχει Έλληνας που επιχαίρει για την απουσία της χώρας από τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη. Δεν υπάρχει Έλληνας που επιχαίρει για τις αντιφατικές δηλώσεις και την απίστευτη κακοφωνία που σημειώνεται μεταξύ των υπουργών και στελεχών της κυβέρνησης» σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηρίζει δε «αστεία» τη θεωρία ότι φταιει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τη μη πρόσκληση της Ελλάδας στη Διάσκεψη του Βερολίνου. Όπως εξηγούν από την Κουμουνδούρου, η πρόταση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ Ghassan Salame για την ειρήνη στη Λιβύη μετά την αναζωπύρωση των συγκρούσεων τον Απρίλιο 2019 παρουσιάστηκε στις 29 Ιουλίου 2019. Μετά δηλαδή την ανάληψη της κυβέρνησης από τη Ν.Δ. Στη συνέχεια, πραγματοποίησε επισκέψεις σε πρωτεύουσες και έκανε επίσημα την πρότασή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για έναρξη μιας νέας Διαδικασίας στο Βερολίνο στις 4 Σεπτεμβρίου, με την πρώτη συνάντηση να γίνεται στα μέσα Σεπτεμβρίου στη γερμανική πρωτεύουσα.
Μέσα η Αλγερία, έξω η Ελλάδα με εντολή Ερντογάν
Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι η επικείμενη διάσκεψη αποτελεί μέρος μιας ριζικά διαφορετικής διαδικασίας ιστην οποία συμμετέχουν πέντε χώρες που δεν παρευρέθηκαν το 2015, συμπεριλαμβανόμενης της Τουρκίας, της Αλγερίας και του Κονγκό. «Μετά λύπης σημειώνουμε δε ότι η Αλγερία συμμετέχει για πρώτη φορά μετά από παρέμβαση που πραγματοποίησε ο Τούρκος Πρόεδρος στην Τυνησία στις 25.12.2019, στην οποία τόνισε ότι ‘Η Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση με τη Λιβύη’ και ‘είναι αδιανόητο να μην συμμετέχει στη Διαδικασία...η Αλγερία’» αναφέρει χαρακτηριστικά η αξιωματική αντιπολίτευση.
Όχι η μοναδική, αλλά η τελευταία πρωτοβουλία για τη Λιβύη το Παλέρμο
Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει πως η διάσκεψη στο Παλέρμο τον Νοέμβριο 2018, στην οποία συμμετείχε ο τότε πρωθυπουργός, δεν ήταν η μόνη διάσκεψη των τελευταίων χρόνων για την ειρήνη στη Λιβύη ή μέρος της Διαδικασίας του Βερολίνου του 2019, αλλά η τελευταία διεθνής πρωτοβουλία πριν τη Διαδικασία του Βερολίνου του 2019. «Συνεπώς, αφού εξασφαλίσαμε τη συμμετοχή της χώρας εκεί, η μη πρόσκλησή μας σήμερα στη Διαδικασία του Βερολίνου, σε μια συγκυρία όπου είχαμε ακόμα περισσότερους λόγους να είμαστε, δεδομένου ότι διακυβεύονται μείζονα εθνικά μας συμφέροντα, αποτελεί προφανές πισωγύρισμα για την εξωτερική μας πολιτική» υπογραμμίζεται.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια