ΟΠΕΚΕΠΕ: Έρχεται νέα δικογραφία με «πολλά ονόματα βουλευτών» – Πότε αναμένεται στη Βουλή



Θερμοκρασίες ρεκόρ αναμένεται να σημειωθούν στη Βουλή και μετά το καλοκαίρι καθώς οι έρευνες για το σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ συνεχίζονται από το εθνικό κλιμάκιο της ευρωπαϊκής εισαγγελίας.
Η κυβέρνηση συνεχίζει να βρίσκεται στα «σχοινιά» και προσπαθεί να παίξει άμυνα απέναντι στις συντεταγμένες επιθέσεις της αντιπολίτευσης όμως οι κινήσεις στη σκακιέρα περισσότερο με «κατενάτσιο» μοιάζουν εφαρμόζοντας «σύστημα» διάχυσης των ευθυνών που παίρνει σάρκα και οστά.
Πετώντας προκλητικά την «μπάλα στην εξέδρα» το Μαξίμου εκτιμά πως θα έχει το μικρότερο -τουλάχιστον πρόσκαιρα- πολιτικό κόστος πριν έρθει το επόμενο κύμα αποκαλύψεων που σύμφωνα με πληροφορίες καταφθάνουν και θα είναι… σαρωτικές.
Ο Σεπτέμβριος των αποκαλύψεων
Σύμφωνα με πληροφορίες της επικεφαλής του δικαστικού ρεπορτάζ του MEGA, Ιωάννας Μάνδρου, το κομμάτι της δικογραφίας που πήγε στη Βουλή είναι ένα μικρό κομμάτι. «Η μεγάλη έρευνα είναι πίσω, ασφαλώς έρχεται άλλη δικογραφία, μεγαλύτερη και ευρύτερη, υπολογίζεται όχι μέσα στον Ιούλιο και μέσα στον Αύγουστο, αλλά τον Σεπτέμβριο» ανέφερε στο κεντρικό δελτίου του «μεγάλου καναλιού».
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι «εκεί ήδη υπάρχουν πολλά ονόματα βουλευτών, περισσότερων από αυτά που έχουν φτάσει στη Βουλή». Προς το παρόν, οι ίδιες πληροφορίες, «αναφέρουν ότι δεν έχουμε κάποιο πολιτικό πρόσωπο στο επίπεδο του υπουργού, αλλά δεν δίνουν αυτήν την πληροφορία με απόλυτη βεβαιότητα, με την έννοια ότι χρησιμοποιούν την έκφραση ‘προς το παρόν’ και εκτός απροοόποτου καθώς η έρευνα είναι σε εξέλιξη».
Με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη να αρνείται πως η κυβέρνηση «φοβάται» και να υποστηρίζει πως «η απόφαση για εξεταστική επιτροπή κάθε άλλο, παρά συγκάλυψη συνιστά» η εβδομάδα που θα κυλήσει θα οξύνει την πολιτική σύγκρουση με το ΠΑΣΟΚ να προετοιμάζει πρόταση προανακριτικής «εναρμονισμένη με τη δικογραφία της ευρωπαϊκής εισαγγελίας» και τον ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Αριστερά να εξετάζουν ανάλογη κοινή πρόταση που θα βάζει στο κάδρο των ευθυνών τους Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη.
Η κρίσιμη διαφορά μεταξύ εξεταστικής και προανακριτικής
Η πίεση των τελευταίων εβδομάδων με τις αποκαλύψεις της δικογραφίας που ήρθε στη Βουλή από την ευρωπαϊκή εισαγγελία, ανάγκασαν την κυβέρνηση να αφήσει την εαρινή ακινησία και να λάβει τις αποφάσεις της. Απέρριψε το σενάριο της προανακριτικής και το μοντέλο Τριαντόπουλου με την απευθείας παραπομπή των πρώην υπουργών στο δικαστικό συμβούλιο για τον έλεγχο κακουργημάτων-αυτή τη φορά- αλλά και την επιλογή του να μη πράξει απολύτως τίποτα και επιλέγει την συγκρότηση εξεταστικής που θα διερευνήσει τις διαχρονικές ευθύνες για την κατάντια του Οργανισμού από το 1998 μέχρι και σήμερα.
Σε τι όμως διαφέρει η εξεταστική από την προανακριτική επιτροπή;
Εξεταστική Επιτροπή: Σύμφωνα με το άρθρο 68 του Συντάγματος και τον Κανονισμό της Βουλής, απαιτείται πρόταση από τουλάχιστον 60 βουλευτές. Η επιτροπή αυτή ερευνά υποθέσεις γενικού δημοσίου ενδιαφέροντος, έχει ευρείες ανακριτικές εξουσίες, αλλά δεν μπορεί να ασκήσει δίωξη για αξιόποινες πράξεις υπουργών. Αν κατά την έρευνα εντοπιστούν τέτοιες πράξεις, μπορεί να ζητήσει τη σύσταση προανακριτικής.
Προανακριτική Επιτροπή: Αφορά περιπτώσεις άσκησης ποινικής δίωξης σε Υπουργούς (άρθρα 153-154 Κανονισμού της Βουλής). Απαιτείται πρόταση από τουλάχιστον 30 βουλευτές και υπερψήφιση από τουλάχιστον 151. Έχει δικαστικές αρμοδιότητες, αντίστοιχες με εισαγγελέα πρωτοδικών. Όταν προκύπτει οικονομικό όφελος, μπορεί να διατάξει κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια