Ένωση Περιφερειών Για Παρατηρητήρια Δόμησης
Σαφές μήνυμα ότι οι Περιφέρειες αποδέχονται τις αρμοδιότητες για τον έλεγχο του δομημένου περιβάλλοντος μόνο υπό την αίρεση ότι θα γίνουν αποδεκτές οι προϋποθέσεις που θέτουν προς το κεντρικό κράτος προκειμένου το εγχείρημα να έχει θετικό αποτέλεσμα για το περιβάλλον και την κοινωνία, εξέπεμψε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) στη σημερινή του συνεδρίαση.
«Μας αναθέτουν να βάλουμε τάξη σ’ όλα αυτά που έγιναν όσον αφορά το δομημένο περιβάλλον από το 1940 και μετά. Θέτουμε συγκεκριμένες προϋποθέσεις επειδή ακριβώς θέλουμε και καλούμαστε να είμαστε αποτελεσματικοί. Αν όμως αυτές δεν γίνουν αποδεκτές, τότε σαφέστατα θα πρόκειται για εμπαιγμό του κεντρικού κράτους προς τις Περιφέρειες», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός.
Όπως επισημάνθηκε στη συνεδρίαση, οι Περιφέρειες θέτουν τις εξής βασικές προϋποθέσεις για τις αρμοδιότητες που τους ανατίθενται από το Ν. 4495/2017 και αφορούν στην οργάνωση και λειτουργία των Περιφερειακών Διευθύνσεων Ελέγχου Δόμησης – Περιφερειακών Παρατηρητηρίων και των Τμημάτων Ελέγχου Δόμησης – Τοπικών Παρατηρητηρίων:
-Να μετακινηθεί άμεσα στις Περιφέρειες προσωπικό με εμπειρία στα θέματα δόμησης από τις αντίστοιχες υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και των Δήμων. Στο προσωπικό αυτό να περιλαμβάνονται και οι υπάλληλοι των παλιών ΤΥΔΚ που μεταφέρθηκαν από τις παλιές Νομαρχίες στους Δήμους την 1η Ιανουαρίου 2011. Η μετακίνηση του προσωπικού να γίνει με ειδική διάταξη κι όχι με το σύστημα της κινητικότητας.
-Οι Περιφέρειες χρειάζονται εκτός από πεπειραμένους μηχανικούς και οργανωμένη νομική υπηρεσία όσον αφορά τα θέματα ελέγχου της δόμησης καθώς και το ανάλογο διοικητικό προσωπικό για την υποστήριξη τεχνικής και νομικής υπηρεσίας.
-Η αρμοδιότητα για την κατεδάφιση αυθαιρέτων να παραμείνει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και για το συγκεκριμένο θέμα να ληφθεί υπ’ όψιν η έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη.
-Να προσδιοριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία κατά την οποία οι Περιφέρειες θα αναλάβουν την αρμοδιότητα για τον έλεγχο του δομημένου περιβάλλοντος. Τις υποθέσεις που θα ανακύψουν έως την ημερομηνία εκείνη θα τις διαχειριστούν οι υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων που άλλωστε έχουν την αρμοδιότητα.
-Να χρηματοδοτηθούν οι Περιφέρειες ώστε να αποκτήσουν την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή, το πληροφοριακό σύστημα καθώς και κατάλληλους χώρους για τη στέγαση των νέων οργάνων και υπηρεσιών.
-Να προβλεφθεί ειδική επιχορήγηση στις Περιφέρειες για ν’ αντιμετωπίσουν τις δαπάνες που θα προκύψουν καθώς ο προβλεπόμενος από το Νόμο 4495/2017 πόρος που ισούται με το 25% των επιβαλλόμενων προστίμων μόνο επικουρικά μπορεί να βοηθήσει τη λειτουργία των Παρατηρητηρίων με δεδομένο ότι ούτε σταθερός είναι ούτε άμεσα εισπρακτέος.- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια