Χρ. Κατσαβριά: Η Καρδίτσα έχει μεγάλη ανάγκη για άμεση στροφή προς έργα ώριμα και υλοποιήσιμα που μπορούν να δώσουν «φτερά» στην ανάπτυξη
Συνέντευξη τύπου παραχώρησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων στις 5 Αυγούστου 2017, η Χρυσούλα Κατσαβριά-Σιωροπούλου, βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία αναφέρεται στο Κοινοβουλευτικό της έργο.
Ακολουθεί η συνέντευξη:
Η πρόσβαση στη γνώση, στο κατάλληλο βιβλίο και στο κατάλληλο διδακτικό υλικό, αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα για κάθε παιδί. Μπορείτε να γίνετε πιο αναλυτική στην παραπάνω άποψη, την οποία αναφέρετε σε ένα τελευταίο σας άρθρο;
Ξέρετε, η Πακιστανή ακτιβίστρια Μαλάλα έχει πει ότι «Ένα βιβλίο, ένα μολύβι, ένα παιδί και ένας δάσκαλος μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο». Εμείς πιστεύουμε ότι έχουμε τους καλύτερους εκπαιδευτικούς οι οποίοι παρακολουθούν την επιστήμη τους δια βίου, ενημερώνονται και δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους στο δημόσιο σχολείο. Όμως, η εποχή μας απαιτεί πρόσβαση και σε καλά βιβλία, σε σύγχρονο εκπαιδευτικό υλικό και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε.
Το υπουργείο Παιδείας εκσυγχρονίζοντας το νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας και των τριών βαθμίδων εκπαίδευσης, προβλέπει και την ίδρυση βιβλιοθηκών. Παράλληλα, η Εθνική Βιβλιοθήκη η οποία είναι σε φάση μεταστέγασης αγκαλιάζει τις μικρότερες βιβλιοθήκες, οργανώνει εκστρατείες ανάγνωσης και όλες μαζί θα αποτελέσουν το μεγάλο υποστηρικτικό δίκτυο για το παιδί και τον εκπαιδευτικό.
Θέλουμε τα παιδιά, ακόμη και αν κατοικούν στο τελευταίο ορεινό χωριό ή σε ένα από τα πολλά μικρά νησιά της πατρίδας μας, να φοιτούν σε σχολεία που έχουν -εκτός από τα βασικά- και πληθώρα βιβλίων και εκπαιδευτικών υλικών. Και γιατί όχι και μία βιβλιοθήκη καλά εξοπλισμένη και στελεχωμένη, η οποία να είναι ανοιχτή και στην υπόλοιπη κοινότητα. Μόνον έτσι μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον, σε μια γενιά δια βίου αναγνωστών και συγκροτημένων πολιτών.
Μεταξύ άλλων είστε και μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς. Μπορείτε να μας πείτε ποιες είναι οι κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής στο πλαίσιο της συνεργασίας με τους Έλληνες που ζουν σε κάθε γωνιά του πλανήτη;
Τα μεγάλα προβλήματα των Ελλήνων της Διασποράς είναι η ελληνόγλωσση εκπαίδευση των παιδιών, η αναποτελεσματική διοικητική εξυπηρέτηση και η έλλειψη πληροφόρησης ως προς τη δυνατότητα ανάληψης επενδυτικών πρωτοβουλιών στο μητροπολιτικό κέντρο.
Η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς παρακολουθεί στενά όλα όσα συμβαίνουν στην ομογένεια, αφουγκράζεται τα προβλήματά της και τα αναδεικνύει στο πλαίσιο του Κοινοβουλίου. Πολλές φορές διατυπώνει προτάσεις και συνεργάζεται στενά με το Υπουργείο Εξωτερικών και κάθε αρμόδιο κυβερνητικό φορέα, προκειμένου να προωθήσουν τις βέλτιστες δυνατές λύσεις.
Πρέπει να σας πω ότι η Επιτροπή αυτή, παρόλο που δεν έχει δικό της προϋπολογισμό - και δυνατότητες για ταξίδια επαφής με τους ξενιτεμένους Έλληνες, συμβάλλει πολλαπλά ώστε οι απόδημοι να νιώθουν ότι είμαστε δίπλα τους. Συνεργαζόμαστε στενά με την ΠαΔΕΕ και πλήθος ομογενειακών οργανώσεων, βεβαίως και προσωπικοτήτων. Την περασμένη εβδομάδα μάλιστα, είχαμε την ευκαιρία στο πλαίσιο της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου και της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, να συζητήσουμε με εκπροσώπους της ΠαΔΕΕ και με φοιτητές ελληνικής καταγωγής από τις ΗΠΑ».
Καταλυτική ήταν η συμβολή της Επιτροπής μας στην καθιέρωση της 9ης Φεβρουαρίου ως Παγκόσμιας ημέρας Ελληνικής γλώσσας. Η Επιτροπή μας παρακολουθεί στενά την υλοποίηση της πολιτικής του ΥΠΕΞ για την ίδρυση και λειτουργία των ΚΕΠΑ (Κέντρα Εξυπηρέτησης Αποδήμων), την προώθηση των επενδυτικών πρωτοβουλιών, αλλά και για τη λύση της επαρκούς οργάνωσης και υποστελέχωσης των πρεσβειών και των προξενείων μας στο εξωτερικό.
Μπορείτε να αναφερθείτε και στην "Υλοποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 στην Περιφέρεια" με βάση την ομιλία που κάνατε στην Επιτροπή Περιφερειών;
Πρόκειται, κατά γενική ομολογία, για το πιο ολοκληρωμένο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης που έχει υποβάλει και υλοποιεί η χώρα μας. Είναι ένα αξιόπιστο εργαλείο για την προώθηση της Παραγωγικής Ανασυγκρότησης της πατρίδας μας. Όμως, οποιοδήποτε αναπτυξιακό σχέδιο είναι αναγκαίο να στηρίζεται στον άνθρωπο, το περιβάλλον, τον πολιτισμό, τα δίκτυα, την ενέργεια και το νερό. Η στήριξη για τη δημιουργία συνεργατικών και συμμετοχικών σχημάτων, η εκπαιδευτική υποστήριξη των αγροτών, η αξιοποίηση των πανεπιστημιακών και ερευνητικών ιδρυμάτων με προσανατολισμό την καινοτομία, την αύξηση της προστιθέμενης αξίας και τη μείωση του κόστους παραγωγής γίνονται απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος.
Παρόλα αυτά θεωρώ πως υπάρχουν τα περιθώρια να επηρεάσουμε το κόστος παραγωγής και να στηρίξουμε τη βιωσιμότητα των αγροτικών προϊόντων και με μικρές επενδύσεις. Παράδειγμα, η εγκατάσταση συστημάτων άρδευσης με σταγόνα. Πρόκειται για μικρή επένδυση με την οποία μπορούμε να επιτύχουμε μείωση της απαιτούμενης ενέργειας για την άρδευση, μείωση στη χρήση λιπασμάτων, μεγάλη εξοικονόμηση νερού και αύξηση της παραγωγής. Το ζητούμενο είναι η απλοποίηση και η επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης μικρών επενδύσεων, αποφεύγοντας τη χρονοβόρα διαδικασία που απαιτούν τα σχέδια βελτίωσης.
Πόσο σημαντικό είναι αυτό για την Περιφέρεια στην οποία εκλέγεστε;
Είναι, πράγματι, πολύ σημαντικό για την Καρδίτσα, γιατί είμαστε μια κατ’ εξοχήν αγροτική περιοχή που έχει μεγάλη ανάγκη για άμεση στροφή προς έργα ώριμα και υλοποιήσιμα που μπορούν να δώσουν «φτερά» στην ανάπτυξη.
Πιο συγκεκριμένα, η ολοκλήρωση του υπόγειου αρδευτικού δικτύου της Λίμνης Σμοκόβου και ο αντίστοιχος σχεδιασμός υπογειοποίησης του δικτύου της Λίμνης Πλαστήρα, η διερεύνηση για κατασκευή μικρών φραγμάτων όπως αυτό του Μουζακίου, η υπογειοποίηση των αγωγών των γεωτρήσεων (ιδιοκτησίας ΤΟΕΒ) και ο εκσυγχρονισμός τους με τοποθέτηση inverters σε συνδυασμό με σύγχρονες μεθόδους άρδευσης (σταγόνα). Η ορθολογική δηλαδή διαχείριση των υδάτινων πόρων εκτός από τα θεαματικά οικονομικά και περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα, θα καθιστούσε μάλλον περιττή τη συζήτηση για το ελλειμματικό υδατικό ισοζύγιο της Καρδίτσας και τη μεταφορά νερού από άλλες περιοχές.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια