Ηκυβέρνηση Μητσοτάκη είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει το σχέδιο της ιδιωτικής ολλανδικής εμπορικής εταιρείας HVA (Εμπορική Εταιρεία του Άμστερνταμ) χωρίς να λάβει υπόψη τις παρατηρήσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας, φορέων και περιβαλλοντικών οργανώσεων που στη διαβούλευση της πρότασης της ιδιωτικής εταιρείας, διαβούλευση που έγινε ενώ το κείμενο είχε κατατεθεί στα αγγλικά, επέκριναν σφόδρα τις προτάσεις της ιδιωτικής ολλανδικής εταιρείας.
Στον ιδιωτικού δικαίου Οργανισμού θα μεταφερθούν οι αρμοδιότητες για τα νερά της Θεσσαλίας που ανήκαν σε πολλαπλούς φορείς (Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αποκεντρωμένη διοίκηση, περιφέρεια και δεκάδες οργανισμοί εγγείων βελτιώσεων.
Στις αρμοδιότητες αναφέρονται η εκπόνηση και παρακολούθηση εφαρμογής Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών και Σχεδίων Διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας, εκπόνηση master plan έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας, σχεδιασμό, κατασκευή και συντήρηση αντιπλημμυρικών έργων (πλην των στρατηγικών που εκτελεί το Υπουργείο Υποδομών), κατασκευή, έλεγχο, συντήρηση και διοίκηση εγγειοβελτιωτικών έργων και δικτύου άρδευσης, με καθολική διαδοχή των αντίστοιχων Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων, κ.ά.
Παράλληλα αφαιρείται από τους δήμους η αρμοδιότητα για την εκπόνηση μελετών και κατασκευών δικτύων, επιδιορθώσεων, καθαρισμού, συντήρησης και λειτουργίας τους για τα όμβρια ύδατα (φρεάτια και αγωγοί) και παραχωρείται στην ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ.
Να σημειωθεί ότι την ιδιωτικοποίηση των νερών της Θεσσαλίας πρότεινε στο σχέδιο που κατέθεσε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη η HVA (Εμπορική Εταιρεία του Άμστερνταμ).
Πρόταση που αποδόμησαν στη διαβούλευση τέσσερις από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές οργανώσεις της χώρας και συγκεκριμένα:
-Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού
-Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
-Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης
-Greenpeace Greece
-
WWF Hellas
Όπως επισημαίνουν, η ιδιωτικοποίηση των υδάτινων οικοσυστημάτων, προβάλλεται ως λύση από ολλανδική εμπορική εταιρεία «με επιμονή και δίχως καμία σοβαρή τεκμηρίωση. Θα λειτουργεί με βάση τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας, και θα αναλάβει δημόσιες εξουσίες, όπως η διοίκηση των υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας και η επιβολή προστίμων».
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις επισημαίνουν για το συγκεκριμένο ζήτημα ότι «δεν προκύπτει από δημόσια διαθέσιμη πηγή εξειδίκευση της εταιρείας HVA σε οποιοδήποτε πεδίο σχετικό με διαχείριση υδάτινων οικοσυστημάτων, αφετέρου δε έντονος προβληματισμός γεννάται από το ασαφές εύρος της παρέμβασης της εταιρείας στα ζητήματα διαχείρισης των υδάτινων οικοσυστημάτων και του νερού στην Ελλάδα».
Παράλληλα, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις εκφράζουν έντονη ανησυχία, τόσο για το μέλλον της Θεσσαλίας και της πρόσβασης των αγροτών σε νερό, όσο και ευρύτερα για το μέλλον της διαχείρισης ενός από τους σημαντικότερους πόρους επιβίωσης και κοινωνικής ευημερίας υπό την απειλή της διαρκώς επιδεινούμενης κλιματικής κρίσης: του νερού και των υδάτινων οικοσυστημάτων ολόκληρης της χώρας.