ΕΛΜΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

 

 
Εικόνα tadmin
Εκτυπώσιμη μορφήΕκτυπώσιμη μορφή
Οι πρώτοι 1625 εκπαιδευτικοί σε διαθεσιμότητα-απόλυση «γιόρτασαν» την Παγκόσμια Ημέρα των Εκπαιδευτικών μακριά από τα σχολεία, μέσα στη … «δεξαμενή των απολύσεων»
Από τότε που ανέλαβε το Υπ. Παιδείας ο κ. Λοβέρδος, διαρκώς αναφέρεται στα τεράστια προβλήματα της εκπαίδευσης, τάζοντας και δίνοντας υποσχέσεις, όπως μετεγγραφές που οδηγήθηκαν σε φιάσκο, κάλυψη των κενών σε διδακτικό προσωπικό, ή προσλήψεις μόνιμων (;) εκπαιδευτικών, που έχουν να γίνουν από το 2010 και παραπέμπονται σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ τον Δεκέμβριο.
Για το θέμα των διαθεσιμοτήτων-απολύσεων, από τη μια, σε συνεντεύξεις του, ισχυρίζεται ότι ήταν ανοησία και λαθεμένη πολιτική επιλογή, από την άλλη, για τους 85 εκπαιδευτικούς, που έχει διακοπεί η μισθοδοσία τους, ρίχνει τα βάρη στον προηγούμενο υπουργό καθώς επίσης και για τη μη προκήρυξη των νομοθετημένων 255 θέσεων, έτσι ώστε να μην απολυθεί κανένας εκπαιδευτικός ή μεταθέτει τις ευθύνες στον ΑΣΕΠ και στον υπουργό Διοικ. Μεταρρύθμισης. Ο ίδιος πάντως δεν κάνει απολύτως τίποτα για να διορθώσει το «λάθος» που κληρονόμησε από τον προκάτοχό του.
Το τελευταίο του κατόρθωμα είναι η αλαζονική και συνάμα δειλή συμπεριφορά του κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Θεσσαλία. Από τον τρόπο που κινήθηκε, δείχνει ξεκάθαρα ότι δεν είναι τίποτα άλλο από ένα δυνατό γρανάζι των κυβερνητικών μνημονιακών μηχανισμών. Προσπαθεί με κάθε τρόπο να κερδίσει «πολιτικό» χρόνο. Εννοείται ότι δεν τον ενδιαφέρει το γεγονός, πως για δεύτερη χρονιά, εδώ και 15 μήνες, οι εκπαιδευτικοί σε διαθεσιμότητα-απόλυση βρίσκονται στο «δρόμο», μακριά από τα σχολεία. Οι τάξεις είναι άδειες, μιας και μαζί τους, 20.000 μαθητές ρίχτηκαν στον «Καιάδα» των μνημονιακών απαιτήσεων για λιγότερη Δημόσια Παιδεία, στερούμενοι ταυτόχρονα τη δυνατότητα να σπουδάσουν στον κλάδο που επιθυμούσαν.
Όλους αυτούς τους 15 μήνες, σε συνθήκες ομηρίας και εμπαιγμού, έχουμε ακούσει τα πιο απίστευτα ψέματα από την κυβέρνηση, όπως:
α) «Οι διαθεσιμότητες των εκπαιδευτικών έγιναν για την αναδιάρθρωση του δημόσιου σχολείου». Αποδεικνύεται περίτρανα ότι στόχος τους είναι η άρση της μονιμότητας, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, οι απολύσεις και το ξεπούλημα της δημόσιας εκπαίδευσης στους ιδιώτες. 
β) «Οι διαθεσιμότητες έχουν δημοσιονομικό όφελος». Απύθμενο θράσος υπάρχει πίσω απ’ αυτόν τον ισχυρισμό, όταν γίνεται την ίδια στιγμή απροκάλυπτη ΔΙΑΣΠΑΘΙΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ. Συγκεκριμένα, εδώ και 15 μήνες και ενώ οι συνάδελφοι βρίσκονται μακριά από κάθε εκπαιδευτική διαδικασία και πληρώνονται με το 75% του μισθού, την ίδια ώρα, το κράτος πληρώνει επιπλέον ωρομίσθιους στα ΕΠΑ.Λ. και στα Ι.Ε.Κ, σε θέσεις που θα μπορούσαν να είχαν μεταταχθεί. Την ίδια εγκληματική πολιτική συνεχίζει το Υπουργείο Παιδείας και κατά τη φετινή σχολική χρονιά, σπαταλώντας πόρους από τον καταληστευμένο  Ελληνικό λαό.
Αυτή τη στιγμή όμως όλοι οφείλουμε να είμαστε πιο αποφασισμένοι από ποτέ. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να παίζουν τα πολιτικά τους παιχνίδια στις πλάτες των συναδέλφων. Γιατί, η θέση στην οποία βρισκόμαστε όλοι, διαθέσιμοι και μη, δεν είναι ένα απλό πρόβλημα των ΕΠΑ.Λ., όπως ίσως θεωρούν κάποιοι από μας. Η κατασκευή διαθέσιμων-υπό απόλυση εκπαιδευτικών αποτελεί πλήγμα στο σώμα της εργασίας ΟΛΩΝ των εκπαιδευτικών. Η «αξιολόγηση» που είναι προ των πυλών, είναι ένα επιπλέον όπλο με τον ίδιο στόχο. Αποτελεί σαφές μήνυμα, πως αν αυτές οι απολύσεις συμβούν, τότε διευρύνεται το «πεδίο βολής» της κυβέρνησης, που θα πυροβολεί και θα απολύει κατά βούληση, όποιον εκπαιδευτικό κρίνει ότι είναι «ανάξιος» και πλεονάζων. Αποτελεί τη μέγιστη απειλή για το δικαίωμα μας στην σταθερή εργασία, αυτή την εργασία που κατακτήθηκε με αγώνες των σωματείων μας και που στερήθηκαν οι συνάδελφοί μας τόσο βίαια, όσο ποτέ στην ιστορία του κλάδου μας, αλλά και στην ιστορία όλων των εργαζομένων στο δημόσιο. Αποτελεί πλήγμα στο δικαίωμα των παιδιών μας για Δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση. Δεν θα σταματήσουμε να το φωνάζουμε:
Καμία απόλυση εκπαιδευτικού, κανένας μαθητής και κανένας εκπαιδευτικός δεν περισσεύει
Δεν θα το βάλουμε κάτω, δεν θα παραιτηθούμε από το δικαίωμά μας στην εργασία.
Δεν θα σταματήσουμε τον αγώνα μας μέχρι τη δικαίωσή μας.
 
Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Καρδίτσας και οι εκπαιδευτικοί σε διαθεσιμότητα
Βαθμολογήστε το άρθρο: 
Δεν υπάρχουν ακόμα ψήφοι

Μεγέθυνση Κειμένου

  • Increase
  • Decrease
  • Normal

Current Size: 100%