Στην Τελετή Απονομής των Κρατικών Λογοτεχνικών βραβείων 2015-16 παραβρέθηκε η κ. Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου
«Απονομή κρατικών λογοτεχνικών βραβείων 2018»
Στην Τελετή Απονομής των Κρατικών Λογοτεχνικών βραβείων 2015-16 παραβρέθηκε η κ. Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής κ. Νίκου Βούτση και ως μέλος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ενώ τους βραβευμένους συγγραφείς υποδέχτηκε η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λυδία Κονιόρδου , η οποία έδωσε τα συγχαρητήριά της σε όλους όσους βραβεύθηκαν και ευχήθηκε τα καλύτερα για τη συνέχιση του έργου τους.
Η κ. Κατσαβριά, για την απονομή των βραβείων δήλωσε χαρακτηριστικά : «Σε μια περίοδο όπου καλούμαστε να επαναπροσδιορίσουμε τις αξίες μας ως κοινωνία, η λογοτεχνία και ο πολιτισμός μάς προσφέρουν, πάντα, ένα ασφαλές καταφύγιο. Ως κυβέρνηση χρειάστηκε να κάνουμε πολλά, σε λίγο χρόνο και είμαστε σίγουροι ότι υπάρχουν ακόμη πολλά που δεν έγιναν, αλλά για τα οποία υπάρχει η πολιτική βούληση να γίνουν. Είναι σίγουρα θλιβερό στη χώρα που γέννησε τον Σωκράτη και τον Πλάτωνα, τον Σεφέρη, τον Ελύτη και τον Ρίτσο, τον Παπαδιαμάντη και τον Καζαντζάκη, το βιβλίο να βρίσκεται στο περιθώριο των καθημερινών επιλογών των πολιτών. Σίγουρα οι ευθύνες των κυβερνήσεων είναι μεγάλες και σίγουρα τα αποτελέσματα δεν αίρονται από τη μια στιγμή στην άλλη. Όσο, όμως, υπάρχουν σημαντικοί πνευματικοί άνθρωποι, σαν εκείνους που βραβεύουμε σήμερα, διατηρούμε ζωντανή την ελπίδα μας για να αποκτήσει το βιβλίο τη θέση που του αξίζει στη ζωή μας. Έγιναν πολλά βήματα ως τώρα και εργαζόμαστε για να γίνουν πολλά περισσότερα. Σε λίγες εβδομάδες η Αθήνα θα ανακηρυχθεί Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου. Για έναν χρόνο η καρδιά του βιβλίου θα χτυπά στην Αθήνα με εκατοντάδες εκδηλώσεις, συζητήσεις με σπουδαίους δημιουργούς, Έλληνες και ξένους. Η Εθνική Βιβλιοθήκη, με γοργούς ρυθμούς, μετακομίζει στο νέο της σπίτι. Εκσυγχρονίζεται, οργανώνεται και ετοιμάζεται να υποδεχθεί μικρούς και μεγάλους στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος. Το Υπουργείο Παιδείας κάνει σοβαρές προσπάθειες για την αναζωογόνηση των σχολικών βιβλιοθηκών, αφού όλοι γνωρίζουμε ότι τα παιδιά από πολύ νωρίς πρέπει να έρχονται σε επαφή με το βιβλίο και ότι οι αυριανοί αναγνώστες γεννιούνται σήμερα στα σχολεία μας. Η οικονομική συγκυρία δε βοηθάει τόσο πολύ, ώστε να ληφθούν μέτρα και να εκπονηθούν στρατηγικές στήριξης του πολύτιμου αυτού πολιτιστικού αγαθού. Όμως δεν παύουμε να προσπαθούμε ειλικρινά για να ξεπεράσουμε κάθε εμπόδιο.
Σήμερα νιώθω πως βρίσκομαι σε χώρο οικείο. Πως σφίγγω το χέρι ανθρώπων, σημαντικών λογοτεχνών, τους οποίους νιώθω δικούς μου, σαν να τους γνώριζα από πάντα. Ίσως γιατί, διαβάζοντας τα έργα τους νιώθεις σαν να εισχωρείς στο μυαλό των ηρώων, σαν να κοιτάζεις μέσα από τις γρίλιες – τις αράδες δηλαδή- στις ζωές των άλλων. Είναι αυτό που έλεγε ο Μαρκ Τουέιν: «Τα βιβλία είναι για τους ανθρώπους που επιθυμούν να είναι οπουδήποτε”. Και η λογοτεχνία, πράγματι, μπορεί να σε οδηγήσει οπουδήποτε. Η λογοτεχνία συντελεί στη διαμόρφωση της γλώσσας, δημιουργεί ταυτότητα και ενότητα. Δημιουργεί, όπως έλεγε ο Ουμπέρτο Έκο, «τη μέθεξη μ’ έναν σύμπαν αξιών». Η λογοτεχνία θα αποτελεί πάντα μια γέφυρα επικοινωνίας ανάμεσα σε ανθρώπους, σε πολιτισμούς, σε έθνη. Σήμερα βραβεύουμε ανθρώπους που με την πένα τους έβαλαν τα καλύτερα θεμέλια για αυτές τις γέφυρες. Τους ευχαριστούμε! Θερμά συγχαρητήρια σε όλους. »
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια