Το 2018 φεύγει με κύρωση της σύμβασης για τον Αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Ελλάδος Ε65
Με ταχύτατους ρυθμούς δρομολογείται η ολοκλήρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών και η υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής, ιδιαίτερης στρατηγικής σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη της Περιφέρειας και γενικότερα της χώρας.
Ήδη υπερψηφίστηκε από το ελληνικό Κοινοβούλιο, με ευρύτατη πλειοψηφία, η κύρωση της σύμβασης για το Νότιο Τμήμα του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδος Ε65 και άμεσα ξεκινούν οι κατασκευαστικές εργασίες στο τμήμα Λαμία – Ξυνιάδα.
Εντός του Ιανουαρίου, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα εισάγει προς κύρωση στη Βουλή τη σύμβαση για την κατασκευή του Αεροδρομίου Καστελίου Ηρακλείου Κρήτης και την ενημέρωση της αρμόδιας Επιτροπής του Κοινοβουλίου για τις συμβάσεις κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Πατρών – Πύργου, ενώ στη Β΄ φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας προχώρησε ο διαγωνισμός για την υλοποίηση του Ηλεκτρονικού Συστήματος Διοδίων.
Πιο αναλυτικά, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για το Νότιο Τμήμα του Ε65,τόνισε τα ακόλουθα σημεία:
- Με την επαναδιαπραγμάτευση των όρων της σύμβασης επετεύχθη να μειωθεί η δαπάνη κατασκευής από 317.000.000 ευρώ, με βάση τη συμφωνία του 2013, σε 300.000.000 συν περίπου 5.500.000 ευρώ που ήταν τα έργα, που έπρεπε να συμπληρωθούν και δεν είχαν γίνει στην προηγούμενη φάση.
- Εξασφαλίστηκε ότι ο παραχωρησιούχος παραιτείται πλήρως από την επιδότηση λειτουργίας, σε αντίθεση με τα πολλά δισεκατομμύρια (υπολογίζονται σε 1.7 δις για το σύνολο του αυτοκινητοδρόμου) που προβλέπονταν τόσο στην αρχική σύμβαση του 2007, όσο και στην αναθεώρηση του 2013.
- Συμφωνήθηκε πως ο κατασκευαστής θα πληρώσει όλο το κόστος του ανεξάρτητου μηχανικού, που σημαίνει ότι το Ελληνικό Δημόσιο εξοικονομεί, πρόσθετα 4.000.000 ευρώ.
- Προβλέφθηκε πως τα έσοδα του Νότιου Τμήματος του αυτοκινητόδρομου, μπαίνουν σε ξεχωριστό λογαριασμό και καλύπτουν συγκεκριμένο ποσό για τη συντήρηση και τη λειτουργία του. Αν το ποσό αυτό δεν καλύπτεται από τα έσοδα των διοδίων, το υπόλοιπο καλύπτεται από τον παραχωρησιούχο, χωρίς ένα ευρώ συνεισφοράς από το ελληνικό δημόσιο. Σε περίπτωση που υπάρχουν πλεονάζοντα έσοδα αυτά επιστρέφονται στο Δημόσιο.
Όπως γνωστοποίησε στην Βουλή ο κ. Σπίρτζης, για το κατασκευασθέν κεντρικό τμήμα του έργου επετεύχθη, σε σχέση με τη σύμβαση του 2013:
- μείωση των απαιτήσεων αποζημίωσης του κατασκευαστή από 115.000.000 ευρώ σε 50.000.000 (εξοικονόμηση 65.000.000 ευρώ).
- περιορίστηκε η δαπάνη αποκατάστασης καθυστέρησης από 67.000.000 σε 10.000.000 ευρώ (μείωση 57.000.000 ευρώ)
- μειώθηκαν οι απαιτήσεις αποζημίωσης του παραχωρησιούχου από 27.000.000 σε 7.500.000 ευρώ.
Για το αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου Κρήτης θα κατατεθεί εντός του Ιανουαρίου προς κύρωση στη Βουλή, η σύμβαση παραχώρησης για το έργο «Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία, Συντήρηση και Εκμετάλλευση του Νέου Διεθνούς Αερολιμένα Ηρακλείου Κρήτης καθώς και Μελέτη, Κατασκευή και Χρηματοδότηση των οδικών συνδέσεων αυτού».
Με τη θετική ολοκλήρωση του προσυμβατικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο, την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης και την κύρωση της από το ελληνικό Κοινοβούλιο, ξεκινά η υλοποίηση μίας επένδυσης 1.500.000 ευρώ και ενός έργου συμβατικού αντικειμένου πάνω από 520.000.000 ευρώ. Με την έναρξη του έργου δημιουργούνται άμεσα 1000 θέσεις εργασίας κατά την περίοδο της κατασκευής και πολλαπλάσιες μόνιμες θέσεις εργασίας κατά την περίοδο λειτουργίας και την περίοδο που θα αναπτυχθούν οι νέες εμπορικές υποδομές και οι χρήσεις.
Αξίζει να σημειωθεί πως το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών πέτυχε για πρώτη φορά το Δημόσιο να διατηρήσει ισχυρή παρουσία σε μια εξαιρετικής σημασίας επένδυση, τόσο στην φάση της υλοποίησης όσο και στην λειτουργία του αεροδρομίου, με συγκεκριμένα οφέλη για την τοπική κοινωνία.
Συγκεκριμένα:
- το ποσοστό συμμετοχής του Δημοσίου στην εταιρεία κατασκευής και λειτουργίας του νέου αερολιμένα αυξήθηκε στο 46%.
- το ανταποδοτικό τέλος προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση αυξήθηκε στο 2% επί των ακαθαρίστων εσόδων του αερολιμένα, τόσο για τον Δήμο Μίνωα Πεδιάδος όσο και για τους όμορους Δήμους.
- η ύπαρξη εκθεσιακού χώρου για τις τοπικές εταιρείες και προϊόντα
- οι οδικές συνδέσεις του αεροδρομίου τόσο με τον ΒΟΑΚ, όσο και με το νότιο οδικό δίκτυο.
Όσον αφορά τον αυτοκινητόδρομο Πάτρα –Πύργος, ολοκληρώθηκε ο έλεγχος των 6 συμβάσεων (1η,4η,5η,6η,7η,8η), από το Ελεγκτικό Συνέδριο και μέσα στον Ιανουάριο θα γίνει η σχετική ενημέρωση της αρμόδιας Επιτροπής του ελληνικού Κοινοβουλίου για τις συμβάσεις,προκειμένου στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες. Εκκρεμούν οι δύο συμβάσεις που βρίσκονται στο στάδιο των προδικαστικών προσφυγών με τις σχετικές διαδικασίες να ολοκληρώνονται πολύ σύντομα.
Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, επαναδημοπράτησε το έργο με οκτώ διαδοχικούς ανοιχτούς, δημόσιους διαγωνισμούς, που διεξήχθησαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Το Πάτρα – Πύργος προέκυψε από τη μείωση του φυσικού αντικειμένου της παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού, καθώς το έργο απεντάχθηκε από την παραχώρηση το 2013 και αποκλείστηκε από την κοινοτική χρηματοδότηση, εξαιτίας των χειρισμών της τότε Κυβέρνησης, που οδήγησαν στον απόλυτο εκτροχιασμό του χρονοδιαγράμματος και του προϋπολογισμού της Ολυμπίας Οδού. Μετά από πολύμηνες και συστηματικές διαπραγματεύσεις του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, με τους Συμβούλους (Jaspers) και τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ελληνική πλευρά, πέτυχε τις απαραίτητες εγκρίσεις για τη χρηματοδότηση του έργου.
Τέλος, στην Β΄ φάση εισήλθε ο διαγωνισμός για το Σύστημα Ηλεκτρονικών Αναλογικών Διοδίων. Ουσιαστικά ξεκίνησε το δεύτερο και τελικό στάδιο για την εγκατάσταση ενός πλήρους ηλεκτρονικού συστήματος αναλογικήςχρέωσης διοδίων, δορυφορικής τεχνολογίας με οπτική αναγνώριση, σε όλους τους αυτοκινητοδρόμους της χώρας. Σε αυτόν, μετά την ολοκλήρωση της Α΄ φάσης, έχουν προεπιλεγεί πέντε κοινοπραξίες στις οποίες συμμετέχουν εταιρείες με αναγνωρισμένη διεθνώς εμπειρία στην εγκατάσταση παρόμοιων συστημάτων καθώς επίσης και ισχυροί ελληνικοί όμιλοι. Εκτιμάται πως η σύμβαση θα έχει υπογραφεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2019.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια